Svatko može naći svoju detoksikaciju, samo treba dobro pogledati...
 caitlyn hastings/unsplash
životno čišćenje

Pet detoksikacija koje bismo trebali provesti, a nemaju veze s hranom

Svaki dan je dobar dan za zdrave odluke i detoks. Vjerujemo i da bi svakom od nas dobro došla detoksikacija od društvenih mreža, ali i od prigovaranja....

Mnogi čekaju 1. siječnja da se konačnu pokrenu i počnu provoditi neke zacrtane zdrave navike. No, za detoksikaciju i prave odluke svaki je dan dobar dan za njihovo provođenje. I pritom ne mislimo na detoksikaciju koja je povezana s hranom.

1. Digitalna detoksikacija

Kompjuteri, telefoni, tableti i televizori konstantno su prisutni u našim životima. Sve ove napravice pretjerano stimuliraju rad mozga, a često zaboravljamo da i njemu treba odmor. Ako ga stalno naprežete neprestanim korištenjem spomenutih elektroničkih uređaja, narušavate svoje mentalno zdravlje.

Jedanput tjedno uzmite mini digitalnu detoksikaciju, čak i na pola dana ili samo na nekoliko sati.

2. Detoksikacija od društvenih mreža

Možda niste ni svjesni koliko vremena vam društvene mreže oduzimaju, ali ovaj detoks će to učiniti kristalno jasnim. Postoje aplikacije koje lako izračunaju koliko vremena visite na fejsu i Instagramu. Ako vas to ne potakne na detoks, onda ne znamo što će :)

Probajte se suzdržati od društvenih mreža, a na koliko - odredite sami. To može biti jedan dan, vikend, tjedan…

Nova studija pokazala je da deaktiviranje Facebooka kod pojedinca značajno smanjuje razinu kortizola, hormona stresa povezanog s razvojem nesanice i anksioznosti, slabljenjem funkcije imuniteta, ali i razvojem povišenoga krvnog tlaka, bolesti srca i krvnih žila te dugoročno i razvojem karcinoma.

3. Detoks od prigovaranja

Mnogi od nas se žale češće nego što to misle. Probajte tjedan dana provesti bez kukanja. Svaki put kad imate potrebu da se na nešto požalite prebacite fokus s problema na rješenje. Istraživanja pokazuju da prigovaranje i kukanje izaziva lučenje kortizola, hormona stresa, koji je povezan s nizom zdravstvenih problema.

4. Detoksikacija od nereda

Lako se može dogoditi da nered preuzme vaš dom i život. Da nered može utjecati na zdravlje pokazala su brojna istraživanja, pa tako zbog nereda možete osjećati umor i letargiju, nered vas može vezati za prošlost i blokirati tijelo, povećati rizik za pretilost i konfuziju. Osobe sklone neredu uglavnom ne vježbaju dovoljno, nerijetko pate od zatvora, imaju sivkast i nečist ten…

I vjerojatno ste se i sami uvjerili u to da se puno bolje osjećate kad se riješite nepotrebnih stvari. Ako ne znate otkud početi, evo nekoliko savjeta:

  • 10 načina da si pojednostavite život
  • Kako se jednostavno riješiti stvari koje vam više ne trebaju.

5. Detoksikacija od negativnosti

Tijekom ove detoksikacije, posebnu pažnju morate obratiti na svoje emocije. Naravno, svi se mi žalimo i većina ima valjanih razloga za to, no vječni pesimizam nije privlačna osobina. Ako na stvari uvijek gledate negativno, probajte promijeniti taj stav.

Tijekom dana bilježite sve ono što vam donosi radost, sve što radite i misli koje vam se vrzmaju po glavi. Onda razmislite o aspektima svog života zbog kojih se osjećate loše, a zbog kojih dobro.

Promijenite temu razgovora ili aktivnost, pokušajte odbaciti što više negativnih stvari. Utjecaj ove detoksikacije traje mnogo duže od tjedan dana. Optimističan stav povezan je s boljom kvalitetom života, kao i smanjenim rizikom od bolesti.

Linker
23. travanj 2024 21:21