jednom zauvijek

Pušenje, alkohol, prežderavanje... Kako se napokon riješiti loših navika

Problem kod pokušaja rješavanja loših navika je snaga volje. Uz ove savjete možda napokon dođete do željenog cilja bez puno muke.

 

Rješavanje loših navika nije lagan ni kratkotrajan proces, ali je itekako moguć. Znate li da se prosječna osoba koja je uspješno prestala pušiti, pokušavala ostaviti cigareta 7 do 10 puta. Da, da. Teško, ali ostvarivo.

Postoje određene metode koje vam mogu olakšati tu borbu, a jedna od njih jest ta da lošu naviku uvijek možete zamijeniti nekom novom, dobrom navikom.

 

Neka ta odluka bude samo VAŠA

Promjena nije najlakša stvar na svijetu te većina nas prolazi sigurnost u poznatim stvarima. I ustaljenih navika se teško riješiti, poput čaše crnog nakon dugog dana, kolača kao nagrade, 'skrolanje' po društvenim mrežama čim se probudite, cigarete nakon jela…

I još ih se teže riješiti (gotovo nemoguće) kad netko drugi na tome inzistira. Veća je vjerojatnost da ćete u svom naumu uspjeti, ako je to vaša želja, a ne želja vaših roditelja, partnera, prijatelja…

 

Odvratite si pažnju

Hrana 'za utjehu' je primamljiva čak i ako smo siti, zar ne? I s vremena na vrijeme ovo je OK, ali kad nepotrebno prežderavanje uzme svoj danak, i kada se kilogrami nemilosrdno gomilaju, vrijeme je da se stane na loptu. Kada želite jesti, a niste zapravo gladni, treba vam distrakcija.

Umjesto da otvorite frižider, otvorite ladicu s rubljem i složite ga. Zabavit ćete um i najvjerojatnije više nećete toliko razmišljati o hrani. Ili nazovite prijateljicu i brbljajte.

 

Nagradite se

Nagrađivanje je važno, pogotovo kada imamo osjećaj da si uskraćujemo nešto. Bio to alkohol, cigareta, hrana… Nastavite niz.

Najbolja nagrada je ona koja ni na koji način nije povezana s nezdravom navikom. Ako ste se sa na primjer, odrekli šećera, sigurno se nećete nagraditi čokoladnom tortom. 

Problem kod pokušaja rješavanja loših navika je snaga volje. Kaže se da stare navike teško umiru, stoga je ključ nastajanja nove navike suzdržavati se od toga da ponavljamo onu staru i lošu.

 

Stvaranje novih navika

U procesu stvaranja novih navika pomoći će vam i da promijenite okruženje u kojem boravite. Primjerice, dovoljno može biti i samo da pomaknete kekse i čips koje inače držite na jednom mjestu na drugo.

 

I recite prijateljima da se pokušavate riješiti loših navika. Podrška, vrednovanja i čestitke svakako mogu biti od velike pomoći i možda ćete više ustrajati u svome naumu.

 

Kako prestati pušiti?

1. ‘Na naglo’

  • Bez prevelikih priprema pušač od jednog trenutka prestaje pušiti.

2. Prvo ublažavanje nikotinske ovisnosti, zatim potpuni prestanak pušenja

  • Pušač prelazi na 'lakše' cigarete i smanjuje broj popušenih cigareta kako bi se prvo priviknuo na manju dozu nikotina i zatim sasvim prestaje.

3. Prvo ublažavanje navike, zatim odvikavanje od nikotina

  • Pušač prvo izbacuje naviku da pali cigaretu tako da ju zamijeni nikotinskim nadomjeskom: nikotinske žvake ili flasteri. Kada prođe neko vrijeme bez zapaljene cigarete, ukida se i nikotinski nadomjestak.

 

 

Svidio vam se ovaj članak? Prijavite se na Živim.hr newsletter i ne propustite slične priče!

Please don't insert text in the box below!

Možda će vas zanimati i ovo