Prvo, važno je da sami sebe ne uvjerite da je tijelo u kojem ste došli "naprosto takvo" (kako ono mnogi vole reći - "debljam se i od zraka").
 Foto: Istock
Promjena pristupa

Ako ništa ne uspijeva, probajte izgubiti kile putem ove zabavne igre

Kao što je svaki čovjek različit, tako je i njegova priča o prekomjernoj težini jedinstvena kombinacija faktora pa se isprobavanje svih mogućih pristupa može činiti zbunjujućim i često ima privremene rezultate. Zato ću za sve one od vas koji želite postati vitkiji, ovdje iznijeti jedan vrlo jednostavan pristup.

Ove ću subote biti sudionica konferencije "Ljubav, kile, novac". Organizatorica ovog eventa, Kristina Ercegović, osmislila je dan pun predavanja i razgovora posvećen trima temama s kojima se današnji čovjek (a pogotovo žena) najviše zaokuplja.

Unaprijed se radujem suboti! No kad mi je Kristina u e-mailu poslala popis tema i pitanja o kojima ćemo razgovarati, shvatila sam da u svojim kolumnama baš nikada nijednu riječ nisam napisala o temi koja se zove "kile"! Iako sam imala sreću da me problem prekomjerne težine nije "zakačio", ne znači da nemam u svojoj blizini i među polaznicima i klijentima puno ljudi koji se s tim aspektom (stalno) "gombaju". Pa ću vam ovdje ukratko napisati svoj pogled na tu temu.

Jednostavan i zabavan pristup

Naime, primjećujem da među ljudima koji se "bore" s kilama često vlada zbunjenost u vezi uzroka i pristupa koji bi im mogli pomoći. Radi li se o tome da treba pronaći pravu dijetu? Ili se osloboditi ovisnosti o hrani? Možda treba naučiti postavljati granice? Ili pronaći drugi način utjehe? Je li ključ u vježbanju? Treba li ustvari voljeti sebe takvim kakav jesi? Odakle uopće početi?

Kao što je svaki čovjek različit, tako je i njegova priča o prekomjernoj težini jedinstvena kombinacija faktora pa se isprobavanje svih mogućih pristupa može činiti zbunjujućim i često ima privremene rezultate. Zato ću za sve one od vas koji želite postati vitkiji, ovdje iznijeti jedan vrlo jednostavan (a ujedno i zabavan) pristup.

Da bih napravila jasniju sliku te situacije, podijelit ću ovu temu na tri faktora, koji su, kako ja to vidim, zajednički baš svima.

Kao što se u feng shuiju spominju "tri sreće"(ali ne happiness, nego luck) - nebeska, ljudska i zemaljska, tako bih problem s težinom svela na 3 najvažnija faktora.

1. - Tijelo u kojem živiš. Naravno, prvi faktor je tijelo kakvo smo "dobili", odnosno njegov oblik, veličina i način razgradnje i pohranjivanja nutrijenata. S tim smo "došli" na ovaj svijet.

2. - Naš mentalno-emotivni sklop koji je nastao kroz život, a uključuje naše stavove, navike, podsvjesna uvjerenja, sliku o sebi i svijetu, naša ponašanja "po automatici"...

3. - Okolina u kojoj živimo. Ako smo stalno okruženi hranom, ako nam neko kuha ili nas stalno nutka, ako su nam hladnjak i smočnica prepuni hrane, ako stalno idemo na poslovne ručkove i večere...hej, pa tko bi ostao vitak?

E sad, da vidimo što s time.

Što bi vitka osoba učinila?

Prvo, važno je da sami sebe ne uvjerite da je tijelo u kojem ste došli "naprosto takvo" (kako ono mnogi vole reći - "debljam se i od zraka"). Jer ako zaključimo da je naše tijelo genetski predodređeno da ima prekomjernu kilažu (a ta kilaža nam smeta), time smo se zapravo proglasili nemoćnima. A epigenetika nam već godinama dokazuje da naša genetika uopće nije "uklesana u kamen" i da je možemo uspješno mijenjati.

Faktori 2 i 3 su zapravo u stalnoj interakciji. Naše navike i ponašanja nastali su pod utjecajem okoline i upravo smo takvu okolinu (koja nas na različitim razinama "deblja" - zbog fizičkih i emotivnih razloga) podsvjesno usvojili kao normalnu i poznatu i onda je logično da ćemo i dalje sami sebi kreirati slične uvjete i situacije - npr. privlačiti partnere slične roditeljima, nagrađivati se ili tješiti slatkišima i slično. Ako kao djeca nismo smjeli odbiti pojesti sve što nam je servirano za ručak, ni kao odrasli nećemo imati snage reći ne hrani.

I kako onda to promijeniti?

S obzirom na to da svi pokušaji mijenjanja sebe kojima se na nešto prisiljavamo, rijetko urode plodom, imam za vas jedan novi prijedlog kako da korak po korak promijenite i sebe i okolinu - od danas svoj "problem" s kilažom počnite promatrati kao zabavnu igru! Naprosto se odlučite igrati vitke osobe!

Dakle, počnite od svog doma. Sjednite, zamišljajte i zapišite: kako bi vitka ja uredila svoj dom? Što bi bilo različito? Pa odmah napravite tu razliku. Čime bi vitka osoba napunila svoj hladnjak? Neka baš tako izgleda i vaš hladnjak. I smočnica. Što bi vitka osoba jela na poslovnoj večeri? Neka vas zabavlja to što nitko oko vas ne zna da ste vi zapravo vitka osoba!

Kuda vitka osoba odlazi? Kako se ponaša? Što govori? Igrajte se, glumite, osjećajte se kao na tajnom zadatku! Budite čitavo vrijeme u toj ulozi i radujte joj se od ranog jutra.

I tako ćete, živeći kao vitka osoba, to korak po korak sve više i postajati!

Linker
19. travanj 2024 18:19