Miranda je odabrala prehranu 80:20, a Jessica paleo
 Instagram
Njima je upalilo...

Ovo je njihov recept savršenog izgleda: Jedna od ovih dijeta odgovarat će i vama!

Tako to rade Ariana Grande, Miranda Kerr, Jessica Biel, Chistina Aquilera...

Preživljavanje na sjemenkama, pijenje većih količina jabučnog octa, prehrana dječjim kašicama... različite bizarne dijete iskušavaju zvijezde i oni koji to žele biti u pokušaju da ostanu vrlo vitki i da izgledaju mladoliko. Ipak, ima i onih koji su na pravom putu, pa slijede obrasce prehrane poput isprekidanog posta, biljne prehrane ili modela 80/20.


ARIANA GRANDE

Temelj su biljne namirnice

Jedan od prehrambenih favorita celebrityja prehrana je utemeljena na biljnim namirnicama (plant-based). Jedu se voće i povrće, orašasti plodovi, sjemenke, žitarice, ulja, mahunarke, a dopuštene su i male količine mliječnih proizvoda i mesa... „To je odličan izbor, ali morate se pobrinuti da dobivate dovoljno zdravih masnoća i proteina iz namirnica kao što su avokado, maslinovo ulje, orašasto voće i sjemenke”, komentirala je nutricionistica i savjetnica za prehranu Laura Beam.

Biljnoj se prehrani prije sedam godina okrenula sada 27-godišnja pjevačica Ariana Grande. Vlasnica hitova „Side to Side” ili „Break Free” kaže da sve stiže zahvaljujući energiji koju dobiva od takve prehrane, a i ponosna je na to što svojim životnim stilom ne šteti životinjama. „U Americi gotovo svi misle da proteine morate dobivati iz mesa. Isto tako misle da su samo mliječni proizvodi izvor kalcija”, požalila se pop zvijezda magazinu „V”.

Još od djetinjstva Ariana je jela organsko voće i povrće, ali i dosta mesa i sira, jer odrasla je u veseloj talijanskoj obitelji. Sada ne jede baš puno talijanskih jela, s obzirom na to da je veganka, a i kaže da ih se do dvadesete najela za cijeli život. Ali zato joj se sviđa japanska kuhinja - njezin trener Harley Pasternak rekao je za „Glamour” da Ariana voli jesti daikon, lotus, grah azuki.

Ona je i ljubiteljica bobičastog voća, što rado spominje na Twitteru. Jednom je napisala da, otkada pamti, svakoga dana pojede barem pet jagoda i da su joj one najdraža namirnica. Mlada pjevačica spremna je na sve situacije, pa uvijek uz sebe ima mali zalogaj, za slučaj da ogladni. Osobito voli grickati bademe i indijske oraščiće, a u slučaju da ožedni uvijek uz sebe ima bocu kokosove vode.

U postizanju ravnoteže organizma, kao nadogradnja biljne prehrane i pijenja puno tekućine, Ariani je važna dobro osmišljena tjelovježba. Trener Pasternak koristi posebnu tehniku kako bi održao njezinu zainteresiranost: „Svakoga dana zadam joj drugačiji cilj. Jednom je to plesanje, drugi puta gledanje omiljenog filma dok polako hoda na traci. Dvanaest tisuća koraka – i to je to. Ne mogu je uopće zamisliti da miruje.”

Otkada radi s Pasternakom, Ariana je podigla zdravu prehranu na još viši nivo. „I ranije se zdravo hranila. Ono što je dobila od mene je uravnoteženija prehrana, širi izbor namirnica i svijest da je sve u redu ako se ponekad opusti na nekoj zabavi”, skromno će Pasternak. Dodaje da mlada pjevačica pije puno smoothieja po njegovim receptima. „Nema ničeg lošeg u malo tekućih nutrijenata”, kaže trener.

