Pozitivne incijative

Je li moguće kreirati raj na Zemlji?

Sjetite se akcije koju je ljetos pokrenula jedna gospođa s Brača, poklanjajući obiteljima s djecom s poteškoćama u razvoju besplatan tjedan ljetovanja, a zatim su joj se pridružile doslovno stotine sličnih ponuđača dobrog srca!

 

Jeste li gledali otvaranje Zimskih olimpijskih igara u Pyeong Changu?

Organizatori su se zaista potrudili i napravili spektakl pun nevjerojatnih i zaista dojmljivih iznenađenja. A ja sam, gledajući kako izvođači svojim kretanjem pomoću svjetlosti kreiraju različite vrlo precizne i maštovite oblike i efekte, stalno razmišljala o tome kako mi ljudi, kad smo složni i usuglašeni zaista možemo stvarati čuda. A svaki taj čudesni prizor bio je tako lijep jer je svaki njegov djelić sudjelovao punim srcem i dušom u kreiranju zajedničke zamisli.

Iako je svaki izvođač bio samo mala točkica, upravo one su sačinjavale cjelinu, koja je bila puno više od zbroja njihovih pojedinačnih svjetala. I zajednički su odašiljali prelijepe slike u čitav svijet. 

Pokušajte zamisliti iste te izvođače, svakog sa svojim svjetlom, kako raštrkani stoje na centralnom platou. Nema kreacije, nema čarolije. Ali kad svoje svjetlo s namjerom udruže u kreiranje nečega većeg od njih samih, postaju dijelom zajedničke ljepote.

 

Pravi trenutak za istinske promjene

Koliko često razmišljate o tome kakvoj "slici", odnosno kreaciji vi doprinosite svojim svakodnevnim djelovanjem? Onim što činite, onim što govorite, onim za što se zalažete? U što ulažete svoje svjetlo? Stvarate li, usuglašeno s ljudima koji vas okružuju nešto vrijedno divljenja? Nešto kreirano vašim "svjetlima" - entuzijazmom, nadahnućem, radošću

 

Ne bi li bilo divno kad bi svatko od nas bio dio skupine ljudi koji stvaraju prekrasne i zaista dobre stvari za sve nas i planetu? Kakvu bismo lijepu "sliku" tada svi zajednički iskreirali?

 

Ovih dana često razmišljam o ovakvim temama, jer nam uskoro u Zagreb stiže održati radionice jedan zaista poseban čovjek, Martin Rutte, koji već preko 20 godina svoj život posvećuje buđenju u ljudima svih zemalja ideje o kreiranju raja na Zemlji!

Svaki put kad s njime razgovaram putem Skypea, ponovo se divim količini žara i entuzijazma koju taj 70-godišnjak ima za ono što osjeća svojim životnim projektom i misijom. Naime, ovaj dinamični govornik (koji inače radi kao poslovni savjetnik za mnoge velike tvrtke) po čitavom svijetu drži predavanja i radionice o svom projektu Project Heaven on Earth, jer čvrsto vjeruje da je ovo naše vrijeme pravi trenutak za istinske promjene, koje ne očekujemo da će poteći iz postojećih vladajućih struktura, nego ćemo ih pokrenuti i zakotrljati svi mi - svojom vlastitim jedinstvenom kreativnošću!

Martina sam upoznala prije dvije godine u Nici, na kongresu ATL-Europe (Asocijacija transformacijskih lidera Europe). Iako Kanađanin i član američkog TLC-a (Transformational Leaders Council), pridružio nam se na našem europskom druženju i osvojio nas svojim idejama.

S obzirom na to da i mene već desetak godina okupiraju misli o tome kako bi svijet trebao izgledati i kako ja tome želim doprinijeti, oduševio me Martinov potpuno jednostavan i originalan pristup. Suprotno od onoga što bismo mogli pretpostaviti, na svojim predavanjima i radionicama on slušateljima ne objašnjava i ne iznosi svoju viziju boljeg svijeta (raja na Zemlji), nego u svakome od nas nastoji potaknuti našu vlastitu viziju. I to je zaista sjajan pristup! Jer kad pronađemo (i s oduševljenjem otkrijemo) što osjećamo da sami želimo biti/učiniti/pokrenuti, tada zaista djelujemo iz našeg osobnog svjetla. I s puno radosti. Na svoj vlastiti način.

A potrebno je zaista malo, jer i mali pomak može pokrenuti pozitivnu "lavinu".

Sjetite se akcije koju je ljetos pokrenula jedna gospođa s Brača, poklanjajući obiteljima s djecom s poteškoćama u razvoju besplatan tjedan ljetovanja, a zatim su joj se pridružile doslovno stotine sličnih ponuđača dobrog srca!

 

Mi možemo promijeniti sliku svijeta

Zbog svih mogućih dnevnih preokupacija, obaveza i problema, većina nas se uopće ne stigne u mislima baviti ovim tematikom, a postoji i prevladavajući stav da pojedinac ne može utjecati na kreiranje boljeg svijeta, da naše pojedinačno djelovanje ima premalen doseg. Ali velika slika se sastoji upravo od svih nas pojedinaca!

Sjetite se svjetlosnih kreacija na ZOI, ali sjetite se i Dobriše Cesarića i njegovog slapa. Umjesto da razmišljamo kako u velikom slapu vaša mala kap malo znači, vrijeme je da shvatimo kako je svatko od nas bitan kreator toga da li će taj naš zajednički "slap" u kojem svakodnevno živimo sjati ili neće. Kad već ionako teče, bolje bi bilo da sjaji, zar ne?

I zato bih voljela da baš svatko od vas na časak zastane, razmisli i odgovori na pitanje koje Martin tako često postavlja: Kako bi izgledao raj na Zemlji kakav biste vi kreirali?

I zatim povjerujte da je to što zamišljate moguće!  I pokrenite se za maleni koračić u tom smjeru.

Sretna sam što se u Hrvatskoj već događa puno pozitivnih inicijativa, a Martin nam svjedoči da se sve više dobrih kreacija pokreće u čitavom svijetu. Ovo su zaista uzbudljiva vremena i postajemo sve svjesniji da upravo mi "mali" zaista MOŽEMO promijeniti sliku svijeta!

Nije li to sjajan osjećaj?

Svidio vam se ovaj članak? Prijavite se na Živim.hr newsletter i ne propustite slične priče!

Please don't insert text in the box below!

Možda će vas zanimati i ovo