Tri dana gušta

Ovog vikenda svi put Istre na 'Festival Istarskog Pršuta'

Uz vrhunske pršute, moći ćete kušati i domaće sireve, vrhunska maslinova ulja te med. Zvuči sjajno, zar ne!?

Domaći, istarski proizvođači pršuta doista imaju što prezentirati te s ponosom mogu pokazati da su njihovi proizvodi kvalitetom i posebnošću na svjetskoj razini. Iz tog razloga, ali i radi poboljšanja turističke ponude u unutrašnjosti Istre, od 19. do 21. srpnja ove godine u Tinjanu, Općina Tinjan organizira ljetni Festival Istarskog Pršuta (FIP).

U trodnevnoj manifestaciji domaći proizvođači pršuta, Udruga istarskih pršutara, iznijet će na stol ovu vrsnu deliciju i svim posjetiteljima prezentirati plodove svoga rada. Stoga, u ova tri dana se zabavite u Tinjanu, nadaleko poznatom kao jedino mjesto koje nosi epitet istarske općine pršuta. Jedite, pijte i uživajte, a sve to će vam omogućiti sudionici FIP-a čiji istarski pršuti imaju oznaku izvornosti i zemljopisnog podrijetla:

 • Pršuti Antolović
 • Pršutarna Dujmović
 • Pršutana Jelenić
 • Pršuti Milohanić
 • Pršuti Radetić
 • OPG Danijel Erman
 • OPG Franjul
 • Budak Pršuti
 • Compari Pršuti
 • Pršutarna Tomaso
   

Istarski pršut s oznakom izvornosti jedinstven je u svijetu, i njegova proizvodnja podrazumijeva vrlo stroga pravila, kako bi konačni proizvod imao posebnost i kvalitetu koju nema niti jedan drugi.

Istarski pršut proizvod je od svinjskog buta, specifičan po tome što nema nogice, kože, ni potkožnog masnog tkiva, a salamuri se morskom solju i začinima. Suši se na zraku i bez dimljenja, dok sušenje i zrenje traju minimalno dvanaest mjeseci.

 

Proizvodi se samo od plemenitih pasmina svinja, i njihovih križanaca. Riječ je o kompleksnom procesu u kojem se strogo mora poštivati svaki zadani korak, a krajnji rezultat je neopisivo ukusna delicija o čijoj se posebnosti odavna zna daleko van granica naše države.

Uz vrhunske pršute koji su proizvedeni upravo na ovakav način, moći ćete kušati sireve proizvođača OPG Rober Fabris, OPG Orbanić Silvano i OPG Cetina Franko, maslinova ulja Milohanić, OPG Marčelo Rioža i OPG Pinezić Anđelo te med OPG Brečević i Vinko Dantinjana.

Neizostavni su i kolači koje će poslužiti Reginex d.o.o.

Naravno, za cijelo vrijeme trajanja Festivala istarskog pršuta predviđena je i vrhunska fešta, pa zapjevajte i zaplešite uz:

 • 19. 7. Lucky Band
 • 20. 7. Top Of The Pops
 • 21. 7. Duo Magnolija i Replay Band

 

Ulaz je sva tri dana besplatan. Događanja kreću navečer u 20 sati i traju do dva sata izjutra. Očekuje vas opuštena zabava u pravom ljetnom điru, na kojoj ćete u ugodnoj večernjoj atmosferi, pod laganim svjetlima lampica i lampiona, guštati u vrhunskoj hrani i dobroj glazbi.

Kao poseban dodatak Festivalu istarskog pršuta, Udruga Zavičajna zbirka Enriko Depiera iz Tinjana organizira kulturni program, u sklopu kojega i, u Domu mladih, hvalevrijednu izložbu pod nazivom "Ostavština obitelji Brajša".

Naime, najveći doprinos za realizaciju ove izložbe ima unuka Matka Brajše-Rašana i kći Stojana Brajše, Božena Brajša. Znajući da se u tinjanskoj Zavičajnoj zbirci nalaze vrijedni predmeti njena djeda, odlučila je Zbirci darovati predmete koji potječu od oca Stojana i djeda Matka Brajše, a koji su se dosad nalazili u stanu obitelji Brajša u Trstu. Osim predmeta Matka Brajše-Rašana, ovim darom Zbirka postaje bogatija i za veći broj predmeta njegova sina, poznatog pravnika, publicista i političara, Stojana Brajše.

Cilj ovog događanja je da posjetitelji upoznaju čari središnje Istre i života u njoj te da otkriju sve ljepote Tinjana.

 

Načelnik Općine Tinjan, Goran Hrvatin, poručuje da općinu želi prezentirati u najboljem svjetlu i približiti turistima sve prednosti destinacija u srcu Istarskog poluotoka, skrivenih u ljepoti prirode.

Osim toga, Festival Istarskog pršuta je svojevrsna najava ISAP-a, Internacionalnog sajma pršuta u Tinjanu koji organiziramo od 18. do 20. listopada 2019., a riječ je o događanju s međunarodnom reputacijom koje je svake godine sve preoznatljivije, kvalitenije i posjećenije.

Svidio vam se ovaj članak? Prijavite se na Živim.hr newsletter i ne propustite slične priče!

Možda će vas zanimati i ovo