Ponekad je dobro da vjetar otpuše sve ono što je otpalo, istrunulo ili se drži na tankoj niti.
 Getty Images/iStockphoto
ŽIVOTNO ČIŠĆENJE

Može nam priskrbiti i dosta boli, no svima bi nam u životu ponekad dobro došla jedna poštena bura

Priroda je buru izmislila da prodrma sve što je ustajalo, da odnese zaparu, da oživi zrak. Poslije bure kristalno se čisto vide svi otoci - čak i oni u daljini, koji su još jučer bili zaklonjeni izmaglicom. Možda bi nam svima povremeno dobro došao neki takav jak vjetar u životu...

Kolovoz je ove godine bio iznimno sunčan i bez vjetra. U Lukovu, u kojem sam ljetovala od djetinjstva svakoga je ljeta bilo po nekoliko perioda bure, koja bi rashladila i zrak i valove, ali ove se godine činilo da će more zauvijek biti iznimno toplo, a lišće na granama drveća nije se pomicalo ni za milimetar.

Ali onda je ipak stigla. U utorak prije Velike Gospe. Bura. Nigdje ne puše toliko silovito kao u ovim predjelima oko Senja.
Nakon obilne kiše, cijelu noć je snažno šumila savijajući krošnje drveća i moćnim zapusima rušila sve što je mogla. Razbacala je stolice u dvorištu i prevrnula sklopljeni suncobran, iako je imao betonsko postolje. Bura neke stvari prevrne, a neke i pokida: "Dobro zatvarajte grilje na prozoru, nama ih je bura zadnji puta slomila kad su ostale otvorene!"- upozorila nas je susjeda.

Kad smo bili klinci, bura nam je bila zabavna, namjerno smo je izazivali - penjali se na brdo gdje je najjača, pa se na nju naslanjali, a kad bismo poskočili u zrak, ona bi nas snažno pomaknula da doskočimo malo dalje. Iako me bura više ne zabavlja, još sam uvijek fascinirana njenom snagom i moći.


Jednostavna mudrost

Tata mi je pričao kako je jednog ljeta za neke bure koja je puhala danima, upitao mještanina: "Milane, znaš li ti možda kad će stati ova bura?" Ovaj mu je odgovorio: "Svaka do sad je stala, pa će i ova." Zapamtite ovu jednostavnu mudrost.

Priroda je buru izmislila da prodrma sve što je ustajalo, da odnese zaparu, da oživi zrak. Poslije bure kristalno se čisto vide svi otoci - čak i oni u daljini, koji su još jučer bili zaklonjeni izmaglicom.

Možda bi nam svima povremeno dobro došao neki takav jak vjetar u životu, da otpuše sve osušene listove s našeg "drveća", oživi naše "grane", uzmiješa i unese kisik u naša "mora"... i kao što je zrak svjež i čist nakon bure, da tako pročišćen bude i naš život.

Ta bura mogla bi odnijeti sve stare stvari koje nam više ne trebaju, očistiti naše prostore, razbarušiti nam kosu i sve što držimo "stisnuto gumicom". Sve što je čvrsto i stabilno odoljet će buri. Sve što je fleksibilno i savitljivo poput mladih grana i zelenog lišća, također će odoljeti buri i postati još snažnije. Samo ono što se ne drži, ono što je sasušeno i ono što je - smeće, bura će odnijeti. Bura je korisna.


Burne su, ali i prođu

Životni periodi koji nam izmaknu tlo pod nogama, koji nas protresu i "odnesu", na neki način i jesu naše bure. Ponekad dođu iznenada, usred "mirnog i sunčanog ljeta", a ponekad znamo da dolaze. I ne volimo ih. Jer nas razdiru i čine nas nestabilnima. Želimo da što prije prođu.

Kad vam se dogodi životna bura, poput razvoda, otkaza ili bilo koje situacije u kojoj se osjećate "izbačeni iz cipela", sjetite se da su bure burne, ali i da će prije ili kasnije proći. I da će sasvim sigurno nešto prevrnuti, ali i nešto rasčistiti.

Dok bura puše, ne vrijedi uspravljati suncobrane. Usmjerite se radije na sve što možete činiti i učiniti, a ne na ono što trenutno ne možete. Osim toga, i za vrijeme najsnažnije bure, moguće je naći svoj zaklonjeni kutak i u njemu raditi nešto što vas raduje.

Bura će proći. I tada ćete neke suncobrane ponovno podići, a neke zamijeniti novima. Ili zauvijek odložiti.
Ali nešto, svakako će vam nešto biti jasnije i bistrije i nekog starog lišća ćete biti oslobođeni.

Ako je bura potrebna prirodi, vjerojatno je ponekad potrebna i nama.



Raspored Sanjinih radionica uvijek možete pronaći OVDJE.

Linker
23. travanj 2024 21:39