Getty Images/iStockphoto
SRETNI I USPJEŠNI

Sedam stvari koje doista možete kontrolirati

Kao što znamo, život može biti prilično kompliciran. Premda mnogi među nama imaju puno posla kako bi upravljali svojim svakodnevnim životom - poslovnim, ljubavnim, obiteljskim, svojim slobodnim vremenom, prehranom, spavanjem i odmaranjem, a ima toga još što treba redovito organizirati, zapravo postoji samo nekoliko stvari (ili područja) nad kojima doista možemo imati kontrolu. Kada prepoznate koja su to područja, potrebno je još samo naučiti kako upravljati njima. A to nije nemoguće

Cijelo vrijeme donosimo tisuće i milijune malih odluka (što ćemo jesti, kad ćemo jesti, što ćemo obući, hoćemo li najprije provjeriti mailove ili razgovarati s kolegom, hoćemo li kupiti crvenu ili crnu majicu...), a rezultat svake od njih je ili pozitivan ili negativan ili neutralan. Što više donosimo odluka s potpuno pozitivnim rezultatom (a što manje onih s negativnim), to bolje. Potpuno pozitivne odluke mogu zahtijevati određeni napor od vas: primjerice, pranje zuba prije spavanja, a najradije biste odmah zaspali, pripremanje zdravog obroka, a lakše bi vam bilo naručiti pizzu, redovito vježbanje u teretani, a lakše bi bilo sjediti pred televizorom...

To su samo neki primjeri aktivnosti koje će vam pomoći da se osjećate bolje i dovesti vas koji korak bliže vašem cilju (recimo da je to bolje zdravlje), unatoč naporu koji trebate uložiti u njih. Odluke s potpuno negativnim rezultatima - pretjerivanje s hranom od koje se ne osjećate dobro, preskakanje pranja zuba ili izbjegavanje odlaska u teretanu - otežavaju postizanje vašeg cilja (a to je, rekli smo, bolje zdravlje) - jer vam te odluke u konačnici ne stvaraju bolje raspoloženje, ne daju vam snagu niti samopouzdanje. One vam zapravo više uzimaju nego što vam daju, snižavajući vašu razinu energije, slabeći vam motivaciju i zamagljujući fokus.


TEŽI IZBOR - VEĆA NAGRADA

Iako zdraviji životni izbori mogu izgledati teži, nagrada će biti veća. I bit ćete iznenađeni koliko ih je jednostavno provoditi jednom kad uložite potreban napor. A kad naučite kako upravljati sa sedam stvari koje je moguće kontrolirati, počet ćete donositi više pozitivnih odluka, a manje negativnih te otkriti da vam takvo, pozitivno (zdravo) ponašanje postaje prirodno. Prema tome, ne mučite se stvarima koje ne možete staviti pod kontrolu, umjesto toga uložite vrijeme da kontrolirate one koje možete. I prije nego što postanete toga svjesni, živjet ćete kvalitetnije nego ikada do sada.


UPRAVLJANJE ŽIVOTOM U SEDAM KORAKA


1. UDAHNI, IZDAHNI, PONOVI

Mnogi ljudi uopće i ne razmišljaju o disanju i o tome dišu li na najbolji mogući način. Disanje je, naravno, životno važno, a takva bi trebala biti i sposobnost da se fokusiramo na njega. Možete li osjetiti kako vam se prsa šire kad udahnete i spuštaju kad izdišete? Disanje je najvažnije “sredstvo” za opuštanje i smirivanje uzburkanih misli. Kad god doživite nešto neugodno, jednostavno nekoliko puta duboko udahnite i fokusirajte se ne na to koliko je grozna vaša situacija, nego na svoje disanje. Kad se uspijete usredotočiti, počnite brojati - “jedan” za udah, “dva” za izdah. Kad dođete do deset, počnite iznova. Vrlo brzo osjećat ćete se bolje i smirenije.


2. RAZGOVARAJTE SA SOBOM

Svi mi imamo glasove u glavi, a ti glasovi često mogu biti kritični, pa čak i ometati našu sreću i postizanje uspjeha. Pokušajte izračunati koliko vremena svaki dan provodite u negativnim razgovorima sami sa sobom. Iznenadit ćete se koliko često kritizirate sami sebe. No, ako naučite prepoznati taj kritizerski unutarnji glas i zamijeniti ga ohrabrujućim tvrdnjama, vaš stav će se početi mijenjati. Nastojte razgovarati sa sobom s razumijevanjem. Primjerice, umjesto da si govorite kako niste dovoljno dobri, podsjetite se na to da ste vrijedni ljubavi i pažnje ili na to da je sasvim u redu povremeno griješiti - uostalom, svi to činimo.


