vrijedi isprobati

Probajte finsku 'sisu' - možda vam upravo ona uspije promijeniti život. Mnogima je to uspjelo...

Japanci imaju ikigai, Danci hygge, a Finci - sisu

 

Jeste li čuli za sisu, finski pristup životu? Posljednjih godina cijeli svijet uči japanske životne mudrosti kroz ikigai ili danske kroz hygge, a sada bismo mogli zavoljeti i finski stil. Više o životnom stilu u zemlji jezera, sobova, alkoholizma, ali i u zemlji čiji se stanovnici ubrajaju među najsretnije na svijetu, može se doznati iz knjige “Finding Sisu”, autorice Katje Pantzar.

Najsažetije rečeno, sisu znači ustrajnost i otpornost. Kad situacija postane opasna, Finci primjene sisu i suoče se s izazovom. Odnosi se i na to da ne biramo najlakši put. Dobar primjer je to što Finci masovno na posao idu biciklima, iako se baš ne mogu pohvaliti ugodnim vremenskim uvjetima. Bilo bi im komfornije i lakše ići automobilom ili autobusom, no umjesto toga, oni prakticiraju svoj sisu i dalje voze bicikl i po vjetru i po kiši.

Ali, sisu zna i što je ravnoteža, piše Pantzar, jer upozorava nas da ne idemo glavom kroz zid, nego da znamo prepoznati kada treba potražiti pomoć, jer ovdje uopće nije riječ o junačenju.

Eh, sad, kako netko tko nije Finac i nije od rođenja upućen u sisu može primijeniti ove mudrosti u životu?


Malim koracima do cilja

Lako je odustati od cilja ako mislite da ga morate ostvariti u potpunosti i to što prije. To je teško moguće, a i dokazano je da ćete, koliko god cilj velik bio, lakše do njega stići malim koracima nego divovskim skokovima.

Dajte si vremena, rekli bi Finci. Bez obzira je li to privikavanje na uranjanje u ledenu vodu ili na dijetu bez slatkiša, potrebno je vrijeme da novost postane dio vašeg života.

 

Najvažnije je da pri tom budete ustrajni, jer samo tako ćete moći svladati različite prepreke. To je temeljno pravilo sisua.


Hvatajte svaku priliku za vježbanje

Finci su poznati po dobroj tjelesnoj formi, ali nisu takvi jer stalno vise po teretanama. Sisu nas, između ostaloga, potiče i da iskoristimo svaku priliku za tjelovježbu. Što to znači? Shvatite čišćenje kuće kao vježbanje, hodajte kad god možete, idite stubama, a ne dizalom...

Naravno, oslanjanje samo na slučajne prilike za vježbanje neće vas dovesti do odlično izgrađenog tijela. Ali, usvojite li sisu, vi ćete htjeti izabrati stube umjesto dizala, htjet ćete hodati sve dulje i dulje, htjet ćete očistiti kuću itd.

Primjenjivati sisu znači ne birati lakši i ugodniji način, jer ste svjesni da ćete od onog težeg puta na koncu imati više dobrobiti.


Što više vani

Korištenje svake prilike za vježbanje zgodno je povezano s provođenjem što više vremena na otvorenome. No, to ipak ne znači da trebate ići trčati baš u vrijeme grmljavinske oluje – primjenjivanje sisua znači i da znate kada trebate stati.

Smisao je u tome da izaberete izlazak na otvoreno umjesto gledanja televizije. Izađite u park i prošetajte, otiđite u najbližu šumu i provedite neko vrijeme s prirodom – osjetite travu, pomirišite zrak, dodirnite drvo, slušajte ptice...

Sisu znači da ćete provoditi vrijeme vani kad god možete, čak i ako vam se u tom trenutku baš i ne da. Ako vrijeme nije dobro, izađite u kratku, žestoku šetnju umjesto dugačke, ali izađite. A kad se vratite doma napravite si čokoladu baš po vašem ukusu.


Jedite u bojama

Autorica navodi kako joj je jedan poznati Finac rekao da bi, ako primijeti da su mu hlače postale tijesne, radije produžio šetnju nego počeo manje jesti. Finci su jedan od najzdravijih naroda na svijetu, ali ne zato što ne jedu slatko.

Tajna je u dugi na njihovim tanjurima - jedu mnogo povrća i drugih zdravih namirnica, ali jedu i ne tako zdrave delikatese. No, važni su omjeri. Ovi ne baš tako zdravi oblizeki čine vrlo mali postotak u njihovoj ukupnoj prehrani, ali ne uskraćuju si kolač tu i tamo. Naposljetku, u hrani treba uživati, zar ne?

 

Činjenica je da će osoba koja se hrani raznovrsno i zdravo biti zadovoljnija. To ne znači da trebamo sve potencijalno nezdrave namirnice izbaciti s jelovnika niti da se trebamo kažnjavati ako nešto takvo ipak pojedemo, važno je da nezdrav način prehrane ne gospodari našim životom.


Manje je više

Skandinavski minimalizam kao stil uređenja doma i pristup dizajnu nadaleko je slavan, a i sisu je sličan tome kad kaže da se ne okružujemo predmetima koji nam zapravo ne trebaju. Ne kupujte nešto samo zato da biste kupili, vaš životni prostor ne zaslužuje kaos.

Fincima, a i svim Skandinavcima, svojstveno je da predmete popravljaju, nalaze im novu namjenu ili ih recikliraju, kad god je to moguće. Na uličnim prodajama Finci rado prodaju - ili daju – stvari koje im više nisu potrebne. A budući da su mnoge stvari napravljene kako bi trajale i rabljene mogu biti u jako dobrom stanju.


Ne predajte se, ali...

Sisu u najkraćem znači: ne odustajte lako i ne birajte najlakši put koji se nudi. Ali znači i da trebate biti svjesni kada trebate odustati i potražiti pomoć.

Nismo besmrtni i nemamo nepresušnu količinu energije. Sisu nas uči da je prepoznavanje trenutka u kojem je pametnije odustati važnije nego „ubijati se” kako bismo dosegnuli cilj.

A kako ga možemo dosegnuti? Samo ako ostanemo zdravi i sretni - jer ako to nismo, onda smo zapeli u sivoj ili crnoj rupi i trošimo svu energiju da se iz nje iskobeljamo.

 

Dajte si vremena da korak po korak dođete do svog cilja. Učite. Jedite zdravo i vježbajte kad god možete. A ako ste hrabri, uronite u ledenu vodu, baš poput Finaca.

Svidio vam se ovaj članak? Prijavite se na Živim.hr newsletter i ne propustite slične priče!

Please don't insert text in the box below!

Možda će vas zanimati i ovo