Za Arianu Grande biljna prehrana nikad nije bila pokušaj mršavljenja, nego prehrana koja joj omogućuje da se dobro osjeća. Odbacila je neke stare prehrambene navike i okrenula se namirnicama za koje zna da su dobre za tijelo. No, naglašava da je i prije bila sretna, a sretna je i sada. Samo zdravija! Količinski jede kao i prije, ali promijenila je sastav obroka. Sigurna je i da joj je nov način prehrane pomogao u reguliranju razine šećera u krvi – kroz cijeli život imala je ozbiljne hipoglikemije, a s promjenom prehrambenih navika i zdravstveno joj se stanje poboljšalo.


MIRANDA KERR

80/20

Kod ovog modela prehrane pravila su jednostavna: hrani se zdravo 80 posto vremena, u ostalih 20 posto možeš si dati oduška. Američka reality zvjezdica Kristin Cavallari o takvoj prehrani kaže: „Ne jedem ništa prerađeno i doista pazim na izbor namirnica, ali kada izađem van – navalim na sve što se nudi.” No, nutricionistica Laura Beam upozorava da se upravo u takvom otpuštanju kočnica može kriti zamka u inače dosta dobro osmišljenom modelu prehrane: „Uz 80/20 možete biti svjesni svoje prehrane bez strogih pravila. No, treba se kloniti pretjerivanja, prejedanja i nezdrave hrane. Ne želite jesti smeće niti u onih 20 posto, zar ne?”

Supermodel Miranda Kerr prihvatila je ovakav način prehrane, uz to se hrani vrlo raznoliko. Za jutarnje razbuđivanje, umjesto uobičajene kave, 37-godišnja Australka pije toplu vodu sa svježe iscijeđenim limunom. „To je odličan način da pokrenete probavu, a dobit ćete i obilje vitamina C", kaže. U smoothieje najradije miješa bademovo mlijeko, papaju, borovnice, maline, bademov maslac i dodatke prehrani koje proizvodi njena firma Kora Organics. Suplementi koje dodaje sadrže noni, ljekovitu biljku koja potječe iz Australije i Indonezije, acai, borovnice i matcha čaj.

Ako joj se ne pije smoothie, onda smuti smjesu za palačinke od jaja, banana i zobi za sebe i djecu. „To mi je najomiljeniji doručak – osim što je jako fin, još je i zdrav”, kaže. Sve sastojke ubaci u blender, a potom ispeče mini palačinke u tavi na kokosovom ulju. Nadjeva ih malinama i kokosovim nektarom bez šećera.

Najdraži i najčešći ručak joj je losos začinjen češnjakom, kurkumom i limunom i salata. Ali ne bilo kakva. Sastojci salate su klice, rikola, krastavac, ljubičasta cvjetača i avokado, a za preljev pomiješa maslinovo ulje, limun, jabučni ocat i malo morske soli. Ne stigne svaki dan pripremati ručak, ali uvijek, gdje god jela, odvoji vrijeme za svjesno jedenje. „Bez obzira na to koliko sam zauzeta, nastojim odvojiti vrijeme i doista biti umom prisutna dok jedem i zaista uživati u hrani koju jedem”, rekla je za Harper's Bazaar.

A omiljena večera joj je sporo pečeno pile sa salatom od deset sastojaka. Voli to jelo još od vjenčanja s Evanom Spiegelom, suosnivačem američke tvrtke za društvene medije Snap Inc. i jednim od najmlađih svjetskih milijardera, kada je bilo posluženo svatovima. Piletinu treba začiniti lukom, češnjakom, limunom, kurkumom i ružmarinom prije nego što se stavi peći sedam sati. Kao prilog Miranda voli pire od batata i salatu od kupusa, mladog špinata, peršina, korijandera, krastavaca, maslina, slanog sira od kozjeg i ovčjeg mlijeka, sjemenski suncokreta, pinjola i celera. Znači, i kada u prehranu ubaci pokoji „griješni” sastojak, Miranda i dalje jede ukusno i raznovrsno i ne pada u zamku brze hrane.


