Povrća je puno više na tanjuru nego prije, a mnogo je namirnica koje on i njegova obitelj sami zasade i uzgoje
 Neja Markičević/Cropix
Priča ZDRAVKa HANŽEKa

Prebolio zloćudni limfom: 'Prvi simptom bio je oticanje noge, a umor i bol pripisivao sam trčanju'

Naučio je crtati, kuhati, čak se prijavio na kulinarski show, prakticira nordijsko hodanje, planinari, trči i pliva maratone, vrtlari, uzgaja pčele, nabavio je psa pa idu u duge šetnje... Sve to radi Zdravko Hanžek, 64-godišnji Varaždinac, u posljednje četiri godine otkako se izliječio od Non-Hodgkinova limfoma

Nakon liječenja razmislio sam kako ću dalje živjeti i mogu li uopće živjeti kao prije bolesti. Razmišljao sam kako ne znam koliko još imam vremena u životu i da moram tražiti radost i zadovoljstvo u svakom trenutku koji živim i u svemu što radim sada i ovdje. Trebao sam pronaći aktivnosti koje me vesele. Otišao sam u dućan, kupio boje i platno te počeo slikati. Napravio sam 20 akvarela u dva mjeseca. Neopisivo je zadovoljstvo kad se dignete, počnete miješati boje i farbati. Drugo što sam učinio jest da sam naučio kuhati. Ništa prije nisam znao. Uzeo sam kuharice i počeo. Sve sam naučio. Osim kolača, njih ne pečem. Ali radim zagorske štrukle - kaže Zdravko.

Povrća je puno više na tanjuru nego prije, a mnogo je namirnica koje on i njegova obitelj sami zasade i uzgoje.

- Od mame sam naslijedio vrt. Prije nisam ništa znao o vrtlarenju, tek bih ponekad štihao u vrtu, a sada imam 30 gredica. Jedno se povrće zamrzava, jedno kiseli, jedno se pojede... - kaže Zdravko. Sad je pravi majstor u kuhinji, a rado otkriva i nova jela i nove namirnice.


Prijavio se na kulinarski show

- Čak sam se s prijateljem prijavio na kulinarski TV show "3,2,1 - kuhaj!" i ušli smo u uži izbor, ali na kraju je moja dijagnoza bila problem. Mislili su da ne bih mogao podnijeti cjelodnevna snimanja - kaže Zdravko. Ranije je poznavao tek nekoliko začina, sve se kuhalo s neizostavnom vegetom, no danas zna kombinirati začine koji svojom ljekovitošću pomažu u liječenju raka. Tako se svakoj namirnici dodatno pojača okus, a jelo je fino i različito od drugog. U vrtu posadi ljupčac, koji često zovu “domaća vegeta” - kaže Zdravko.

Za sve aktivnosti u kojima uživa često mu treba i jača hrana, ne izbjegava meso, ali ima jako mnogo jela koja radi prema svom ukusu, mnogo recepata koje prilagodi i neke nove koje sam smišlja. Vratio se i zaboravljenoj aktivnosti - nekad je trčao maratone, ima 20-ak istrčanih maratona i 200-tinjak polumaratona.

- Zadnjih godina prije dijagnoze bio sam sportski aktivan, a nakon liječenja rekli su da "nema plivanja, nema trčanja, moraš se čuvati viroza, imunosni sustav je slab, nema kazališta, nema velikih druženja...". Kupio sam štapove za nordijsko hodanje i počeo hodati uz Dravu. Nosio sam i stolac pa bih sjeo nakon 500 metara. Zatvorio bih oči i osjećao energiju kako ulazi u moje tijelo. To mi je doista pomoglo. Već sam mogao prehodati 13 kilometara. Nakon toga opet sam počeo i trčati. Otrčao je UNICEF-ovu Mliječnu stazu, 10 kilometara za 58 minuta. Na moru je sudjelovao i u plivačkom maratonu, tri do pet kilometara. Kad ne trči maratone, planinari.

- Nisu mi važne medalje i priznanja, već da živim, da se ujutro budim s osjećajem zadovoljstva što me sve čeka taj dan. Nema boljeg opuštanja od rada u vrtu i na zemlji i nema veće sreće od toga da vidiš kako raste sjeme koje si zasijao. Imam i pčele, oko njih treba jako puno truda, ali svake godine dobijemo 60 kilograma meda. Važno mi je da uživam od jutra do mraka u onome što volim i više ne psujem i ne živciram se zbog gužve u prometu ili sličnih stvari. Nabavio sam i psa. On mi je najveća terapija - kaže Zdravko.


