Sve što možete danas, ne odgađajte za sutra.
 Foto: iStock
Vrijeme je za čišćenje

Selite u novi dom? Odlično! Evo kako ga u startu ne zatrpati glupostima

Preseljenje je dovoljno zahtjevno samo po sebi i ne biste ga trebali dodatno komplicirati svojim propustima u planiranju. Ne prekontrolirati sve stvari prije selidbe i onda prenijeti gomilu nepotrebnih stvari s jedne adrese na drugu, velika je greška koju čine mnogi.

Selidba je odlična prilika da sve svoje stvari temeljito pregledate i odvojite sve ono što neće ići na novu adresu. Bez obzira na to da li je nešto oštećeno, više vam se ne sviđa ili znate da to više nećete koristiti, pametno je odvojiti sve takve stvari unaprijed i smanjiti ukupnu količinu za pakiranje.

Da biste u tome bili uspješni, slijedite ova tri jednostavna organizacijska savjeta:

POČNITE PRIJE NEGO ŠTO MISLITE DA TREBA

Kao i svako sortiranje i ovo će biti zahtjevno u smislu donošenja odluka. Osim toga, uz želju da se riješite nepotrebnih stvari prije same selidbe sigurno ćete u tom periodu imati i mnoge druge pripreme i zadatke. Nećete, dakle imati ni puno vremena niti volje za pregledavanje ormara, ladica, podruma ili garaže. Zato je važno da se tom dosadnom zadatku posvetite što ranije, po mogućnosti i nekoliko mjeseci prije preseljenja.

"2u1" TRIK

Umjesto da krenete sortirati počevši od bilo koje kategorije stvari (odjeća, knjige, alat itd.), počnite od onih potkategorija koje nećete trebati do nakon preseljenja i koje ćete zbog te činjenice moći nakon raščišćavanja odmah zapakirati u kutije.

Na primjer, krenete li pregledavati svu odjeću koju imate, osim odlučivanja o tome što želite eliminirati morat ćete se i baviti pitanjem što morate vratiti u ormar jer će vam i dalje trebati do datuma preseljenja. No, ako raščistite samo vansezonsku odjeću moći ćete dio koji zadržavate odmah složiti u kutije, zalijepiti, označiti za selidbu i smatrati spremnim. Isto vrijedi i za većinu knjiga te dobar dio posuđa i igračaka. Time ćete ne samo eliminirali dio nepotrebnih stvari nego paralelno s raščišćavanjem zapravo rješavati i zadatak pakiranja.

ZAMISLITE SVOJ ŽIVOT NA NOVOJ ADRESI

Razlog zbog kojeg biste neku stvar ili više njih mogli eliminirati prije selidbe mogao bi biti i taj da ih jednostavno ne želite u svom novom stambenom prostoru ili uopće u životu. Možda neki komad namještaja ne odgovara budućem uređenju i namjeni prostorija, možda je preseljenje rezultat neke značajne promjene u vašem životu i osjećate da se to odražava i na vaše poimanje posjedovanja materijalnih stvari.

Bez obzira na to o kojem se od mogućih razloga radi, smisao je da zamislite svoj budući dom, sebe i svoj budući život u cjelini. S tom spoznajom pristupite procjeni što je to sve nepotrebno, opterećujuće i stresno i čega biste se htjeli riješiti.


Trebate li savjet ili profesionalno organiziranje stvari, prostora i/ili vlastitog vremena, slobodno mi se javite.

- Tamara

Linker
24. travanj 2024 14:44