I baš uvijek vi morate ostati posljednji u uredu? Jer što? Svijet će propasti?
 Foto: iStock
Vi to možete!

Reći 'ne' drugima znači reći 'da' sebi i onome što volite! Naučite kako...

Kad spoznamo da je reći ‘ne’ nečemu za što nemamo vremena, što nas ne veseli i ne zanima, zapravo reći ‘da’ onome što volimo, počinjemo uviđati kakvu čarobnu moć ima tako mala riječ!


Piše: Iva Belé, mr. oec. Certificirani trener Canfield metodologije i trener Načela uspjeha • www.ivabele.comOva e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.


Prijelaz godine često je vrijeme u kojem pomislimo - kako bi bilo divno kad bih češće mogao reći 'ne'. Sjetite se nekih primjera: najave vam se gosti koji dolaze za pet minuta, a vi ste se smjestili u opuštajući položaj za čitanje knjige. Što činite? Smjesta promijenite položaj i počnete pospremati stan… Ili, pozvani ste na domjenak na kojem vas domaćin nudi kolačima koje ne volite. Što radite? Ljubazno žvačete kolač glumeći da vam je odličan. Ako i u vašem životu ima sličnih trenutaka u kojima ste se osjećali grozno nakon što ste prihvatili nešto što ne želite, pravi je trenutak da osvijestite koliko je važno ponekad reći 'ne'. Kako to provesti u djelo?

ZAŠTO NE GOVORIMO NE DOVOLJNO ČESTO

Od malih nogu bi nas nagrađivali kada bismo poslušali starije i učinili kako žele. Tada smo shvatili da poslušnost donosi odobravanje, koje nam je u toj dobi jako potrebno. U školi smo se željeli uklopiti u društvo pa smo svakoj budalastoj ideji naših prijatelja govorili 'da'. Na novom poslu željeli smo ostaviti dojam.

Svako naše 'ne' smatrali smo "nepristojnim", rizičnim i odlikom onih koji se ne uklapaju. Pritom bismo se uvijek osjećali loše jer smo iznevjerili svoj pravi izbor.

Ljudi slabog samopouzdanja stavljaju sve ostale ispred sebe. Reći 'da' njima postaje navika kako ne bi bili odbačeni. Svakim 'da' osjećaju se nezamjenjivim, potrebnim, voljenim i važnim. Zar nam je potrebno odobravanje drugih kako bismo cijenili sami sebe?

REĆI PONEKAD NE DRUGOME, ZAPRAVO JE REĆI DA SEBI

Često smo spremniji iznevjeriti sebe nego druge. Kad spoznamo da je reći 'ne' nečemu za što nemamo vremena, što nas ne veseli i ne zanima, zapravo reći 'da' onome što volimo, počinjemo uviđati kakvu čarobnu moć ima tako mala riječ. Kada svoje aktivnosti i dogovore koje imamo sami sa sobom shvatimo kao vrijedne i kao prioritet, počet ćemo sve više govoriti 'ne' onim aktivnostima kojima se ne možemo kvalitetno posvetiti. Reći ponekad 'ne' drugome, zapravo je reći 'da' sebi.

ODGODITE ODGOVOR

Ponekad smo stavljeni u situaciju u kojoj nešto moramo prihvatiti u kratkom roku, prije nego što provjerimo svoj raspored. U fazi dok vježbate zauzimanje za sebe, nemojte odmah ispaljivati odgovor na svaki ponuđeni prijedlog. Recite da vam treba vremena za odgovor i da trebate provjeriti svoj raspored. Na to se nitko neće naljutiti, a vi ćete dobiti vrijeme za formiranje svog čvrstog stava.

Prije formiranja odgovora upitajte sami sebe:

  • Je li mi to važno?
  • Veseli li me?
  • Želim li to napraviti?
  • Imam li dovoljno vremena za provedbu?
  • Imam li nešto planirano za to isto vrijeme?
  • Može li to napraviti netko drugi umjesto mene?

Ako se ne osjećate dobro pri pomisli na prihvaćanje obaveze ili zadatka, svakako poštuje svoj osjećaj.

Foto: iStock
Biti čvrst i bahat nije isto! I na ljubazan način možete odbiti druge uz malo umijeća...

BUDITE ČVRSTI

Kada donesete odluku da ćete reći 'ne', pokušajte ne pokleknuti na moguće manipulacije osjećajem krivnje ("Ja bih tebi pomogao/ posudio/ napravio/ donio, a ti meni tako…").

Dajte jasnu povratnu informaciju da to ne možete napraviti.

Objasnite da vaše neprihvaćanje prijedloga ili obaveze nema ništa s tom konkretnom osobom, nego se ne možete obvezati na nešto što ne možete ispuniti. Ne opravdavajte se i skratite priču.

PONUDITE DRUGO RJEŠENJE

Ako je riječ o nečemu što ne možete sada provesti, ali vam je važno, ponudite neko drugo vrijeme u kojem biste se mogli tome posvetiti. U tom slučaju, 'ne' vrijedi za određeni termin, a ne uvijek.

RIJEŠITE SE NEPOTREBNOG STRESA

U želji da se svima svidimo ili da svima isporučimo ono što od nas traže, pristajemo na kratke rokove, na prihvaćanje više zadataka istovremeno, na nategnutu satnicu i time podcjenjujemo svoj rad. Prihvatimo li nemoguće rokove, na kraju će trpjeti kvaliteta našeg rada, naš integritet i naše zdravlje. Kad primijetimo nezadovoljstvo onih kojima zbog takvih uvjeta nismo isporučili ono što su od nas htjeli, dodatno osjećamo krivnju. Reći 'ne' nemogućem i imati mirnu savjest - neprocjenjivo!

BUDITE LJUBAZNI

Da, ovo je već umijeće, no može se naučiti. Nemojte se ispričavati, no pokažite da o sugovorniku imate pozitivan dojam, da cijenite njegove ideje i njegov rad. Vaše ‘ne’ tada znači da ne možete isporučiti kvalitetan rezultat, a to ta osoba ne zaslužuje. Kada ipak odlučite prihvatiti neku ponudu, posvetite se toj aktivnosti u potpunosti i s vrhunskom kvalitetom.

Linker
16. travanj 2024 03:46