Ma 'ko ih šiša

ŠALABAHTER KOJI SE ISPLATI IMATI Devet tajni o šišanju koje vam nisu rekli

Doznajte neke manje poznate činjenice o skraćivanju kose, ali i savjete uz koje možete dobiti najbolje od šišanja

 

Skraćivanje kose ne čini se najpraktičnijim potezom prije hladnih mjeseci. No, bez obzira na to razmišljate li o "ježu" ili ćete samo skratiti kosu za nekoliko centimetara, postoje stvari, ili devet njih, koje biste svakako trebali znati o šišanju.


1. ZBOG ČEŠĆEG ŠIŠANJA KOSA NE RASTE BRŽE

To što ćete "potkresati" vrhove neće direktno utjecati na rast kose. Krajevi vaših vlasi, naime, nemaju nikakva utjecaja na folikule kose na vašem vlasištu koji određuju brzinu rasta kose i njezin rast općenito. Podšišavanje kosu samo čini zdravijom i ljepšom, što je također važno.


2. PRESKOČITE ODLAZAK  FRIZERU

Dajte vremena sebi i svojoj kosi između svakog šišanja, vjerojatno i ne morate ići frizeru svakih (standardnih) šest do osam tjedana. Vlasi se obično počinju dijeliti tri do četiri mjeseca poslije šišanja i zapravo je to vrijeme kada bi trebalo skratiti kosu (naravno, to se ne tiče održavanja frizure).

 

3. SLOJEVI KOD ŠIŠANJA

Kod šišanja slojeve bi trebalo prilagoditi teksturi kose. Čvrste kovrče najbolje funkcioniraju i izgledaju ako slojevi nisu savršeno ošišani, dok ravna kosa izgleda bolje s više slojeva.


4. JEDNO ŠAMPONIRANJE

Nemojte šamponirati kosu prije šišanja. Ionako ćete poslije oprati kosu pa nema potrebe za sušenjem kutikula (zaštitnog sloja vlasi) dva puta


5. ŠIŠANJE NEOBOJENE KOSE

Za kosu prirodne boje, dakle neobojenu, ponekad vrijede drugačija pravila. Primjerice, prirodnu je kosu najbolje šišati dok je suha.

 

6. ŠIŠKE, DA ILI NE?

Ako razmišljate o šiškama, trebali biste znati pristaju li uopće vašem licu te odgovaraju li teksturi vaše kose. Dugačke šiške u pramenovima najbolje pristaju četvrtastom licu, dok mekše i kraće šiške najbolje uokviruju okruglo lice.


7. KRAĆA KOSA - VIŠE POSLA

Skraćivanje kose ne znači da će njeno održavanje i njega biti imalo jednostavniji. Naprotiv, da bi frizura dobro izgledala i bila uredna, potrebni su češći posjeti frizerskom salonu kako bi se održavao poželjan oblik, što na kraju znači da ćete potrošiti više novca i vremena.


8. RAZMISLITE O VIŠE MOGUĆIH FRIZURA

Kada dođete u salon, može se dogoditi da vam vaš stilist objasni kako frizura koju ste odabrali nije dobra za vašu kosu, da zapravo ne pristaje obliku vašeg lica ili pak da će zahtijevati više svakodnevnog truda oko održavanja nego što ste mislili. Ako ste već prije razmislili i o nekom drugom rješenju, lakše ćete se odlučiti za frizuru kojom ćete u konačnici biti zadovoljni.

 

9. RASCVJETALI VRHOVI

Ako ne podšišate rascvjetale vrhove, cvjetanje kose će se širiti. Razdvojeni krajevi nastavljat će se razdvajati po dužini vlasi ne odrežete ili ih na vrijeme, čineći vašu kosu krhkom i slabom. Kad vidite da su vam vrhovi vlasi počeli cvjetati, znači da je krajnje vrijeme za šišanje.


 


 

Svidio vam se ovaj članak? Prijavite se na Živim.hr newsletter i ne propustite slične priče!

Please don't insert text in the box below!

Možda će vas zanimati i ovo