Pozivam i vas na ovu misaonu igru!
 Foto: iStock
Sretan prozorčić

Kakav bi bio svijet da svi postupaju kao vi?

Svi mi doslovno oblikujemo svijet živeći vlastiti život na određeni način! I imamo moć promijeniti čitav ustroj ove planete! Ako smo te moći svjesni - u svakom danu i svakom satu.

Jutros sam se, onako između jave i sna, prepustila malo neobičnim razmišljanjima pa sam ih odlučila podijeliti s vama.

Razmišljala sam ovako: kako bi svijet izgledao kada bi se svi ponašali kao ja? Što bi bilo drugačije? Pozivam i vas na takvu misaonu igru - kakav bi bio svijet da svi postupaju kao vi?

Zabavno ramišljanje

U mom slučaju, mnoge bi velike industrije potpuno propale! Recimo kozmetička industrija. Ja sam potpuno beznadežan slučaj za njih - jedino što upotrebljavam su kreme za lice i to samo organske. Na tijelo ne stavljam baš ništa jer ne vjerujem svim tim desetinama sastojaka koji pišu na deklaracijama, ne želim da mi se upijaju u kožu i ulaze u krvotok. Osim toga, kad bih je mazala, koža bi se 'ulijenila' i ne bi sama proizvodila zaštitni sloj. Tako ja to vidim. Jedino ponekad ljeti namažem kožu čistim kokosovim uljem.

Rukovodim se uglavnom onim: što ne možeš pojesti, ne stavljaj ni na sebe! Za pranje kose sam otkrila sjajne aromaterapeutske krute šampone, a ostala njega mi je draža u obliku maslinovog ulja ili praha senne, nego industrijskih pripravaka.

Druga industrija koja bi po meni propala, bila bi industrija sredstava za čišćenje! Kod nas doma prevladavaju alkoholni ocat i soda bikarbona.

Također, sva gazirana pića postala bi stvar prošlosti, kao i paketići bombona i industrija šećera općenito. A s obzirom na to da već nekoliko mjeseci gotovo uopće ne jedemo meso, sve grane mesne industrije zatvarale bi se jedna po jedna... Zabavno razmišljanje!

Kamo mi oblikujemo svijet

Ali zato bi neke grane procvale: organski uzgoj voća i povrća, prirodna kozmetika, liječenje ljekovitim biljem...

Zapravo, sad kad o tome pišem, prisjećam se još jedne važne teme o kojoj sam vam htjela nešto reći, a povezana je s ovom: Jeste li ikad razmišljali o tome da je najveća moć koju svatko od nas ima za mijenjanje svijeta na bolje, moć koju imamo kao POTROŠAČI!

Svatko od nas, svaki dan, nešto kupuje. I tim činom kupnje doslovno i izravno potičemo da se stvari koje kupujemo i dalje i ponovo proizvode. Svaki naš ulazak u bilo koji dućan je izlazak na izborno glasačko mjesto! Jeste li toga svjesni? Svakom svojom kupnjom izravno financirate industriju koja je proizvela taj artikl. Jako je važno to osvijestiti i svaki dan svjesno davati svoj glas za ono što istinski želite podržati!

A način da pomognemo da se ukinu mnoge loše pojave je prvenstveno da ih mi ne konzumiramo! I to se ne odnosi samo na predmete.

Recimo, jedna od stvari koja me svaki put ponovno užasne je da se na TV-u u udarnom večernjem terminu prikazuju pretežno vrlo nasilni sadržaji. Ako krenete 'šaltati programe, svi prizori su doslovno strašni - ubojstva, krv, nasilje... Vjerujem da ljudi uopće nisu željni takvih sadržaja nego ih gledaju po inerciji. A što bi se dogodilo da baš svaki gledatelj u tom trenutku prebaci na kulinarski show, emisiju o prirodi ili putovanjima i da uopće ne gledamo te okrutne filmove i serije? Prestali bi ih prikazivati! Jer u ovoj našoj civilizaciji profit je mjerilo svega!

Isto je i s hranom. Prošlo je vrijeme oduševljavanja strojevima i tvorničkom izradom. Daleko smo odmakli od fascinacije industrijskom revolucijom. Kad bismo svi prestali kupovati razne šarene paketiće pune aditiva, više ih nitko ne bi proizvodio.

Zapravo, da se nadovežem na početak teksta, svi mi doslovno oblikujemo svijet živeći vlastiti život na određeni način! I imamo moć promijeniti čitav ustroj ove planete! Ako smo te moći svjesni - u svakom danu i svakom satu!

Linker
19. travanj 2024 20:18