Foto: sferavisia.hr
Tako kreativno!

'Sapun s točkicama': originalan suvenir kojeg izrađuju slijepi i slabovidni oborio nas je s nogu

Direktor poduzeća istaknuo je kako je Sfera Visia lani ostvarila prihod od 150 tisuća kuna, a vjeruju da će porasti kada ove jeseni krenu s proizvodnjom tekućih sapuna.

Društveno poduzeće Sfera Visia i njegov pogon u Zagrebu za proizvodnju prirodnih "sapuna s točkicama" u kojemu radi četvero slijepih i slabovidnih osoba, uspostavilo je suradnju sa tvrtkom Zvijezda plus koja donira maslinovo ulje za proizvodnju i pomaže u promociji, istaknuto je u četvrtak u tom pogonu.

Sfera Visia je poduzeće koje je osnovala Udruga slijepih Zagreba s ciljem da članovi rade i zarađuju, pa su 2016. krenuli s proizvodnjom prirodnih sapuna među kojima su i oni s točkicama odnosno s natpisom "Zagreb" na Brailovom pismu.


Rijetki suvenir za slijepe i slabovidne

"Naš je sapun kao suvenir prihvatila zagrebačka turistička zajednica, te je jedan od rijetkih suvenira namijenjen i slijepim i slabovidnim osobama, ali i svima drugima. Dnevni kapacitet proizvodnje je oko sto komada krutih sapuna, no ne radimo svaki dan toliko. Općenito, najviše radimo prema narudžbama, većinom tvrtki koje kod nas kupuju za poklone i slično", kazao je direktor Sfera Visije Nikola Arbanas.

Foto: sapunistockicama.com
Zar nije divan?

Naglasio je da su pogon, koji se sastoji od jedne velike prostorije s hladnjacima, destilerijom, mikserom i drugom opremom, dovršili 2017. u prostoru koji su dobili na korištenje od grada u Heinzelovcoj ulici, kao i da će im donacija Zvijezde u maslinovom ulju znatno smanjiti troškove proizvodnje, jer ga više neće morati nabavljati od malih dobavljača. Za cijene sapuna koje se kreću od 25 do 35 kuna Arbanas kaže da su tržišno prihvaćene, te da se sapuni mogu osim u suvenirnicama kupiti i u dm-u, na Ininim crpkama i drugdje.

"U 2018. ostvarili smo prihod od 150 tisuća kuna čime smo zadovoljni, a vjerujemo da će porasti kada ove jeseni krenemo s proizvodnjom tekućih sapuna. Od prihoda plaćamo četiri zaposlena, dok sve ostalo ponovo ulažemo i dio dijelimo i s Udrugom slijepih Zagreba za druge korisne društvene projekte", istaknuo je Arbanas.

Foto: sapunistockicama.com

Predsjednik te zagrebačke udruge Branimir Šutalo pohvalio je trud zaposlenika i pomoć Zvijezde u proizvodnji ekoloških i zdravih proizvoda, dok je direktor Zvijezde plus, Tihomir Adam, naglasio zadovoljstvo što ta stogodišnja tvrtka može pomoći rad Sfera Visie, kao i brojnih drugih korisnih društvenih projekata.

"Donacija maslinovog ulja za Zvijezdu je relativno malen trošak, a za njih veliki dobitak. Doista smo sretni što možemo u tome sudjelovati. Naše poslovanje je stabilno i profitabilno, a kako imamo četiri jaka i poznata brenda vjerujemo u budućnost za koju smo već spremni sljedeći praktički sve važne globalne trendove u proizvodnji ulja i hrane, uključujući i digitalizaciju poslovanja. Također nam je važan i izvoz, u koji ide oko 25 posto proizvodnje", iznio je Adam.


Samo prirodno

Voditeljica proizvodnje, magistra kemije, te kao i ostalih zaposleni i sama slabovidna osoba Barbara Šajinović, novinarima je u pogonu prikazala proces proizvodnje, od lužnatog i sirovog sapuna do gotovog za prodaju, pri čemu se, kako je naglasila, koriste isključivo prirodni sastojci, od ulja masline i kokosa, do eteričnih ulja za mirise i mineralnih pigmenata za boje.

"Svaki kruti sapun teži oko 80 grama. Njihovom proizvodnjom mi i kupci pomažemo zapošljavanje slijepih i slabovidnih osoba", poručila je Šajinović.

Foto: sapunistockicama.com
Ne znaš koji je ljepši.

Pronađi ih na internetu

Udruga slijepih Zagreb otvorila je online trgovinu u okviru projekta "Sapuni s točkicama". U ponudi je više vrsta sapuna, pa i personalizirani po narudžbi, čijom kupnjom možete pružiti potporu projektu kojemu je cilj zaposliti što više slijepih i slabovidnih osoba.

Više informacija pronađite na internetskoj stranici sapunistockicama.com

IZVOR: Hina; sapunistockicama.com; sferavisia.hr

Linker
18. travanj 2024 22:14