vrijedi pokušati

Pet savjeta kako uspostaviti kontrolu nad vlastitim životom

Kontrolu nećete povratiti prevrćući televizijske programe, surfajući društvenim mrežama, neprestanim žaljenjem oko trenutne životne situacije.

 

Piše: Iva Matić

 

Svima nam se ponekad dogodi faza u životu u kojoj mislimo kako gubimo kontrolu nad vlastitim životom. Dođemo do zida, nađemo se u naizgled bezizlaznoj situaciji, ne znamo otkud početi s uvođenjem promjena. To je normalno i to treba shvatiti kao sastavni dio života. No, dobro znate da sve počinje i završava s vama. Zato donosimo top 5 savjeta kako povratiti svoju snagu i manevrirati svojim brodom zvanim život.

 

PRIHVATITI

Kažu da ništa ne može zavladati osobom ako ona ne pruža nikakav otpor. Drugim riječima, ako prihvatimo situaciju u kojoj smo se našli, veća je vjerojatnost da ćemo brže izaći iz nje. Potrebno je prihvatiti novonastalo stanje, spoznati da ništa ne traje vječno, ali i da ne može uvijek sve glatko teći u životu.

 

MEDITIRATI

Mnogo je istraživanja koja su potvrdila da je meditacija ključna za povezivanje sa samim sobom. Za uspostavu kontrole nad svojim životom bitno je povezati se sa sobom, spoznati na čemu trebamo raditi i što je potrebno promijeniti. Meditacija je jako dobra za samospoznaju i postizanje mirnoće uma.

 

PASIVNOST PRETVORITI U AKTIVNOST

Kontrolu nećete povratiti prevrćući televizijske programe, surfajući društvenim mrežama, neprestanim žaljenjem oko trenutne životne situacije. Bilo bi dobro pokrenuti se na svim poljima. Televiziju zamijeniti poučnim knjigama, upisati tečaj jezika, fizički se pokrenuti, tražiti ono nešto u čemu ćemo se naći. Čak i odluka da ćete više kuhati nego kupovati gotovu hranu može puno učiniti za vas i vaše tijelo.

 

PLANIRATI I ZACRTATI SI CILJEVE

Iako planovi mogu propasti, svejedno planirajte. Zacrtajte si što želite napraviti do kraja godine i krenite lagano, korak po korak prema svome cilju. Odlučite što želite poboljšati u svome životu - posao, zdravlje, obiteljske ili partnerske odnose i radite na tome da se poprave.

Korisno je imati ciljeve jer nas to vraća na naš put, no isto tako imajte na umu da trebate i uživati u njemu.  

 

NAGRADITI SE

Svaka mala pobjeda dokaz je da možete sve što hoćete. Nemojte se na svom putu preuzimanja kontrole nad vlastitim životom zaboraviti nagraditi. Vrijeme samo za sebe u vidu tople kupke, jednodnevnog izleta, izlaska s dragim ljudima ili finog obroka bit će još slađe kada znate da ste ga zaslužili.

Svidio vam se ovaj članak? Prijavite se na Živim.hr newsletter i ne propustite slične priče!

Please don't insert text in the box below!

Možda će vas zanimati i ovo