JUSTIN THEROUX

Isprekidani post

Prehrambeni trend koji su prihvatili mnogi iz svijeta zabave ima jednostavno pravilo: kroz određeni period ne jede se ništa, a ostatak vremena jede se normalno. Najpopularniji oblik ovakvog, isprekidanog, posta postao je 16:8 – sve kalorije u danu unose se u okviru od osam sati, a zatim se 16 sati, u što se ubraja i spavanje, ne jede.

Druga popularna metoda je 5:2, jede se normalno pet dana, a potom se dva dana strogo ograničava kalorijski unos. „U osnovi, isprekidani post djeluje, ponajviše zato što većina ljudi ograničava kalorije izbacivanjem namirnica koje ionako ne bi trebali jesti”, rekla je nutricionistica Keri Glassman.

Ideja je da se gladovanjem u pravilnom rasporedu snize razine inzulina u krvi, što može olakšati sagorijevanje kalorija i gubljenje težine. No, važno je jesti zdravo u periodima u kojima se jede, podsjeća Laura Beam: „Namirnice bi doista trebale biti pune hranjivih sastojaka.” Isprekidano gladovanje prigrlili su, recimo, sveamerička slatkica Reese Witherspoon, ali i mišićavo-žilavi Justin Theroux. Sada 49-godišnji glumac, koji je mnogim ženama zapeo za oko kao tankoćutni policajac iz serije „Preostali”, osim što dovoljno vježba i spava, naglašeno pazi na ono što jede kada jede.

Na jelovniku mu je obilje organskog voća i povrća koje najčešće jede sirovo, nastoji konzumirati što manje šećera, pije velike količine vode. Rado jede kuhana jaja, zelenu salatu, piletinu pripremljenu bez kože. Justin je neko vrijeme bio u vezi i braku s kolegicom Jennifer Aniston, a tada su osmislili i svoje varijante nekih klasičnih jela. Primjerice, u njihovoj pizzi ploške tikvica ili patlidžana zamjenjuju tijesto, na njih idu rajčica, različiti sirevi i začini, pa se sve zajedno ispeče u pećnici. Imaju i „restriktivnu” verziju špageta carbonara – umjesto sa svinjskom slaninom pripremaju se sa zamjenskom, purećom, a umjesto vrhnja za kuhanje dodaje se voda u kojoj se kuhalo tijesto.


JESSICA BIEL

Paleo prehrana

Paleo prehrana temelji se na prehrani naših predaka iz vremena lovaca i sakupljača te uključuje meso, ribu, voće, orašasto voće, povrće, sjemenke. U prehrani nema mliječnih proizvoda, slatkiša, žitarica. Oko paleo prehrane podiglo se dosta buke, jer je mnogi smatraju suviše restriktivnom, stoga Laura Beam savjetuje probni period od mjesec dana, kako biste vidjeli odgovara li vam takva prehrana uopće. Pobornice paleo prehrane su, primjerice, glumice Jessica Biel, Megan Fox i Uma Thurman.

Umjerenost je ključna, kaže Jessica kojoj je cilj u svemu stvoriti ravnotežu, tako je barem rekla Los Angeles Timesu „Osjećam se bolje otkad ne jedem gluten, pšenicu i mliječne proizvode. Probava mi je bolja, imam više energije. Nastojim se hraniti stvarno zdravo”, izjavila je 38-godišnja glumica koja povećava unos proteina kad se mora pripremiti za neku specifičnu ulogu.

Jessica Biel sama uzgaja organsko povrće. “Često sam u našem divnom vrtu, prekrasan je osjećaj kad berete špinat i radič i planirate kako ćete složiti salatu. Stvarno je cool što u Kaliforniji možemo uzgajati povrće cijelu godinu.” Glumica dan počinje slatkim, ali zdravim obrokom. Uživa u paleo palačinkama u kojima ima puno kokosa, ali nema glutena i mlijeka. Maže ih maslacem od badema ili indijskih oraščića te medom lokalnih pčelara. Ona i suprug, pjevač i glumac Justin Timberlake, nekada doručkuju kobasice od piletine i jabuke, a rado piju svježe iscijeđene sokove te zeleni čaj s medom.

