Ako ostavite tragove prolivenog soka, sosa ili želea na kuhinjskom pultu preko noću, ne samo da ćete privući bakterije, već će se znatno teže ukloniti osušeni ostaci hrane.
 Getty Images/iStockphoto
To-do lista kućanskih poslova

Pet stvari koje bismo trebali čistiti svaki dan i tri koje slobodno možemo preskočiti

Ako ne počistite kuhinju za sobom, to može dovesti i do zdravstvenih problema, ali zato se ništa neće dogoditi ako baš ne ribate ogledala svaki dan

Čišćenje kuća i održavanje higijene doma visoko nam je na listi prioriteta. Mnogi od nas rade “to do liste” na dnevnoj bazi onoga što trebamo napraviti. A kada se radi o kućanskim poslovima i čišćenju kuće pranje podova možda je dobar plan za deset sati ujutro, ali u deset navečer možda i nije najbolja ideja. Za realističnije ostvarenje dnevnih ciljeva u čišćenju kućanstva ovih pet stvari trebate napraviti svaki dan. To su poslovi koji mogu, ako ih izbjegavate, dovesti i do zdravstvenih problema. Ali ima i onih čišćenja koje mirne duše možete preskočiti – barem do drugog dana.


Pranje suđa

Najlakše je naslagati prljavo suđe u sudoper (ili u perilicu), ali osim širenja neugodnih mirisa po kući to može dovesti do širenja bakterija i privlačenja štetočina. Bakterije na prljavom suđu mogu dovesti do trovanja, želučanih i crijevnih problema te osipa na koži. Zato radije operite suđe ubrzo nakon korištenja, a neka to prijeđe u naviku i svim članovima u kućanstvu.


Brisanje kuhinjskog pulta

Ako ostavite tragove prolivenog soka, sosa ili želea na kuhinjskom pultu preko noću, ne samo da ćete privući bakterije, već će se znatno teže ukloniti osušeni ostaci hrane. Da se poštedite ribanja drugi dan ujutro, radije odmah počistite za sobom kuhinjski pult i štednjak te sve oko njega. Veće je zadovoljstvo ujutro ugledati čistu kuhinju, neko zamazanu ostacima hrane i s prljavim suđem.


Bacajte smeće iz kuhinje

Ako pripremate ribu za večeru ili “čistite sve iz frižidera”, odnosno jedete ono čega ima u frižideru, dobra ideja je nakon večere iznijeti otpad iz kante za smeće u kuhinji. U protivnom bi se neugodni mirisi mogli početi širiti iz smeća, a bakterije, koje uzrokuju bolesti, razmnožavati. Ako ostatke hrane kompostirate, nabavite spremnik za kompost iz kojeg neće izlaziti mirisi.


Izlijevanja i mrlje

Prolijete li vino po prostirci kauča bolje da mrlju odmah pokušate ukloniti jer će nakon nekog vremena to biti gotovo nemoguće. Soda bikarbona, ocat, limun, sol pa i sredstvo za pranje posuđa uglavnom učinkovito uklanjaju mrlje s kauča, tepiha i odjeće.


Redovito brišite tuš i kadu

Redovito (što znači svaki put nakon korištenja) isplahnite kadu i obrišite za sobom pločice i stakleni zid kade kako biste spriječili nakupljanje bijelih mrlja od klora u vodi, kamenca i sapunice po kadi i površinama oko nje. S vremenom će vam to postati rutina. Iako postoje brojna sredstva za čišćenje kupaonskih površina, sve što vam je potrebno uglavnom već imate u kući. Alkoholni ocat, bijeli prašak za pranje rublja i limun učinit će da vaša kada, pločice i staklo ponovno zablistaju.


Preskočite: Brisanje ogledala svaki dan

Mrlje i otisci prstiju na ogledalu u kupaonici izgledaju neuredno, no neće se ništa dogoditi ako baš svaki dan ne izglancate kupaonsko ogledalo. Ako želite, samo naprijed. Ali važnije je da češće od ogledala ipak prebrišete umivaonik i kadu.


Preskočite: Usisavanje

Osim ako baš niste namrvili pod, što može privući bakterije i plijesan, nije potrebno usisavati kuću baš svaki dan. Ovisno o navikama u vašoj obitelji, imate li malu djecu ili kućne ljubimce, usisavanje uglavnom može biti rutina koju ćete obavljati jednom do dva puta tjedno.


Preskočite: Čišćenje malih uređaja

Aparat za kavu, kuhalo za vodu, mikrovalnu ipak nije potrebno čistiti svaki dan. Bez grižnje savjesti napravite si kavu bez da nakon toga ribate aparat. Dovoljno je prebrisati ga čistom mokrom krpom. Sasvim je u redu generalno ribanje raditi povremeno.

Linker
19. travanj 2024 02:27