Naši domovi su poput naše druge kože i u velikom su dijelu odraz naše osobnosti.
 Foto: iStock
Sve je energija

Feng shui kao psihoterapija

Feng shui je složena znanost/umjetnost, no mislim da bi s njegovim osnovnim aspektima trebali biti upoznati baš svi.

U svojem centru Sretan dan među ostalim držim i feng shui radionice. Kako jedan ciklus malih tematskih radionica upravo slijedi, ovih dana često razmišljam upravo o feng shuiju pa bih neke od tih misli danas željela podijeliti s vama - tim više što on predstavlja odličnu nadopunu i podršku u ostvarivanju naših želja i snova.

Htjela bih vam nešto ispričati o jednom temeljnom aspektu feng shuija, s kojim dolazimo u dodir baš svaki dan, a mnogi ga nisu potpuno svjesni. S obzirom na to da je sve energija (što su davno zaključili drevni Kinezi, a u skorije vrijeme i kvantni fizičari), shodno tome, sve što postoji energetski utječe jedno na drugo. U tome nam je najvažnije osvijestiti da prostori u kojima živimo i boravimo utječu na nas, naše raspoloženje, zdravlje pa čak i naš karakter. Zato je izuzetno važno energiju prostora kreirati svjesno. Tako će prostori u kojima živimo i radimo postati podrška onome što želimo ostvariti i osobi kakva želimo biti ili postati.

Koliko ste puta do sada pokušali sami sebe u nečemu promijeniti? Ponekad nam to uspije, ali sigurna sam da ste i vi doživjeli nešto slično ovome: odlučili ste započeti s drugačijim režimom prehrane ili početi vježbati ili uvesti neku novu naviku među svoje ukućane... i nakon nekoliko dana sve je palo u vodu. Naša podsvijest je vrlo snažna i mijenjanje navika je jedan od težih zadataka u našim životima. Svi znamo koliko je teško mijenjati sebe. Upravo u tome nam puno može pomoći feng shui!

Lice i naličje istog novčića

Jeste li ikada pomislili da su vaš stan ili kuća otisak vas samih? Oni su poput vaše druge kože i u velikom dijelu odraz vaše osobnosti i vaše vibracije. Napunjeni su tom specifičnom, samo vašom energijom. Vaš dom ste - vi. On je također odraz vašeg života. Kada pogledate svoj dom to je kao da ste sebe (i svoju obitelj) pogledali s male udaljenosti. A s udaljenosti se uvijek bolje vidi. Pa promotrite na taj način svoj stan ili svoju kuću i povežite karakteristike vlastitog prostora sa situacijom u svojem životu.

Primjerice, ukoliko osjećate da u životu stagnirate i ne pomičete se s mjesta, najvjerojatnije je da u svojem životnom prostoru imate puno starih stvari koje vas zadržavaju u toj „staroj energiji“.

Ili recimo, ako vam je stan pretrpan s mnoštvom svega i svačega, kladim se da se i u životu osjećate pretrpani mnoštvom obaveza.

Ako vam je pak u stanu sve posloženo na način da svaka stvar mora biti milimetarski na svom mjestu, tada je vrlo vjerojatno da i u životu nastojite kontrolirati sve situacije, a što zna biti vrlo opterećujuće.

Foto: iStock
Što vaš dom govori o vama?

Dakle, želimo li nešto promijeniti kod sebe, jako ćemo si pomoći ako to prvo promijenimo u svojem prostoru. Pristupite tim intervencijama u vlastitom domu kao psihoterapiji i izmijenite svoj prostor na način da on počne odašiljati vibraciju koju želite odašiljati i sami.

  • Ako želite raskrčiti svoj život, počnite tako što ćete raskrčiti stan
  • Ako želite živjeti opuštenije, potrudite se da vaš stan daje dojam opuštenosti
  • Ako želite više životnosti u sebi, unesite više živih boja u svoj životni prostor
  • Ako želite nešto novo, bacite (ili poklonite) što više starih stvari koje vam više ne služe
  • Budite maštoviti

I ja se svaki puta ponovo oduševim kada primijenim neki od ovih savjeta. Primjerice, nedavno sam kod kuće raščistila radni stol, istovremeno smo prebojali nekoliko zidova svježom bijelom bojom i odmah sam primijetila da sam mirnija kada sjedam za stol, da mirnije i dublje dišem, da se ponosnije i ravnije držim i da u sebi osjećam puno veći mir.

Moji me polaznici također obavještavaju o čudesnim stvarima koje im se počnu događati nakon što obave zadaću raskrčivanja svojeg životnog prostora. Stara energija se raziđe i dođe nešto novo – nova ponuda za posao, dugo očekivani poziv, nenadani poklon...

I zato, kada želite nešto promijeniti u svom životu, a ne znate odakle biste počeli - počnite od prostora u kojem živite!

Linker
16. travanj 2024 23:37