Znate li koje su prednosti rutine
 Getty Images
Ljepota povratka rutini

Iako je mnogima mrska i dosadna, daje nam osjećaj uzemljenja, utjehe i sigurnosti

Kakav je vaš odnos prema završetku ljetnih odmora i povratku u rutinu? Vraćate li se puni elana za nove podvige ili vam je muka od povratka u "krutu stvarnost" i kolotečinu?

Prošle sam nedjelje šetala Maksimirom u svojoj plavoj ljetnoj haljini - bio je topao dan, pun sunčane energije. A ove je nedjelje toliko zahladilo da nam je svima odjednom postalo jasno - ljeto je definitivno prošlo!

Kakav je vaš odnos prema završetku ljetnih odmora i povratku u rutinu? Vraćate li se puni elana za nove podvige ili vam je muka od povratka u "krutu stvarnost" i kolotečinu? Ako je ovo drugo na stvari, evo nekih razmišljanja koja vam mogu pomoći.

Moj odnos prema toj temi je ovakav: unaprijed se beskrajno radujem svakom odmoru i uživam dok traje. A pred kraj odmora već se počinjem radovati povratku u rutinu i zatim i u njoj uživam.


Pune nas energijom

Odmori su nenadmašni u tome što nas opuštaju, otvaraju nam nove vidike, pune nas životnom energijom i osjećajem slobode. Svi volimo te trenutke u kojima se na neki način vraćamo samima sebi i osjećaju bezbrižnosti. Ali, važno je podsjetiti se, i rutina je nenadmašna u svojim jedinstvenim drugačijim kvalitetama!

Pa hajdemo sada zajedno potražiti sve ljepote i prednosti i rutine.

Primjerice, ja se ljeti teško držim bilo kakvog programa - sve je previše dinamično, mijenjam mjesta boravka, stalno se redaju novi doživljaji i - teško mi je raditi bilo što redovito. Primjerice ujutro vježbati, imati određeni režim prehrane, meditirati. S druge strane, rutina je idealna za to. Možeš imati svoj dnevni red - spavaš u istom krevetu, imaš svoj jutarnji (ili večernji) program i rituale, možeš zaista raditi nešto sustavno i time postizati rezultate. Fiksne obaveze daju jasnoću i strukturu svakom danu, dan se "ne raspline".

Redovni ritam omogućava nam sustavnost koja je važna za postizanje bilo čega. Kad ste na istom mjestu i dani su predvidivi, tada možete u njih uvesti redovnu fizičku aktivnost, sustavnu primjenu neke nove navike, pohađanje tečaja ili razvijanje hobija - rutina nam sjajno omogućava da provodimo sve planove koji se grade i razvijaju korak po korak. Koju god da promjenu želite uvesti u svoj život, u tome će vam najviše pomoći upravo rutina - uvođenje tog malog novog koraka u svaki svoj dan!

Osim toga, rutina nam daje osjećaj uzemljenja i sigurnosti, rutina je utješna.


Izvucite ono najbolje iz nje

Baš volim to kako su mnoge stvari zapravo suprotne od onoga kakvima se čine. Tako je i s rutinom - na prvi pogled zvuči kao dosada, a ustvari nam omogućuje napredak!

Osim toga, čak i ako nam se naša kolotečina učini dosadnom, dobro je podsjetiti se da si u svaki dan i svaki tjedan možemo unijeti onu energiju radosti i slobode kakvu imamo ljeti! Izleti vikendima, šetnja i druženja dnevno - ma zapravo, u svoju rutinu možemo odabrati uvesti SUSTAVNE aktivnosti koje nam donose radost! I upisati ih u svoj kalendar kao najvažnije redovne zadatke.

Ili pak, uz svaki zadatak koji nevoljko obavljate, povežite nešto čemu se veselite. Iskoristite svakodnevnu aktivnost koja je uvijek u isto vrijeme (poput posla) da biste uz nju povezali nešto što vam je jako važno. Primjerice, možete odlučiti svaki dan prije posla sjesti u obližnji kafić s bilježnicom za pravljenje svojih životnih planova. Ili u pauzi na poslu svaki dan pročitati stranicu knjige koja vas nadahnjuje. Ili pak nakon završetka rada svaki put sjednite na klupicu u parku i pet minuta maštajte o svojim željama i snovima.

Neka sve rutinske stvari, na koje možete računati da se ponavljaju, postanu nosioci redovitosti vašeg provođenja vlastitih planova!

Izvucite ono najbolje iz rutine, okrenite je u svoju korist i ubuduće joj se radujte već unaprijed kad god budete na nekom lijepom putovanju ili odmoru :-)



Sanjine online radionice možete pronaći ovdje

Linker
24. travanj 2024 14:11