Znate li koji je najčešći tip mozga?
 Getty Images
KOJI JE VAŠ

Postoji uravnotežen, spontani, uporan, osjetljiv i oprezan mozak, a o njemu ovise naša osobnost, karijera, veza, pa i razvoj mentalnih poremećaja

Znanstvenici su putem skenova mozgova tražili obrasce koji bi mogli pomoći u dijagnostici i liječenju stanja poput ADHD-a, depresije, bipolarnog poremećaja i anksioznosti. Tijekom proučavanja također su shvatili da određeni uzorci mozgova odgovaraju određenim tipovima ličnosti.

Jeste li se ikad zapitali zašto ste stalno zabrinuti ili pretjerano emotivni? Je li vam ikad itko rekao 'ma sve ti je to u glavi'? U jednu ruku su i u pravu... Sve je zapravo u vašem mozgu.

Zahvaljujući skeniranjem mozgova znamo da način na koji razmišljamo, djelujemo i komuniciramo s drugima ovisi i o načinu na koji naš mozak funkcionira.

Znanstvenici su putem skenova mozgova tražili obrasce koji bi mogli pomoći u dijagnostici i liječenju stanja poput ADHD-a, depresije, bipolarnog poremećaja i anksioznosti. Tijekom proučavanja također su shvatili da određeni uzorci mozgova odgovaraju tipovima ličnosti.

Na temelju tih istraživanja, znanstvenici su identificirali pet primarnih tipova koji utječu na to tko smo, kako se ponašamo i odnosimo prema drugima.


TIP 1 - Uravnotežen mozak

Izbalansiran mozak pokazuje ravnomjeran i simetričan protok krvi u većini područja.

Osobnost: Ovo je jedan on najčešćih tipova mozgova. Fokusirani ste i emocionalno stabilni. Sve stižete na vrijeme, nikad ne kasnite, ispunjavate svoja obećanja, dobro se nosite sa svim životnim izazovima, usponima i padovima. Općenito, ne riskirate puno i poštujete pravila.

Karijera: Ovakvi tipovi uglavnom su dobri radnicii, menadžeri i koordinatori projekta u gotovo svim industrijama.

Učenje: S obzirom na to da ste fokusirani i organizirani, najčešće ste dobri u školi, a kasnije i na poslu.

Veze: Kod vas nema pretjerane drame, dobri ste partneri.

Potencijalni problemi: Ako jedete previše brze hrane, puno pijete, ne mičete se s kauča i previše vremena provodite na društvenim mrežama, povećavate rizik za mentalne probleme.

Uravnoteženom mozgu potrebna je redovita tjelovježba, kao i dodatni unos multivitamina, omega-3 masnih kiselina i vitamina D.


TIP 2 - Spontani mozak

Ova vrsta obično ima nižu aktivnost u prednjem dijelu mozga u području koje se naziva prefrontalni korteks.

Osobnost: Ako imate ovaj tip mozga volite isprobavati nove stvari, imate širok spektar interesa i radije biste obavili stvari odmah i sad, nego da imate postavljen raspored. Razmišljate izvan okvira, ne vjerujete da za vas vrijede ista pravila i obično kasnite na dogovore. Organizacija vam nije jača strana, a s obzirom na to da volite riskirati, nerijetko upadate u razne nevolje.

Karijera: Spontani tip mozga vrlo je čest među poduzetnicima, glumcima, pjevačima, plesačima, političarima i agentima za prodaju nekretnina.

Stil učenja: Lako gubite koncentraciju i borite se s organizacijom, pa iako ste možda jako pametni, ponekad vam je teško ispuniti sav svoj potencijal.

Veze: Budući da volite uzbuđenje u svom životu, skloni ste drami u vezama.

Potencijalni problemi:
Kod ovog tipa mozga, rizično ponašanje, poput prevelikog konzumiranja alkohola, uzimanja droge ili izvanbračnih afera nisu rijetkost. Također ste skloniji ADHD-u, depresiji i ovisnosti.

