Zanimljivo istraživanje

Sjedenje na poslu ili izležavanje kod kuće - što je gore? Odgovor je iznenadio i znanstvenike...

Znanstvenici sa Sveučilišta Kolumbija otkrili su da nema svako sjedenje jednako štetan učinak na zdravlje...

Već svi znamo da je sjedilački način života, kada satima sjedimo, a vrlo malo se krećemo i uopće ne vježbamo, jako loš za naše zdravlje, a posebno za zdravlje srca i krvnih žila. Međutim, znanstvenici sa Sveučilišta Kolumbija otkrili su da nema svako sjedenje jednako štetan učinak na zdravlje te da se može uočiti razlika između okupacijskog sjedenja, dok smo na poslu i radimo uredski posao ili smo za računalom, i "čilanja" na kauču uz gledanje TV-a.

I sami su se iznenadili kada su otkrili da je vrijeme koje netko provede sjedeći na kauču kod kuće i gledajući TV povezanije s većim rizikom za srčane bolesti od sjedenja na poslu.


Zašto?

Mogući razlozi su to što ljudi imaju običaj dugo sjediti na kauču a da se ne pomaknu, dok se na poslu ipak povremeno dižu, te su više skloni jesti grickalice, prerađenu i brzu hranu te piti slatke i gazirane sokove i alkoholna pića uz TV.

- Naše je istraživanje pokazalo da je za zdravlje srca važno kako provodite vrijeme izvan posla - rekao je dr. Keith Diaz, voditelj istraživanja.

Preporučuje da bismo izvan posla svi trebali biti aktivni, štoviše trebali bismo se više baviti intenzivnom aktivnošću.

 

Ako imate naviku gledati TV četiri i više sati svaki dan, trebali biste isto tako najmanje 150 minuta ili dva-tri puta u tjednu intenzivno vježbati.

Patrick Tomasso/Unsplash

Koliko dnevno vremena provodite pred televizorom u "horizontali"?


Umjesto toga - vježbajte

 - Čak i ako radite posao koji zahtijeva duga razdoblja sjedenja, zamijenite vrijeme koje poslije posla provodite ležeći napornijim vježbama jer to može smanjiti rizik za srčane bolesti i smrt - kaže dr. Diaz za časopis Američkog društva kardiologa.

Diaz i njegov tim utvrdili su da sjedenje i gledanje televizije svakodnevno četiri i više sati za 50 posto povisuje rizik od srčanih bolesti, infarkta i preuranjene smrti u usporedbi s onima koji televiziju gledaju do dva sata na dan. Istovremeno, oni koji na poslu provedu sjedeći najmanje četiri sata u ovom istraživanju nisu imali povišen rizik za srce. 


Nemojte propustiti novi broj Doktora u kući!

 

Svidio vam se ovaj članak? Prijavite se na Živim.hr newsletter i ne propustite slične priče!

Please don't insert text in the box below!

Možda će vas zanimati i ovo