'Mislim da je osnova tog osjećaja misije, to što radimo nešto što je istinski dobro za veći broj ljudi.'
 Foto: iStock
Ne mora biti nešto veliko i komplicirano

Imate li svoju životnu misiju? Sigurno imate, samo ju morate osvijestiti!

Kad živiš svoju životnu misiju, svaki dan ti ima smisla i jedva čekaš u njega zaroniti. Ona ne mora biti ista za čitav život...

Ove subote sam s obitelji bila u Studentskom centru na predavanju Davida Ickea, bivšeg nogometaša i novinara koji se posljednjih 25 godina proslavio strastvenim teorijama o raskrinkavanju tajnih društava i paralelnog svjetskog poretka. Bez obzira vjerujete li u njegove teze o uređenju svijeta (ja osobno vjerujem u većinu), ne možete mu se ne diviti na entuzijazmu i energiji kojom drži predavanja.

Čitav događaj je trajao od 10 ujutro do pola 11 navečer, s vrlo kratkim pauzama. A on je pričao i pričao i pričao…bez prestanka!

Beskrajna produktivnost

Kupili smo, naravno, i njegovu najnoviju knjigu. I evo, upravo je držim u ruci. Teška je poput cigle jer je velika, baš kao i većina Ickeovih knjiga, ima 598 stranica! Debela je skoro kao 'Rat i mir'. Dok je gledam, pitam se kako i kada on to sve stigne napisati.

I vrlo brzo mi sine vrlo jasan odgovor - on uspijeva napisati tolike mnogobrojne knjige i osmisliti ta dugačka predavanja zato što samo to i radi! Buđenje svijesti kroz knjige i predavanja po čitavom svijetu njegova je strast kojom je zaokupljen stalno i neprestano i svaki dan se satima time bavi. To je njegova životna misija! Koja mu je, usput, i posao. A kad nešto doživljavamo kao svoju misiju, tada smo time toliko zaokupljeni da nam ništa drugo nije tako zanimljivo... i naravno da smo beskrajno produktivni.

Razmišljajući o toj temi, misli mi putuju na jedan nedavni razgovor s prijateljicom.

'Ponekad mi se čini da ništa nema smisla' - rekla mi je tada, sjedeći mi preko puta, sa svojom šalicom kave u ruci - 'gotovo da nemam uopće volje ujutro ustati u svoj besmisleni dan.'

'To je zato što nemaš misiju!'- odgovorila sam joj ja kao iz puške, i ne znajući odakle mi je odjednom došla ta rečenica. 'Kad živiš svoju životnu misiju, svaki dan ti ima smisla i jedva čekaš u njega zaroniti. Pokušaj pronaći svoju misiju!'

Znate li vi što je vaša životna misija?

Ne mora biti ista za čitav život, ali osjećate li u ovom trenutku svoje sadašnje poslanje? Ja ga osjećam već dugo, skoro 9 godina.

Kroz svih 20 godina bavljenja arhitekturom, iako sam voljela taj posao (pogotovo projektiranje), baš nikada ga nisam osjećala kao svoju životnu misiju. Bio je to naprosto moj posao u kojem sam se trudila biti najbolja koliko mogu. I nisam ni slutila da bih se u vezi posla mogla osjećati još puno, puno ispunjenije.

A kad me počela kopkati žudnja da radim nešto sasvim drugačije - to se (sad znam) u meni budilo sjeme životne misije. Trebalo mi je dvije godine da je otkrijem (da mi to sjeme pokaže svoj cvijet), a kad sam konačno započela držati Radionice ostvarivanja želja, osjećaj je bio upravo taj - da to nije posao, nego baš životna misija! I danas, gotovo 9 godina poslije, osjećaj je i dalje izuzetno snažan, još uvijek s jednakim entuzijazmom otkrivam polaznicima kako da u svoj život unesu čaroliju. Sonia Choquette promijenila je moj život, otkrivši mi principe ostvarivanja želja i ja od tada imam veliku unutarnju potrebu to znanje prenijeti što većem broju ljudi.

Nije vam kristalno jasna

Mislim da je osnova tog osjećaja misije, to što radimo nešto što je istinski dobro za veći broj ljudi. Kad radimo prvenstveno za sebe, nema tog posebnog osjećaja, te nadahnjujuće dimenzije.

Velika je sreća osvijestiti svoju misiju. Možda je znate, a možda je pak samo slutite, ali vam nije kristalno jasna. Ako vam se još nije razjasnila, vrijedno je pozabaviti se tim pitanjem i pronaći taj svijetli razlog za radosno ustajanje.

Misija ne mora biti nešto veliko, niti komplicirano - naprosto osjetite koji biste doprinos najviše voljeli dati, s najviše žara - doprinos sretnijim ljudima i ljepšoj i zdravijoj planeti? Na vaš vlastiti način.

Što bi sve moglo biti misija? Evo nekoliko ideja:

  • Ako ste novinar, da prenosite vijesti i priče koje nadahnjuju.
  • Ako ste trgovac, da promovirate robu koja je izrađena na ekološki način.
  • Ako ste pravnik, da se borite za zakone koji će ljude i planetu učiniti sretnijima.
  • Ako prodajete u dućanu, da svakom kupcu izmamite osmjeh.
  • Ako ste učitelj, da prvenstveno svojim učenicima želite pomoći da razviju svoje talente.

Misija po misija i... promijenit ćemo svijet!

Linker
26. travanj 2024 11:31