Brza salata sa zelenjem iz vlastitog vrta čest je Jessicin ručak. Ponekad doda kvinoju ili pripremi vege burgere koje pospe orašastim plodovima. Za međuobrok bira bezglutenske perece s umakom od bademovog sira. „Nije mliječni proizvod, a ukusan je poput kremastog sira”, tvrdi ona. Večera sadrži nemasne proteine, sjemenke i povrće. „Ako smo doma, najčešće jedemo losos, rižu, grilano povrće. Izlazimo li, obično naručimo piletinu”, kaže glumica koja si je ipak dopustila dane za varanje.

„Kad krenem, stvarno krenem – ujutro popijem litre kave, ručam tjesteninu, prije ručka popijem aperitiv, uz ručak pijem vino. Sve završim desertom i s još kave”, rekla je za InStyle. I to nije sve. Za večeru će opet pojesti nešto talijansko, obavezno i desert, pit će vino, a zatim još i neku žesticu.

U mladosti je Jessica bila gimnastičarka i igrala je nogomet. Danas je modificirala pristup vježbanju – iako redovito vježba, posebno mišiće nogu, bedara i stražnjice, glavni cilj nije joj savršeno tijelo za bikini, nego zdravlje: „Želim da se cijelo moje tijelo osjeća dobro, da me ne bole mišići i zglobovi.” Zbog toga vježba i jogu, a posebno korisnima smatra vježbe disanja koje joj pomažu da ostane usredotočena.


CHRISTINA AQUILERA

Prehrana po bojama

Pjevačica Christina Aguilera odabrala je prehranu po bojama, što znači da svaki dan u tjednu jede namirnice druge boje. Prehrana 39-godišnje pjevačice temelji se na dijeti po bojama koje su osmislile dijetetičarke Jessica Weisel Courtney i Mindy Weisel – prvi dan se jedu bijele namirnice, zatim crvene, zelene, narančaste, ljubičaste, žute, a sedmi dan se jedu namirnice svih boja, odnosno duga. Ideja je da se takvim grupiranjem osiguraju svi potrebni nutrijenti, jer svaka skupina sadrži različite. Limitiranje ne jednu boju u danu ne mora biti nezdravo, uz uvjet da jedete samo korisne namirnice, a ne prerađene i brze, u žutom danu ne možete, recimo, izabrati čips. No, bilo bi jednostavnije i bolje, kažu kritičari, svakoga dana jesti zdrave namirnice svih boja.

Prednosti su što se ne trebaju brojiti kalorije i što namirnice, ovisno o boji, osiguravaju različite korisne sastojke. No, ovakva dijeta ipak je dosta restriktivna, pa se prije prelaska na nju svakako treba konzultirati s liječnikom.

Prvoga dana, a to je bijeli dan, na jelovniku su, primjerice, cvjetača, banane, češnjak, đumbir... Sve su te namirnice bogate antocijaninima, antioksidansima koji nam pomažu u kontroli razina tzv. lošeg kolesterola.

Drugi, crveni dan, uključuje crvene jabuke, trešnje, ciklu, rajčicu, crveni grejp... U njima je obilno zastupljen likopen, sastojak koji, među ostalim, pomaže u prevenciji više vrsta raka.

Zeleni dan na jelovnik doziva zelene jabuke, brokulu, krastavce, špinat... Sve su te namirnice dobre za zdravlje očiju, zahvaljujući antioksidansu luteinu.

Četvrtog dana prelazi se na narančasto – mrkvu, bundevu, naranče – koje su prepune različitih vitamina, a peti dan se jede ljubičasto; patlidžan, borovnice, povrće i voće puno antioksidanata.

Šesti dan prehrana ima žutu boju, to su žute paprike, marelice, limun, grejp, žute jabuke...

U nedjelju je na rasporedu duga – kombiniraju se sve boje koje ste jeli kroz tjedan.

Linker
25. travanj 2024 07:48