Naše oči su se razvile tako da nesvjesno reagiraju na sve što vidimo i percipiram
 Unsplash
može se

Sreća, ljutnja, gađenje, privlačnost... Kako 'pročitati' nečiji izraz lica dok nosi masku

Teško je čitati nečiji izraz lica i govor tijela kad su jedino što možete vidjeti oči, no bit će vam lakše naučite li čitati govor očiju

Jedan od najučinkovitijih načina za usporavanje širenja zaraze Covidom-19 jest nošenje maske. Nosimo ih u trgovinama, ljekarnama, školama, vrtićima, na radnim mjestima…i nailazimo na novi izazov - kako pročitati nečiji izraz lica. Maske su odavno liječnicima predstavljale izazov u komunikaciji s pacijentima, a razlog tome je što se velik dio međuljudske komunikacije odvija putem vizualnih znakova, od govora tijela do načina kako se pomiču mišići lica, uključujući i usne, nosnice i obraze. Te su zone sada pokrivene maskama, što otežava odgonetavanje nečijeg izraza lica i raspoloženja.


Kako nošenje maska za lice utječe na osobe oslabljenog sluha

Za osobe oslabljenog sluha čitanje s usana može biti ključno za komunikaciju, što je navelo Samuela Atchersona, profesora s odjela audiologije Sveučilišta u Arkansasu da osmisli maske s prozirnim dijelom preko usana kako bi im omogućio da čitaju s usana sugovornika. No, nisu osobe oslabljenog sluha jedine koje nailaze na teškoće u komunikaciji u ovoj novoj eri svakodnevnog nošenja maske u raznim društvenim okolnostima i situacijama. I ljudi koji imaju dobar sluh u velikoj mjeri se oslanjaju na čitanje s usana u komunikaciji s drugima, iako to čine nesvjesno.


Oči nikada ne lažu

Naše oči su se razvile tako da nesvjesno reagiraju na sve što vidimo i percipiramo. Na primjer, kad vidite nešto što vas plaši ili vam prijeti, oči će se prirodno raširiti kako bi se vidno polje povećalo, a time i količina svjetla koju u tom trenutku mogu apsorbirati. Ako se, pak, usredotočite na nešto što vam nije ugodno, oči će se prirodno suziti.

Iskren osmijeh može biti vidljiv u uglovima očiju, zahvaljujući tankim boricama koje se pojavljuju kao posljedica podizanja obraza. Tuga dovodi do spuštanja uglova očiju prema dolje, spajanja obrva i pogleda koji djeluje kao da je prazan. Sve te nesvjesne reakcije očiju na naše emocije je teško, ako ne i nemoguće, odglumiti i to je razlog zašto se oči obično nazivaju prozorom duše.

Ako se možda u početku budete malo i mučili s čitanjem očiju, razlog nije vaša nesposobnost za to, već vaša svjesnost da vam nedostaju znakovi koje ste navikli čitati s usana ili nosa. Drugim riječima, s vremenom, kako se sve više budete navikavali na komunikaciju 'preko maske', počet ćete se sve više oslanjati na govor očiju.


Kontakt očima

Održavanje kontakta očima sada je važnije nego ikada. Potrebno je da vi sugovorniku pružite, kao i on vama, dug kontakt očima. Naime, istraživanja su pokazala da dug kontakt očima povećava osjećaje razumijevanja i empatije, a to su osjećaji usmjereni prema drugima, ali i koji druge navode da vam uzvrate te osjećaje. Ako inače nemate visoko samopouzdanje i kontakt očima vam je i prije predstavljao problem, možete poraditi na tome. Vježbajući održavanje kontakta očima s nekim dok razgovarate, nesvjesno ćete povećati osjećaj povezanosti s tom osobom i sposobnost da osjetite empatiju prema njoj.


A kad oči ipak lažu

Jeste li ikada pokušali voditi suvisao razgovor s osobom koja stalno zatvara oči dok govori? To može jako dekoncentrirati. Takvo zatvaranje očiju je jasan znak da ta osoba laže. Psihološko obrazloženje je da, dok lažete, imate problem gledati u oči svom sugovorniku. Ponekad se prilikom laganja pogled spušta prema dolje, no to može imati i neka druga značenja. Češći je slučaj da se kod izgovaranja laži oči polako zatvaraju ili trepću svako malo.


Spuštanje pogleda

Spuštanje pogleda može značiti nekoliko stvari. Da netko laže, ali i da osjeća duboke emocije, poput stida, straha ili pokornosti. U svakom slučaju, spuštanje pogleda vam uvijek nešto govori, a što točno, možete otkriti uz pomoć drugih znakova, a najlakše uz pomoć riječi kojima je spuštanje pogleda bilo popraćeno


Sretno ili tužno

Sretne oči su lako prepoznatljive: blago se podižu u uglovima te se pojavljuju borice uslijed podizanja obraza prema gore. Tužne oči se spuštaju prema dolje u uglovima i djeluju tupo ili prazno.


Iznenađenje

Ne morate vidjeti nečija širom otvorena usta da biste zaključili da je osoba iznenađena. Raširene oči i spojene obrve govore dovoljno o iznenađenju vašeg sugovornika.


Ljutnja

Kad netko nosi masku na ispravan način, nećete vidjeti kako mu se nosnice sužavaju ili usne stišću, no vidjet ćete kako su mišići oko očiju postali napeti a obrve su se spustile prema dolje. Pogled može postati grub ako je usmjeren na izvor ljutnje, a zjenice nepomične.

Gađenje

Kad se nečije oči stisnu dok su usredotočene na nešto, to je jasan znak gađenja. Dodatnu pomoć u prepoznavanju gađenja dat će vam spuštene obrve i napet gornji dio lica. Osobe koje osjećaju gađenje ponekad mogu i naborati nos, što se iznad maske vidi.


Tjeskoba

Tjeskoba obično izaziva učestalo treptanje. Moguće je da sami počnete skretati pogled, ako vaš sugovornik stalno trepće.


Privlačnost

Kad nekoga prvi put upoznajete s maskom, njegove vam oči mogu reći mnogo toga o njegovim namjerama. Podignute obrve muškarca mogu značiti da mu je ženska osoba privlačna, no podignute obrve mogu značiti i ljubazne namjere. Podignute obrve kao da govore „tu sam kao prijatelj“.

Linker
25. travanj 2024 02:21