Recept za dobar osjećaj
 Getty Images/iStockphoto
Mala veselja život znače!

Dva vrlo jednostavna savjeta koja vam mogu pomoći da se u svakom danu osjećate sretnije

Svojim primjerom možete mijenjati svijet na male, ali vrlo konkretne i bitne načine!

Jeste li ikada pomislili da su rješenja za velike probleme možda mala i jednostavna? Da su načela koja nam najviše mogu pomoći da budemo sretniji, lako dostupna i gotovo banalna? I da svatko od nas može čak njima mijenjati i svijet?

Nedavno sam upravo na ovu temu održala Instagram online radionicu za jedan meni posebno drag časopis pa bih vam i ovdje htjela napisati dva vrlo jednostavna savjeta o tome kako si pomoći da se u svakom danu osjećate sretnije.


Unutarnji osjećaj

Prvi je savjet - pronađite tijekom dana sve trenutke kojima se radujete i zatim im se veselite već unaprijed! Primjerice, suprug i ja se već pri odlasku na spavanje radujemo zajedničkoj kavi idućeg jutra u vrtu. Ja se svakog jutra već unaprijed radujem tuširanju - kao nekoj posebnoj maloj oazi u kojoj mogu biti odvojena od svijeta i prepuštena vlastitoj mašti, dok uživam u toplini i prskanju vode.

Zatim se već unaprijed radujem jagodama koje ću pojesti u maloj pauzi od posla. Radujem se dogovoru za rolanje s prijateljicom... I sve tako. Bez obzira na to što je dan uvijek pun obaveza, od kojih me neke vesele, a neke baš i ne, ako sam stalno svjesna malih stvari koje me očekuju, a raduju me, moj unutarnji osjećaj je uvijek ugodan.

Evo, odmah sada, napravite popis stvari koje se nalaze u svakom vašem danu, a vesele vas. I odlučite se svakoj radovati unaprijed - već od jutra!

A evo i drugog savjeta - imajte u svojem vidokrugu dok radite, dok odmarate, dok ručate, pa i dok spavate slike i figurice koje vam izmamljuju osmjeh na lice - koje vas kad ih pogledate razdragaju, raznježe. Motive i figurice takve vrste kakve bi odabralo vaše unutarnje dijete. Na polici u mom radnom prostoru nalaze se primjerice mnogobrojni anđeli i patuljci, omiljena eterična ulja, pera, kristali i poneki maleni plišanac. Svaka od tih figurica mi izmami unutarnji osmjeh čim je pogledam, a mnoge su i pokloni od dragih ljudi pa me i pomisao na to razveseli. Također, imam neke slike koje je baš odabralo moje unutarnje dijete - bajkovite i lepršave.

Provjerite što je u vašem vidokrugu, evo upravo sada dok ovo čitate. Postoje li u njemu predmeti koje biste najradije zagrlili? Ako ne postoje, vrijeme je da odvedete svoje unutarnje dijete u kupovinu - da za vas odabere upravo takve sitnice!


A sada o mijenjanju svijeta

U blizini Jarunskog jezera, postoji jedan veliki novi kvart višestambenih zgrada. Šetajući nedavno tuda s prijateljicom, zamijetila sam na jednoj visokoj sivoj višekatnici balkon prepun cvijeća. Bilo je sve isto - u boji ciklame - žarkoružičasti slap doslovno se prelijevao preko cijelog ruba ograde. Taj jedan jedini ciklamasti balkon dao je nevjerojatnu živost cijeloj kući - zbog njega više nije bila siva, to ju je cvijeće činilo jako zanimljivom i lijepom. Eto kako samo jedna osoba svojom malom kreacijom može promijeniti dojam cijele kuće, a time i dati poklon svim prolaznicima koji je gledaju! Jedna osoba - mala gesta - velika razlika!

Ili pak moja klijentica Maša. Kad god mi pošalje e-mail, uvijek u njega umetne neku čarobnu sličicu. Pa sam odjednom i ja osjetila potrebu da i njoj natrag odgovaram sa sličicama. Svojim je primjerom u meni potakla poriv da činim isto. A kad se kroz radionicu zbližila s jednom drugom polaznicom, uskoro mi je i od te polaznice stigla predivna sličica. "Takve u e-mailovima šalje Maša i to mi je super" - objasnila mi je. Maša je doslovno pokrenula jedan lijepi pokret! Kad već razglednice nisu više u modi, zašto ne bismo jedni druge obradovali lijepim sličicama u e-mailovima? A uljepšati nekome dan nije uopće mala stvar.

Svojim primjerom možete mijenjati svijet na male, ali vrlo konkretne i bitne načine!

Sve ovo što sam vam napisala je toliko jednostavno, da biste možda mogli na to odmahnuti rukom i ustvrditi da vama treba nešto veće, važnije i snažnije, kako biste se osjećali bolje. A ja vas molim da prvo isprobate ove jednostavne savjete i osjetite što vam donose. A zatim pronađite ono čime biste vi mogli svojim primjerom potaknuti druge da se osjećaju bolje i nastave širiti taj dobar osjećaj.

Linker
19. travanj 2024 01:44