prioriteti

Ako je popis stvari koje već dugo 'namjeravate učiniti' sve duži, vrijeme je za malo ozbiljniji korak

Važno je samom sebi priznati da se sve te stvari vrlo vjerojatno neće baš nikada naprosto 'dogoditi', ako mi ne donesemo jasnu odluku o tome KADA i KAKO i zatim poduzmemo konkretne korake.

 

U našoj kući imamo jednu zatvorenu terasu koju gotovo ne upotrebljavamo, osim za "privremeno" odlaganje raznih stvari. Pa su tako ove zime, pri preseljenju našeg ureda u kuću, neke od stvari koje nisam stigla prodati završile upravo na ovoj terasi. I tu se udomaćile.

Svaki put kad uđem na tu terasu, imam istu misao: 'Zaista moram fotografirati taj ormarić i stolić i staviti ih u prodaju. I moram raspremiti tu kartonsku kutiju u koju su dečki utrpali stvari koje ja trebam pregledati i sortirati. Idući vikend ću to obavezno napraviti!' - samoj sebi obećam.

I ne napravim. Uvijek bude hitnijih ili bitnijih stvari. Već sam samoj sebi smiješna, svaki vikend koji dolazi je "ovaj vikend svakako" no kad zatvorim vrata terase, kao da zatvorim i sjećanje na to što bi trebalo napraviti.


Čvrsto postavljen zadatak

Problem je ustvari u tome što na neki način (podsvjesno) kao da očekujem da će rješavanje zatrpane terase doći onako - spontano. Kao, eto, naprosto ću to napraviti jer će mi tako doći. Ali ne dođe. Baš ništa tako ne dođe. I ništa se neće napraviti sâmo i tako spontano ako mi to ne stavimo u svoj plan. I proglasimo to važnim. Stvari se dogode i pokrenu tek kada ih postavimo kao svoj prioritet. Tek ako čvrsto i jasno proglasim 'subotnje jutro rješavanja terase' i ništa drugo ne pripuštam u taj termin, onda će se pitanje terase riješiti. Nikako drugačije.

No, prečesto se postavljamo upravo tako, zar ne - nešto bismo voljeli ili željeli učiniti, ali ne napravimo plan, ne odredimo vrijeme i datum, ne stavimo to sebi kao važan i čvrsto postavljen zadatak. I to se ne realizira.

Primjerice, voljeli bismo posjetiti neki grad, ali nikada nismo odredili konkretan vikend kad ćemo tu želju provesti u djelo. Ili, baš bi bilo zanimljivo jednom otići u berbu grožđa ili berbu maslina, ali nikako da nazovemo osobu koja bi nam to mogla organizirati.

Možda biste voljeli promijeniti boje u stanu, pročitati određenu knjigu, posjetiti neku blisku osobu, naći se s prijateljicom koju dugo niste vidjeli? Ali vrijeme prolazi, a to se nikako ne 'događa'.


Donesite stvarnu i konkretnu odluku

Važno je samom sebi priznati da se sve te stvari vrlo vjerojatno neće baš nikada naprosto 'dogoditi', ako mi ne donesemo jasnu odluku o tome KADA i KAKO i zatim poduzmemo konkretne korake.

Kako bi bilo da evo, sada odmah, napravite popis (od barem tri) stvari koje su vam važne i već ih dugo 'namjeravate učiniti'? Pored svake napišite koliko dugo već to namjeravate. Vjerojatno ćete se iznenaditi svojom duljinom 'namjeravanja'. Moje namjeravanje vezano uz terasu traje evo već puna četiri mjeseca.

No zatim, pored svake te stvari napišite konkretan termin i način kada ćete to ZAISTA i učiniti. Donesite stvarnu i konkretnu odluku i zatim odmah napravite prvi korak, kako biste svaki taj pothvat osjetili što opipljivijim. Primjerice, odmah potražite na internetu autobusne ili avionske karte, nađite u svom adresaru broj osobe koju treba nazvati, knjigu koju želite pročitati stavite na svoj noćni ormarić ili je nosite sa sobom u torbi...

 

Što se moje terase tiče, odlučila sam ne čekati vikend. Stavit ću namještaj u prodaju i razvrstati stvari iz kutije još večeras. Dosta je bilo odgađanja :-)Raspored Sanjinih radionica uvijek možete pronaći OVDJE

 

Svidio vam se ovaj članak? Prijavite se na Živim.hr newsletter i ne propustite slične priče!

Please don't insert text in the box below!

Možda će vas zanimati i ovo