3. RECITE HVALA

Budete li svakodnevno pokazivali zahvalnost, vaša sreća i produktivnost će rasti. Njegovanje zahvalnog stava usmjerit će nas da se fokusiramo na nadanje, da ostanemo inspirirani, da budemo optimistični, a pružit će nam i odvažnost i snagu da ustrajemo u ostvarenju cilja i kad naiđemo na prepreke.


4. USAVRŠITE GOVOR TIJELA

Prema američkoj socijalnoj psihologinji Amy Cuddy, snagu i samopouzdanje možete demonstrirati, ali i pojačati, jednostavno mijenjajući način držanja. Primjerice, zauzimanjem moćnog stava - ruke su položene na kukove, a stopala široko razmaknuta - jednostavno ćete zauzeti više prostora, a ujedno će vam porasti razina testosterona i smanjiti se razina stresnog hormona kortizola. Rezultat? Taj "snažan stav” omogućit će vam da osjećate više samopouzdanja. Razmislite o tome prije sastanka s klijentom, prije važnog razgovora, a zašto ne, i prije uobičajenog odlaska na posao.


5. VJEŽBAJTE FIZIČKI I MENTALNO

Ponekad nam najbolje ideje sinu kad uopće ne razmišljamo o problemu, nego radimo trbušnjake ili trčkaramo. Vježbanje je odlična prilika da usput samo slušamo glazbu i ne razmišljamo ni o čemu. I to je odlično. Ne morate ići u teretanu, ali svatko od nas morao bi pronaći barem 20 minuta u danu da ustane i pokrene se. Kretanje nam pomaže da oslobodimo misli i tijelo, a time i vlastiti kreativni potencijal. Primjerice, hodanje, dokazano je, doslovno povećava razinu kreativnosti. Kao što pokrećemo tijelo, trebamo pokretati i um. Zaposliti mozak vježbama izuzetno je važno, a zapravo vrlo jednostavno. Svaki put kad rješavate sudoku ili križaljku, vaš će mozak osjetiti razliku. Oni koji žele na drugačiji način uposliti mozak pozitivan učinak mogu dobiti od meditacije. Već 20 do 30 minuta, pokazalo se, dovoljno je da se izoštri fokus, smanje stres i tjeskoba, pa čak i ublaži fizička bol.


6. JEDITE PAMETNO

Čak i kad ima odličan okus, jedenje nezdrave hrane loš je izbor. Takva hrana vaše tijelo i um čini sporima i nezadovoljnima. Primjerice, konzumiranje previše šećera povezano je s razvojem ozbiljnih zdravstvenih stanja, uključujući metabolički sindrom i srčano-žilne bolesti, da ne spominjemo promjene raspoloženja koje ubijaju produktivnost. Osim toga, procesirana hrana dokazano pogoršava, možda čak i uzrokuje, kronične bolesti poput dijabetesa, pretilosti, nekih vrsta tumora. Jednostavni potezi kao što je držanje zdjele s voćem ili posude sa svježim mrkvama pri ruci pomoći će nam da se odlučimo za zdraviji izbor kada smo iscrpljeni i gladni i želimo brzo nešto prigristi. I jednostavni praktični zalogaji mogu, prema tome, biti ukusni i nutritivno poželjni.


7. SPAVAJTE DOVOLJNO

Kvalitetno spavanje ključno je za usredotočenost, sposobnost koncentracije, radnu sposobnost, učenje i pamćenje, osim toga, utječe na kontrolu apetita i općenito je jedan od temelja dobrog zdravlja. Kako biste od spavanja dobili najbolje, važno je steći rutinu u polascima na počinak i buđenjima. Ako se vaš mozak ne može smiriti u vrijeme kad nastojite usnuti, pokušajte se umiriti pozitivnim mislima, poput: “Ponosna sam na posao koji sam danas obavila, a sad ću pustiti tijelo i mozak da se odmore”. A pokušajte i drugo što omogućuje lakše usnivanje: izbjegavajte alkohol i obilne obroke nekoliko sati prije polaska na počinak, provjetrite sobu prije spavanja, neka soba bude tiha i zamračena itd.

Linker
18. travanj 2024 00:04