Getty Images/iStockphoto
Neke druge bakterije

Plivanje u oceanima mijenja mikrobiom kože

Zanimljivo je otkriće bakterija iz vrste vibrija, u koju spadaju i uzročnici kolere, a otkrivene su na svim sudionicima nakon sušenja na zraku.

Plivanje u oceanima mijenja kožni mikrobiom i može povećati vjerojatnost za pojavu infekcija, prema istraživanju Sveučilišta Kalifornija predstavljenom na ASM Microbe 2019, skupu Američkog udruženja mikrobiologa.

Podaci prvi put pokazuju da izlaganje oceanskoj vodi može utjecati na raznolikost i sastav mikrobioma kože. Plivanjem ispiremo bakterije koje normalno žive na našoj koži, a na koži se nakupljaju oceanske bakterije, rekli su u istraživačkom timu.

Znanstvenici su detektirali oceanske bakterije na svim sudionicima istraživanja. Zanimljivo je otkriće bakterija iz vrste vibrija, u koju spadaju i uzročnici kolere, a otkrivene su na svim sudionicima nakon sušenja na zraku. Premda većina bakterija iz vrste vibrija nije patogena, ovo ukazuje na to da bi i njihovi patogeni predstavnici mogli ostati na koži poslije plivanja.

Frakcija vibrija otkrivena na koži bila je deset puta veća od one iz uzorka oceanske vode, što upućuje na njihovu sklonost "hvatanja" na ljudsku kožu.

Linker
19. travanj 2024 16:23