Život prije i poslije bolesti

Često voli reći da razmišlja o svom životu u dvije faze - prije limfoma i nakon dijagnoze.

- Poslije bolesti više nisam isti čovjek i ne živim kao prije. Non-Hodgkinov limfom dijagnosticiran mi je 2015., a nakon liječenja bolest je u remisiji. Nadam se da će tako i ostati, barem do pojave novih lijekova, o kojima se već mnogo govori - kaže. Simptomi zloćudne bolesti javili su se između Božića i Nove godine 2015. Ujutro je prilikom odijevanja primijetio da mu je jedna noga znatno deblja od druge.

- Zovem ženu da vidi, a ona samo što se nije srušila. Jedna je noga bila dvostruko deblja od druge. Šogorica je liječnica opće prakse i odmah smo je nazvali. Uputila nas je na hitnu jer je sumnjala na trombozu, a ako je nastao i neki ugrušak, može loše završiti. Tu su već počeli prvi strahovi. Na hitnoj su napravili ultrazvuk nogu i pokazalo se da nije tromboza. Doktoru sam se požalio i na zadebljanje na preponi. Bezbolno, nepokretno i veliko oko 12 centimetara. Limfom je zatvorio protok limfe i nastala je oteklina. To je bio prvi znak. Možda je to bila i sretna okolnost. Mjesec dana prije počeo sam osjećati slabost u nozi i tupu bol, ali kako sam se bavio trčanjem i planinarenjem, mislio sam da je od toga. Kasnije pretrage i biopsija te patohistološka analiza pokazali su da imam Non-Hodgkinov limfom koji se proširio. Još dok nije stigla definitivna dijagnoza, dok sam bio u bolnici na pretragama, liječnik mi je rekao: 'Čuj, trebao bi se pripremiti na drugačiji način života. Sumnjamo na limfom, ali potrebna je histološka analiza'. Nisam ni znao što je to. 'Neka vrsta raka', rekao mi je, a ja ga dalje više nisam ni čuo. Kako sam se osjećao? Pa kao bačva puna vode, obruči su popucali, voda se izlila i nastale su lokve koje su se raširile i nestale. Tako sam to doživio, kao da su se sve moje stanice raspale - ispričao je Zdravko Hanžek.


Pozitivno razmišljanje

- Drugo jutro u bolnici sam razmišljao: 'Daj, Zdravko, probudi se! Prije dva tjedna skočio si bungee jumping s Masleničkog mosta i sad moraš skočiti i boriti se za život. I kao da su se lokve skupile i vratile na krevet. Tjerao sam se misliti pozitivno i tješio da moram naći način na koji ću se boriti. I iz dana u dan bilo mi je bolje. Tako sam za dva tjedna i dočekao dijagnozu pa sam je lakše prihvatio - kaže Zdravko. Najveća podrška su mu supruga, kći i sin te roditelji. Kemoterapija je opet izazvala strah.

- Kao da me netko napunio bojnim otrovom - kaže on. Nakon četvrte kemoterapije kontrola je pokazala da se limfom povlači, a nakon osme PET/CT je pokazao da se bolest povukla i ušla u remisiju.

- Tijekom liječenja nastojao sam biti pozitivan, čitao sam budističke knjige, "Krava koja je plakala" i druge, kako bih ojačao psihu.

- Najteže je držati ravnotežu emocija i racija. Kada to postigneš, imaš sve - zaključuje Zdravko.


Donosimo njegove recepte

Paprikaš plus

Sastojci:

  • 1 pile narezano na komade marinirano u soli, kajenskom papru, papru s češnjakom i čiliju
  • 2 sitno nasjeckana luka
  • 1 sitno narezan poriluk
  • 2 naribane mrkve
  • 1-2 paprike narezane na trakice, paradajz sos ili pasirana rajčica

Priprema:

