Svjesno roditeljstvo

Prijavite se i vi na novi program edukacije roditelja - besplatno je!

U želji da budemo moderni odgajatelji, kažnjavanje smo zamjenili zabranama… No, ima li zaista razlike? Ili smo svoju bespomoćnost u odgajanju djece samo nazvali drugim imenom?

 

Što? Kada? Gdje?

PROGRAM SVJESNO RODITELJSTVO
Otvoreno predavanje: Kazna ili nagrada?
– kako kazne i nagrade utječu na dječji razvoj –

Srijeda, 6. lipnja 2018.
19.00 - 20.30 sati
Gundulićeva 19/1, Zagreb
Predavačica: Matea Blažević, prof. psihologije

"Odakle nam ta luda ideja da ako želimo da dijete bude dobro, prvo ga moramo natjerati da se osjeća loše? "

- Jane Nelsen

U dvadesetom stoljeću, stoljeću djeteta, naučili smo da kažnjavanje djece ima niz loših posljedica za dijete, ali i za odnos roditelja s djetetom. Dijete ne uči ”ponašati se bolje” već često radi upravo suprotno - nastavlja sa (samo)povređujućim ponašanjima sve do nove i jače kazne. Kažanjavano dijete će nakon kazne uistinu najčešće prestati s ponašanjem za koje je kažnjeno, ali ne zato što je nakon vikanja, kritika i slanja u svoju sobu shvatilo dugotrajne posljedice svog ponašanja, sazrelo te uvidjelo kako je njegovo ili njeno ponašanje štetno.

Dijete će prestati s takvim ponašanjem jer je uplašeno ili ljuto, tijelo mu je preplavljeno adrenalinom i ostalim hormonima koji su aktivirani u situacijama bijega, borbe ili smrzavanja koji posljedično djeluju na smanjivanje aktivnosti kooperativnog dijela mozga. Dijete je stalo s ponašanjem koje se roditeljima ne sviđa jer je preplavljeno potrebom da se zaštiti. Ako je išta naučilo, naučilo je kako bolje lagati da izbjegne biti uhvaćeno.

U želji da budemo moderni odgajatelji, kažnjavanje smo zamjenili zabranama - uzimanjem mobitela, zabranjivanjem da se vide s prijateljima, odu na rođendan… No, ima li zaista razlike? Ili smo svoju bespomoćnost u odgajanju djece samo nazvali drugim imenom?

Predavanje je besplatno. Potrebna je prijava na e-mail ili broj mobitela 098 992 90 32 (Mihaela).

Više o programu Svjesno roditeljstvo pogledajte ovdje.

 

Svidio vam se ovaj članak? Prijavite se na Živim.hr newsletter i ne propustite slične priče!

Možda će vas zanimati i ovo