Kako biste pojačali aktivnost u prefrontalnom korteksu, u svoj jelovnik uključite više proteina, kao i zelenog čaja te dodataka prehrani poput rodiole i ginsenga. I ne zaboravite na kardio vježbe.


TIP 3 - Uporan mozak

Osobe s ovakvim tipom mozga češće imaju pojačanu aktivnost u prednjem dijelu mozga na području zvanom cingulate gyrus, zaduženom za kognitivne funkcije, emocije, odlučivanje, pamćenje, bol...

Osobnost: Imate snažnu volju i motivaciju, ne prihvaćate 'ne' kao odgovor i uvijek mora biti po vašem. Volite slijediti rutinu i teško vam pada kada se planovi izjalove. Dosta se brinete, a nerijetko u sebi držite gorčinu zbog stvari iz prošlosti. Ne zaboravljate tako lako.

Karijera: Ovaj tip najčešći je među direktorima, projektnim menadžerima, web dizajnerima...

Stil učenja: Volite učiti, nerijetko idete na razne edukacije i tečajeve.

Veze: Tvrdoglavi ste i pamtite apsolutno svako svađu.

Potencijalni problemi: Anksioznost, depresija i OKP.

Trebali biste pojačati lučenje hormona sreće - serotonina. Jedite više slatkog krumpira, humusa, lososa, puretine, jaja, orašastih plodova, sjemenki...


TIP 4 - Osjetljiv mozak

Ova vrsta ima povećanu aktivnost u limbičkom sustavu, emocionalnim centrima mozga.

Osobnost: Izrazito ste empatični prema prijateljima, obitelji, kolegama, životinjama... Lako vas može dirnuti glazba, film ili neki drugi oblik umjetnosti. Nema šanse da ćete pogledati nasilni film, a loše vijesti pokušavate izbjegavati. Često imate promjene raspoloženja, a negativne misli su već postale dio vaše svakodnevice.

Karijera: Ovaj tip najčešći je kod terapeuta, socijalnih radnika, umjetnika...

Stil učenja: Ne volite galamu kao ni grupna učenja. Najbolje funkcionirate na tihom mjestu sa slušalicama u ušima.

Veze: Dobro znate kad vašem partneru treba zagrljaj ili prostor. Nježni ste i mazni, niste skloni svađi.

Potencijalni problemi: Zbog svoje osjetljivosti skloniji ste depresiji, ovisnosti, bipolarnom poremećaju.

U svoj jelovnik biste trebali uvrstiti zdrave masnoće poput avokada, badema, lososa, uzimajte omega-3 masne kiseline kao i vitamin D. Ne zaboravite na fizičku aktivnost, poput plesa ili timskog sporta.


TIP 5 - Oprezan mozak

Kod ove vrste primijećena je pojačana aktivnost u anksioznim centrima mozga.

Osobnost: Mozak vam radi 100 na sat i teško vam se opustiti. Anksiozni ste, uvijek očekujete najgore te se bojite neuspjeha. To vas sprječava da ostvarite svoje snove.

Karijera: Volite sigurnost i skloni ste analitičkom umu, pa ćete se dobro snaći u računovodstvu, istraživanju ili rudarenju podataka.

Stil učenja: Za ispit se uvijek dobro pripremite, pročitate i dodatnu literaturu, ali zbog mješavine nervoze, treme i straha nerijetko ostvarujete lošije rezultate.

Veze: Bojite se odbacivanja, stalno tražite potvrdu od partnera, žudite za ljubavlju. Pomalo ste priljepak.

Potencijalni problemi: Osobe s ovim tipom mozga sklonije su tjeskobi i ovisnosti.

Ako imate ovaj tip mozga, preporučuje se izbjegavanje kofeina, alkohola i zaslađenih napitaka. Pazite da unosite dovoljno magnezija i vitamina B6, upišite jogu.

Linker
19. travanj 2024 23:14