Što god da smo radili godinama na isti način, već od danas možemo početi činiti drugačije.
 Foto: Istock
Drugačiji stAV

Istina, ne pomlađujemo se, ali pedesete nose i svoje dobre strane

Sve se može promijeniti na bolje samo zauzimanjem drugačijeg stava. Da možemo i smijemo biti sve što zapravo želimo biti. I da postoji još puno neotkrivenih trenutaka sreće.

Ove sam nedjelje gostovala u TV emisiji koju organizira udruga za žene 50+. Već i sama ideja postojanja takve udruge mi se jako svidjela, jer mislim da se pojam godina, starosti i klišea vezanih uz prelaženje pedesete zaista sve više mijenja i to u pozitivnom smislu. A naziv emisije "One nastupaju" još i više naglašava tu novu snagu.

Emisija je započela uvodom o tome kako "Nema nikoga na svijetu tko se ponekad ne osjeća zatočeno u svojim tamnim mislima, osjećajima koji ga razdiru ili se ne osjeća komforno u vlastitom životu... Nema nikoga tko barem jednom nije pomislio da svi putove kojima krene završavaju u slijepoj ulici... Kako naći izlaz iz zatvorenog kruga? Kako prevladati stanja o kojima rijetko tko govori javno?..."

Upravo o tome bih vam danas htjela malo napisati.

Smijemo biti sve što želimo

Zaista smo se svi u životu našli u bar jednoj takvoj fazi i sve je to sastavni dio života. No možda se takvi osjećaji nešto češće javljaju upravo ženama 50+, jer je to doba kad su najčešće prošle najintenzivnije godine u kojima su se potpuno okupirale poslom ili obitelji ili najčešće jednim i drugim.

Iza pedesete se često odjednom otvori neki prostor u kojem djeci više nismo neophodni, a na poslu se probijaju mlade snage.

Kad u to pribrojimo pogled u ogledalo, koje nikako da nas obavijesti da se pomlađujemo, eto puno razloga za beznađe!

No zapravo, kao i u svemu ostalome, sve se može promijeniti na bolje samo zauzimanjem drugačijeg stava. Da možemo i smijemo biti sve što zapravo želimo biti. I da postoji još puno neotkrivenih trenutaka sreće.

Prva važna stvar je odlučiti da ne moramo biti robovi starih navika. Što god da smo radili godinama na isti način, već od danas možemo početi činiti drugačije. Odnosno baš onako kako bismo ustvari željeli, ali nikada nije došlo na red.

Bez obzira da li spadate u kategoriju 50+ ili ne, odvojite vrijeme da razmislite i napišete sami sebi kako bi izgledao vaš idealan dan? A tjedan? A godina? Jeste li to ikada sebi razjasnili ili imate samo neku općenitu sliku u glavi?

Sjećam se da sam upravo taj korak napravila kad sam se osjećala zasićenom svojim poslom arhitektice, a još uopće nisam imala ideju što bih drugo mogla ili željela raditi.

I izmaštala sam si svoj idealni dan. (Koji je onda jednog dana postao stvarnost.)

Život je samo vaš

Nakon što si dopustite sjesti u potpunom miru, osluhnuti šapat svog srca i kreirati na papiru točno onakav dan kakav bi vam pričinjao najveće zadovoljstvo, potražite u njemu dijelove koje možete učiniti baš takvima još danas! A zatim i u svoj tjedan ubacite neki sadržaj koji bi vas posebno radovao. I ispunjavajte svakodnevno sebi te male potrebe i žudnje, neka budu najvažnije stavke na svakom popisu!

Pri tom je izuzetno važno da uopće ne obraćate pažnju na to što bi o vašim izborima mogao reći bilo tko drugi. Oni su samo vaši. Baš kao što je i vaš život samo vaš.

Pred dva ljeta organizirali smo tjedan kreativnosti na moru i među polaznicima je bila i žena u ranim šezdesetima, koja je uživala u radionicama slikanja i pisanja. "Moja obitelj ne zna gdje sam, ali ja sam si ovo odlučila priuštiti!"- rekla je, a kad se vratila u Zagreb nastavila je pohađati sve radionice koje su joj bile zanimljive.

I svakim novim stečenim znanjem i iskustvom, u njenim je očima bilo sve više sjaja i živosti, sve više životne radosti. A obitelj se prilagodila i navikla. Nije ima dala izbor, odlučno je postavila vlastitu radost na prvo mjesto.

Osim u odabiru stvari koje nas kreativno ili duhovno ispunjavaju, zadovoljstvo vlastitim životom najlakše se nalazi i u pokretanju ili sudjelovanju u akcijama koje čine dobro i za druge. Taj osjećaj da pridonosimo svijetu na način na koji najviše želimo pridonijeti, neprocjenjiv je!

Vjerujem da su se upravo s takvim osjećajem i namjerom okupile i žene koje su osnovale udrugu 50+ i eto, sada pune elana i entuzijazma pronalaze načine kako da osnaže i obraduju žene u godinama sličnim sebi.

Kakvu biste udrugu vi najradije osnovali? Možda je baš vrijeme da je pokrenete!

Ovdje provjerite što ima novoga u Sretnom danu!

Linker
19. travanj 2024 08:00