Kad malo bolje razmisliš...

Krivca za vlastite panike trebali bismo prvo potražiti u sebi

Koliko god na površini moglo izgledati drugačije, probleme kreiramo svojim načinom organiziranja života i svojim shvaćanjem vlastite uloge u poslu i privatnom životu. Svojim vlastitim spiskom svega što "moram ja".

Čitam pismo jedne polaznice koja mi piše da se osjeća potpuno iscrpljeno i ni sama ne zna kako i kada će završiti sve što je potrebno prije odlaska na uskršnje putovanje kojem se već dugo raduje. Dok to čitam, prisjećam se vremena kad sam još imala svoj projektni ured. Prije kretanja na godišnji odmor najčešće nekoliko noći gotovo uopće ne bih spavala, da bi svi potrebni projekti bili završeni, da zaposlenici točno znaju što trebaju raditi, da svi klijenti budu obaviješteni...


Osjećate li ponekad i vi da vam je svega previše?


Da ste zatrpani poslom i svim mogućim zadacima, tako da vam se čini gotovo nemogućim sve to obaviti? Pogotovo je često takvo stanje u tjednima koji prethode godišnjem odmoru ili većim praznicima - kao da tisuću stvari treba odjednom pozavršavati, a uz to svako malo iskrsnu i dodatni zadaci.

Naučila sam s godinama da je važno ne upasti u osjećaj da smo žrtva svih tih obveza (koje su nas odnekud "napale"), nego da zastanemo i kažemo samima sebi: "To sam si sama kreirala! I kreiram si uvijek iznova. To je moj izbor, koji mogu i promijeniti."
 

Razmislite - mi smo ti koji kažemo "da" svim tim obvezama, jer mislimo da moramo, da su važne, hitne, neizbježne.

 

Koliko god na površini moglo izgledati drugačije, probleme kreiramo svojim načinom organiziranja života i svojim shvaćanjem vlastite uloge u poslu i privatnom životu. Svojim vlastitim spiskom svega što "moram ja".
"Ali ja moram izvršiti preuzete obveze, moram..." - možda ćete reći.


U čemu je tajna


No čak i ako ste uvjereni da sve to morate, vjerujem da istovremeno svatko od vas poznaje nekoga tko je "smireni gospodar svojih obveza", zar ne? To su oni ljudi koji sve stignu napraviti bez gužve i jurnjave, pripremiti se unaprijed i još s lakoćom odvojiti vrijeme za sebe. I što je najvažnije, imaju jednako dobre (ili još bolje) rezultate nego oni koji su danonoćno marljivi. Dakle moguće je.

Jedna polaznica na trenutnoj radionici Ostvarivanja želja ispričala nam je zgodnu priču iz svog ureda na ovu temu. Dugo godina tamo je kao tajnica radila Barbara. I svi su znali da joj mogu prići kad god žele sa svojim potrebama fotokopiranja, traženja podataka i slično. Barbara je uvijek bila na raspolaganju i ostajala dulje od svih. Kad je otišla u mirovinu, na njeno je mjesto došla Silva. Ona je odmah postavila svoja pravila kad joj se može prilaziti, a kad ne. Vrlo jasno i rezolutno. I stigla je sve napraviti u radno vrijeme, nije ostajala dulje. Svi su se ispočetka čudili, ali su se brzo navikli.  Eto koliko je jednostavno - samo se treba drugačije postaviti.

Da bismo promijenili svoj obrazac pretrpanosti obvezama, važno je početi donositi drugačije izbore, iz dana u dan, iz sata u sat.

 

Usuditi se promijeniti svoje stare načine razmišljanja i osloboditi se uvjerenja da smo dobri jedino ako sve zadatke prihvatimo i uspješno ih odradimo.
I zato se, kad god vam se obveze počnu gomilati, upitajte:

  • Koje stvari obavljam iz navike da ih baš ja moram obavljati?
  • Tko bi drugi to mogao?
  • Postoji li lakši način?
  • Jesu li uopće nužne?
  • Kojim obvezama se neće ništa dogoditi ako ih baš sada ne obavim?
  • Čemu trebam reći "ne"?

 

I vratite si osjećaj upravljanja svojim vremenom i životom.


 

Svidio vam se ovaj članak? Prijavite se na Živim.hr newsletter i ne propustite slične priče!

Please don't insert text in the box below!

Možda će vas zanimati i ovo