pametni sat

Roditelji su pronašli novi alat za nadzor djece, ali stručnjaci upozoravaju na potencijalne opasnosti

Roditeljima preporučuje da postavke pametnog sata prilagode u suradnji s djetetom te da u dogovoru s njim odluče o tome koje će mogućnosti koristiti.

 

Mnogim se roditeljima pametni sat čini kao savršena alternativa za pametni telefon kada je u pitanju nadzor djeteta, osobito kad uđe u tinejdžerske godine i krene u srednju školu.

Dijete može slati ​​i primati pozive iz skupa kontakata koje odaberu roditelji, slati i primati glasovnu poštu te pritisnuti SOS tipku koja alarmira roditelje u hitnim slučajevima. No to nije sve. Zahvaljujući GPS trackeru, roditelji mogu pratiti djetetovu lokaciju na svojem pametnom telefonu te imati uvid u to s kim njihovo dijete razgovara putem pametnog sata.


Sloboda i privatnost

Medijski stručnjaci, međutim, upozoravaju na problem pretjeranog nadzora, poput korištenja funkcije pametnog nadzora glasa koja roditelju omogućuje da zahvaljujući ambijentalnom zvuku jasno čuje zvukove iz okoline.

- To narušava djetetovu slobodu i privatnost - kaže Kristin Langer, medijska trenerica koja djeluje uz potporu savezne vlade i javne radio-televizije u procesu savjetovanja roditelja i nastavnika kada je riječ o djeci koja koriste digitalne medije.

Kaže da su joj neki nastavnici rekli kako dio roditelja ide toliko daleko da 'prisluškuje' svojeg tinejdžera dok je na nastavi.

- Protuzakonito je to činiti u prostorima koji ne spadaju u javne prostore, a to su i  škole. Početak pohađanja nastave u osnovnim školama prvi korak prema neovisnosti djeteta, a  idući je korak nastavak školovanja u srednjoj školi. Djeca koja znaju da ih roditelji prisluškuju putem pametnog sata, da čitaju njihove chatove ili ih po povratku kući pitaju: 'A s kim si brbljao na uglu 15 minuta?', takvo ponašanje smatraju izigranim povjerenjem - upozorila je.

 

Roditeljima preporučuje da postavke pametnog sata prilagode u suradnji s djetetom te da u dogovoru s njim odluče o tome koje će mogućnosti koristiti. Ako vaše dijete odgovorno koristi internet, tada će jednako odgovorno koristiti pametni telefon, a i pametni sat - zaključuje.


 

IZVOR: HINA

Svidio vam se ovaj članak? Prijavite se na Živim.hr newsletter i ne propustite slične priče!

Please don't insert text in the box below!

Možda će vas zanimati i ovo