Projekt uključuje program koji će razviti tretman seksualnih prijestupnika na tri međusobno povezane razine.
 Getty Images
P.R.O.T.E.C.T.

Predstavljen projekt kojim se želi spriječiti recidiv seksualnih prijestupnika

Glavni cilj projekta izgraditi mrežu za razmjenu i prijenos znanja i dobrih praksi kako bi se poboljšalo sprječavanje nedjela seksualnih prijestupnika, a kao rezultat se očekuje poboljšanje europske suradnje u podizanju svijesti o upravljanju i rehabilitaciji seksualnih prijestupnika.

Udruga Zdravi grad u Splitu je predstavila projekt P.R.O.T.E.C.T. usmjeren na sprečavanje, procjenjivanje i liječenje seksualnih prijestupnika.


Voditelj projekta je talijansko društvo za zatvorsku zdravstvenu zaštitu i medicinu, na projektu sudjeluje i talijansko Ministarstvo pravosuđa, sveučilišta La Sapienza iz Rima i Braga iz Portugala te splitska Udruga Zdravi grad. Ukupni proračun projekta je oko 154 tisuće eura, započeo je 12. studenog prošle godine, a trajat će dvije godine, prenosi Hina.


Pritvor bez liječenja nije rješenje

Predsjednica Udruge Zdravi grad Andrea Russo kaže da je glavni cilj projekta izgraditi mrežu za razmjenu i prijenos znanja i dobrih praksi kako bi se poboljšalo sprječavanje nedjela seksualnih prijestupnika, a kao rezultat se očekuje poboljšanje europske suradnje u podizanju svijesti o upravljanju i rehabilitaciji seksualnih prijestupnika.

"Projekt proizlazi iz potrebe da se spriječi recidivizam seksualnih zločina ne samo putem represije i kažnjavanja, već i posebno s intenziviranjem liječenja seksualnih prijestupnika u zatvoru, s ciljem stvaranja protokola koji dijele svi europski partneri. Fenomen seksualnih kaznenih djela zajednica doživljava na posebno loš način i to je u mnogim zemljama dovelo do povećanja razine kažnjavanja kako bi se odgovorilo na zahtjev za većom socijalnom zaštitom. Treba reći da je pritvor seksualnih prijestupnika bez pažljive terapijske intervencije osuđen na neuspjeh, budući da je počinitelj predisponiran da ponovi zločin kada izdrži kaznu i izađe iz zatvora", objašnjava Russo.


Tri razine tretmana prijestupnika


Dodaje i da projekt uključuje program koji će razviti tretman seksualnih prijestupnika na tri međusobno povezane razine.

Prva bi se trebala odnositi na produbljivanje specifičnog znanja o stanju seksualnih prijestupnika, druga će povećati profesionalne i neprofesionalne vještine liječenja, dok će se treća odnositi na upravljanje iskustvima i emocijama.

Sudionici projekta su probacijska služba hrvatskog Ministarstva pravosuđa, policija, Udruga za pomoć žrtvama Bijeli krug i Udruga Domine koji prezentiraju podatke iz svog djelokruga rada. U tijeku su razgovori u kojima se uspoređuju talijanska i hrvatska iskustva sa seksualnim prijestupnicima koji su zahtjevna skupina s obzirom da najveći broj njih ostaje neotkriven.


Izvor: HINA


Linker
25. travanj 2024 16:23