Sigurno ste se susreli s ovim mitovima.
 Getty Images/iStockphoto
predrasude

Pet mitova o 'kreativnijim i inteligentnijim' ljevacima u koje bismo trebali prestati vjerovati

Samo 10 posto populacije čine ljevaci, a o razlikama između ljevaka i dešnjaka postoji cijeli niz mitova. Evo objašnjenja nekoliko najčešćih predrasuda.


Biti ljevak ne znači da pišete 'pogrešnom' rukom

Ljevaci u nekim kulturama imaju lošu 'reputaciju” te ih se čak naziva čudacima. Ta negativna konotacija proizlazi iz nedovoljnog poznavanja činjenica, što je dovoljno da se počnu širiti netočne informacije.


Predrasuda: ljevaci su kreativniji

Izuzetno kreativni ljudi imaju dosta zajedničkih crta, no ljevorukost nije među njima. Povezanost između ljevaka i kreativnosti je prilično stari i duboko ukorijenjeni mit koji nema veze s istinom. Stručna analiza provedena 2014. je pokazala da većina istraživanja koja tvrde da su ljevaci kreativniji od dešnjaka nisu pouzdana.


Predrasuda: ljevaci su rođeni vođe

Od posljednjih 12 američkih predsjednika, šest su bili ljevaci, no ta informacija ipak spada u rubriku zanimljivosti i kurioziteta, a ne pruža dokaz da je ljevorukost kvalifikacija za posao predsjednika. Nema nikakvih čvrstih znanstvenih dokaza da dominacija lijeve ili desne ruke ima bilo kakve veze s liderskim sposobnostima. Takve tvrdnje vjerojatno imaju podlogu samo u proučavanju nekih značajnih povijesnih ličnosti i pokušaja da se među njima pronađe kakva takva veza.


Predrasuda: ljevaci su inteligentniji

To se često može čuti, ali nije točno, iako će se ljevaci nerado složiti s tim. Svijet nije prijateljsko mjesto za ljevake - primjerice škare i niz drugih predmeta za svakodnevnu upotrebu kreirani su isključivo za dešnjake pa ljevaci moraju biti fleksibilni i domišljati te naći načina kako da se koriste takvim priborom.


Predrasuda: ljevaci su introvertirani

To je još jedan raširen mit, no novozelandsko istraživanje iz 2013. pokazalo je da nema nikakve razlike između ljevaka i dešnjaka kad je riječ o introvertiranosti. Tvrdnje kako su ljevaci introvertirani i otvoreniji za nova iskustva od dešnjaka nemaju nikakve znanstvene podloge.


Predrasuda: ljevaci imaju jaču desnu polutku mozga

Većina dešnjaka koristi lijevu polutku mozga za procesiranje jezika pa mnogi zaključuju da onda kod ljevaka mora biti obratno. Ali istraživanja su pokazala da to koja je ruka dominantna ne određuje nečije kognitivne sposobnosti. Ono što ima neki utjecaj jest koliko često mijenjate ruku kojom pišete. Naime, pokazalo se da osobe koje češće mijenjaju ruku kojom pišu imaju bolje funkcije mozga te češće koriste desnu stranu mozga od osoba koje uvijek koriste samo lijevu ruku za pisanje.


Istina: ljevaci češće imaju problema sa spavanjem

Mala studija objavljena u časopisu Chest, u kojoj su nadgledani ritmički pokreti udova ljevaka i dešnjaka u snu, pokazala je da čak 94 posto ljevaka u snu ima pokrete nogu ili ruku, a to može upućivati na poremećaj spavanja poznat pod imenom sindrom nemirnih nogu. Za usporedbu, pokreti nogu zabilježeni su samo kod 69 posto dešnjaka.


Istina: veća je vjerojatnost da su osobe s određenim mentalnim poremećajima ljevaci

Među osobama oboljelim od nekih mentalnih bolesti, oni koji imaju psihotičke poremećaje kao što je šizofrenija češće su ljevaci nego osobe koje boluju od poremećaja raspoloženja, poput depresije ili bipolarnog poremećaja. To je pokazalo istraživanje objavljeno u časopisu SAGE Open, a znanstvenici sada pokušavaju utvrditi vezu nekih oblika psihoza (poput halucinacija i deluzija) i dominantne ruke.


ČITAJTE I: Jeste li ljevak ili dešnjak dosta govori o vašim sklonostima nekim bolestima

Linker
20. travanj 2024 13:00