  1. Na maslinovu ulju pirjati luk, dodati mrkvu pa nakon nekog vremena poriluk i papriku te kratko pirjati, zatim dodati mariniranu piletinu i sve pirjati na malo vode 10-ak minuta
  2. Uliti vode toliko da pokrije sastojke, dodati začine, sol, crvenu papriku, malo kajenskog papra i čilija
  3. Kada je napola kuhano, dodati žlicu paradajz sosa i kuhati do kraja
  4. Pri kraju dodati 2 žlice kečapa
  5. Ako je prerijetko, može se dodati žlica brašna razmućena u 0,10 dl vode

Sljubljeni rižoto

Sastojci:

  • 1 šalica riže
  • 4-5 žlica maslinova ulja
  • pola poriluka
  • 2 veće mrkve
  • 1 crvena paprika
  • 1 srednji luk, po želji može se dopuniti šunkom narezanom na trakice, hamburgerom ili slično
  • žlica soja sosa
  • žlica soja umaka
  • žlica maslaca
  • povrtni temeljac
  • ostali začini po želji

Priprema:

  1. Poriluk prerežemo uzdužno i narežemo poprečno na debljinu oko 3 mm, mrkvu i papriku na trakice dužine oko 4 cm
  2. U tavici zagrijemo 2-3 žlice maslinova ulja i prepržimo luk, dodamo mrkvu pa poriluk i papriku i pirjamo dok ne omekša, posolimo, dodamo veliku žlicu soja umaka, žličicu soja sosa i promiješamo
  3. U drugoj tavici na 2 žlice maslinova ulja popržimo opranu rižu dok ne postane staklasta, pomalo podlijevamo vrućim povrtnim temeljcem i miješamo dok riža ne postane kremasta
  4. Potom rižu pomiješamo (sljubimo) s povrćem, dodamo žlicu maslaca, promiješamo i kad se maslac rastopi, jelo je gotovo.

Risotto with tomatoes
Getty Images/iStockphoto


Jaja u žitu

Sastojci:

  • 8 jaja
  • 2 žlice krušnih mrvica
  • 2 žlice brašna
  • 0,5 dl mineralne vode
  • kavena šalica suncokretovih sjemenki
  • kavena šalica koštica bundeve
  • žlica maslaca
  • 1 dl grčkog jogurta, sol, papar, ostali začini po želji

Priprema:

  1. Dobro izmiješati jaja, dodati krušne mrvice, brašno, mineralnu vodu, grčki jogurt, sol, papar i promiješati
  2. Smjesu izliti u lim srednje veličine premazan maslacem, posipati košticama bundeve i protresti da ih smjesa upije
  3. Odozgo posipati suncokretove sjemenke i peći u pećnici na 170°C oko pol sata ili dok se smjesa ne stvrdne i ne dobije lijepu boju
  4. Malo ohladiti i narezati na kocke
  5. Može se čuvati u hladnjaku nekoliko dana.

More Photos like this here...
Getty Images/iStockphoto


Slani štrukli

Sastojci za tijesto:

  • 200 g oštrog brašna
  • 200 g glatkog brašna
  • 0,5 dl ulja
  • 1,8 dl vode
  • prstohvat soli
  • pola čajne žlice alkoholnog octa

Dobro zamijesiti tijesto i ostaviti 45 minuta pokriveno prozirnom folijom da se odmori.

Nadjev:

  • 700 g svježeg kravljeg sira
  • 300 ml punomasnog vrhnja (oko 100 ml ide u nadjev, a ostalo za premazivanje)
  • prstohvat soli
  • 1 jaje

Priprema:

  1. Sve sastojke izmiješati u zdjeli
  2. Tijesto razvaljati ili ručno stanjiti na pobrašnjenom stolnjaku, obrezati višak
  3. Nanijeti nadjev sa svake strane i svaku stranu zarolati do polovice
  4. Prerezati između, a zatim prstima utisnuti rub svake štrukle i presjeći tanjurićem
  5. Lim za pečenje premazati maslacem ili uljem (ili se može staviti samo papir za pečenje), poslagati štrukle i prelati ih preostalim vrhnjem
  6. Peći na 190°C 30-40 minuta ili dok ne dobiju lijepu boju.


Moj burger

Sastojci:

  • 2 šalice ili 1 konzerva slanutka
  • 1 šalica sitnije tjestenine (najsitniji pužići)
  • 3 žlice sitnih zobenih pahuljica
  • 1 jaje
  • žlica chia sjemenki
  • 1 luk
  • maslinovo ulje
  • krušne mrvice po potrebi, začini: sol, papar, crvena paprika, kajenski papar...

