Nove navike

Slušajte znakove svoga tijela i pokrenite se! Osim toga, dolazi nam i proljeće...

Razmišljajte samo o tome na koji biste se način mogli najlakše pokrenuti jer ćete jedino tako uspjeti ponavljati aktivnost svakoga dana

Dolaskom proljeća i dužih dana boravak na otvorenom sve je primamljiviji no često se svodi tek na sjedenje na terasama kafića. Iako je vrijeme provedeno u dobrom društvu dobrodošlo, to nije dovoljno za održavanje tjelesnog zdravlja, naročito ako većinu radnog vremena provodite upravo sjedeći.

Svakodnevna tjelesna aktivnost nužan je način brige za vlastito zdravlje, kako tjelesno tako i mentalno. Moderan način života obilježen je svakodnevnim stresom koji kod velikog broja ljudi dosiže opasne razmjere. Posljedice nisu samo loše mentalno stanje nego i signali koje tijelo kad tad počne slati u obliku akutnih bolnih stanja, a na dulji rok i onih kroničnih. Zato je važno tjelesnu aktivnost učiniti svakodnevnom navikom, bez obzira na to koliko kratka bila.

 

KAKO UVESTI I ODRŽATI SVAKODNEVNU TJELESNU AKTIVNOST

 

BIRAJTE PAMETNO

 

Ne padajte pod utjecaj trendova nego birajte onu vrstu tjelesne aktivnosti koja se najbolje uklapa u vaš svakodnevni vremenski raspored i vaše osobne preference. To je presudno za trajnu motivaciju. Razmišljajte samo o tome na koji biste se način mogli najlakše pokrenuti jer ćete jedino tako uspjeti ponavljati aktivnost svakoga dana. Škole trčanja možda jesu sve popularnije no vama je možda svakodnevna šetnja od sat vremena ili brže hodanje od pola sata lakše izvedivo, naročito ako imate psa koji ionako mora izlaziti van svakoga dana.

Možda vam je zbog dnevnih obaveza neizvedivo ukrasti čak i pola sata u danu, a navečer ste preumorni. U tom slučaju mogli biste razmisliti o jednostavnoj navici zamjene javnog prijevoza vlastitim nogama. Predvidite u svom dnevnom rasporedu malo više vremena za putovanje i hodajte barem dio dionice od kuće do radnog mjesta i natrag. Bicikl bi bio još bolja opcija.

 

POČNITE LAGANO

 

Način na koji počinjete uvoditi novu aktivnost važniji je od toga koju ste aktivnost odabrali. Počnete li preambiciozno, vrlo lako se može dogoditi da cijela priča završi prije nego što uopće počne davati rezultate. Zato imajte na umu da je važnije hodati petnaest minuta, ali svakoga dana nego dva sata, ali samo dva puta tjedno. Znajući da vas čeka tek petnaest ili dvadeset minuta šetnje puno ćete se lakše odlučiti izaći van, a kad ste već vani to je pola uspjeha.

 

DODAJTE AKTIVNOSTI JOŠ NEKI SADRŽAJ

 

Šetate li psa učinite to aktivnijim i izbjegavajte stajanje kraj livade čekajući da pas zadovolji svoje fiziološke potrebe. Poigrajte se s njim i potrčite barem malo. Dvadeset minuta će proletjeti, a vi ćete se puno bolje osjećati. Nemate li psa, možda možete uvesti svakodnevne šetnje s dragom osobom s kojom možete provesti vrijeme u razgovoru i ugodnom druženju (ne sjedenju na klupi ili u kafiću!). Nemate li niti tu mogućnost, posvetite se vlastitim mislima ili slušajte glazbu ili audio knjigu na svom pametnom telefonu dok hodate.

Bitno je da vaš svakodnevni izlazak u šetnju bude povezan s nečime što vas dodatno potiče i ima neki smisao. Ne samo da će vam aktivnost na koju se tek navikavate biti lakša nego ćete uštedjeti vrijeme koje biste inače morali odvojiti na spomenuto druženje s dragom osobom ili čitanje.

 

Bez zdravog tijela i uma nema ni učinkovitosti ni uspjeha ni zadovoljstva. Slušajte svoje tijelo i brinite se o njemu jer ono je najbolji stroj koji ćete ikada imati za postizanje svega onoga što si u životu želite. Potrudite se steći ovu jednu jedinu zdravu naviku i vaše tijelo, duh, ali i vaše “to do” liste vratit će vam sav vaš trud na najbolji mogući način.

Više o ovoj i mnogim drugim temama čitajte OVDJE.

Svidio vam se ovaj članak? Prijavite se na Živim.hr newsletter i ne propustite slične priče!

Please don't insert text in the box below!

Možda će vas zanimati i ovo