Priprema:

  1. Kuhani slanutak izmiksati i dodati mu kuhanu tjesteninu, zobene pahuljice, jaje, sitno sjeckani luk, chia sjemenke, začine, 2 žlice maslinova ulja.
  2. Sve dobro izmiješati i po potrebi dodati krušne mrvice da se dobije kompaktna smjesa
  3. Ostaviti u hladnjaku barem pola sata da se smjesa sjedini
  4. Potom oblikovati burgere
  5. Na zagrijanu tavu staviti 2-3 žlice maslinova ulja i peći burgere s obje strane na srednje jakoj vatri dok ne porumene
  6. Pečene stavljati na papirnati ručnik da se ocijedi višak ulja
  7. Burgeri su ukusniji kad malo odstoje
  8. Umjesto u tavi, mogu se peći u pećnici na 180°C
  9. Na lim obložen papirom za pečenje staviti burgere, pomoću kista premazati ih s gornje strane maslinovim uljem i peći dok ne dobiju lijepu boju, 20-30 minuta
  10. Ostaviti da malo odstoje.


Fini namaz za doručak ili užinu

Sastojci:

  • 100 g svježe skute
  • 2 žlice crvene paprike (može i dimljene)
  • 1-2 žlice maslinova ulja
  • malo papra
  • 1 žlica sjeckanog peršina
  • 1 žlica sjeckanog vlasca

Priprema:

  1. Skutu posipati paprikom, peršinom, vlascem i preliti uljem

  2. Sve dobro promiješati i pustiti da odstoji 5 minuta.


Palačinke od heljde

Sastojci:

  • 125 g prosijanog heljdinog brašna
  • 125 ml mlijeka
  • 125 ml mineralne vode
  • 2 jaja
  • prstohvat soli
  • 1 vanilin šećer
  • maslac za pečenje

Priprema:

  1. Pomiješati brašno s vanilin šećerom i soli
  2. Dodati tekuće sastojke i jaj
  3. Pjenjačom izmiješati u glatku smjesu
  4. Dobro zagrijanu tavu premazati maslacem i stavljati smjese koliko je potrebno za tanke palačinke
  5. Peći s obje strane.

buckwheat crepe
Getty Images/iStockphoto


Popečak Zdravko

Sastojci:

  • oko 10 listova blitve
  • 5-6 krumpira
  • čajna šalica riže
  • 1 luk
  • 2 češnja češnjaka
  • 2-3 žlice maslinova ulja
  • 2 bjelanca
  • trećina vrećice praška za pecivo
  • glatko brašno
  • 5 žlica zobenih pahuljica
  • krušne mrvice po potrebi
  • 1 žlica chia sjemenki, sol, papar
  • po želji ostali začini: dalmatinska mješavina, kajenski papar, mješavina za wok

Priprema:

  1. Krumpir oguliti i narezati na kockice, kuhati u posoljenoj vodi dok ne omekša
  2. Blitvu oprati, narezati zeleni dio na veće komade, a bijelu stabljiku na sitno
  3. Staviti kuhati u posoljenu vodu najprije listove, a za nekoliko minuta i stabljiku
  4. Kuhati dok ne omekša, oko 6 minuta
  5. U tavi na zagrijanom maslinovom ulju kratko popržiti češnjak, dodati procijeđeni kuhani krumpir i blitvu, sve zapeći nekoliko minuta i skloniti s vatre
  6. Istovremeno kuhati šalicu oprane riže u posoljenoj vodi
  7. U tavici na maslinovu ulju dobro prepržiti sitno nasjeckan luk i pri kraju dodati češnjak, maknuti s vatre i ohladiti
  8. U većoj posudi pomiješati ohlađenu rižu, blitvu s krumpirom, prepečeni luk, bjelanca, prašak za pecivo, zobene pahuljice, chia sjemenke, žlicu maslinova ulja, glatko brašno, krušne mrvice koliko treba da smjesa bude kompaktna, dodati začine i sve dobro pomiješati
  9. Ostaviti 1 sat da se sjedini, zatim oblikovati popečke i peći ih na zagrijanoj tavi na žlici-dvije maslinova ulja
  10. Po potrebi pritisnuti ih u tavi špahtlom
  11. Peći dok ne porumene s obje strane i izvaditi na papirnati ubrus.
Linker
05. travanj 2024 17:48