Zapitajte se zato kako ste ušli u ovu godinu i služe li vaše odluke pravoj svrsi u vašem obiteljskom, poslovnom ili društvenom životu?
 Foto: Istock
za ispunjen život

Ovo je jedina novogodišnja odluka koja vam zaista treba

Prave odluke su naime samo one koje donosite s pravim razlogom, a to znači u skladu sa svojim životnim vrijednostima, željama i ciljevima.

Početak godine predstavlja odskočnu dasku za mjesece koji slijede. Baš kao što se 'po jutru dan poznaje' tako se i cijela godina može naslutiti po slici vaših rezultata prvih mjeseci. Famozne novogodišnje odluke mogu biti moćan organizacijski dio plana za godinu koja je pred vama, ali su vrlo često sve samo ne to. Razlog tome je zanemarivanje svrhe kao najvažnijeg pokretača svih planova, odluka i napretka.

U moru novogodišnjih odluka koje mislite da donosite početkom svake godine zapravo je vrlo malo onih pravih. Prave odluke su naime samo one koje donosite s pravim razlogom, a to znači u skladu sa svojim životnim vrijednostima, željama i ciljevima.

To su one odluke čiju ste svrhu definirali upravo na temelju svoje životne šire slike. Pretpostavka je naravno, da vam je vlastita životna šira slika jasna tj. da točno znate kako želite da vaš život izgleda.

ŠTO JE ZAPRAVO SVRHA?

Najkraća definicija svrhe bila bi razlog zbog kojeg nešto postoji ili zbog kojeg nešto odlučujete i činite. Većina ljudi to zna i tako bi nekako taj pojam i opisali.

Međutim, definirate li svrhu kao 'neki tamo razlog' umjesto kao 'vama bitan i koristan razlog' uzaludno ćete nastojati izbalansirati svoje i tuđe prioritete i uglavnom ćete biti nezadovoljni.

Dakle, problemi nastaju kada razlozi pod kojima djelujete u svom svakodnevnom životu nisu odraz vaših promišljenih i jasno definiranih životnih želja i nastojanja, a još manje odraz vaših konkretnih životnih ciljeva.

ŠTO SE MIJENJA KAD DEFINIRAMO VLASTITU SVRHU

Ovo su tri najveće koristi koje možete očekivati od jasno definirane vlastite svrhe u svim životnim područjima:

PRIORITETI POSTAJU KRISTALNO JASNI

Nemoguće je razlučiti bitno od nebitnog, ako ne znamo što točno želimo. Na primjer, odredite li da vam je u obiteljskom životu presudno svakodnevno provesti barem minimum kvalitetnog vremena s najmilijima, vjerojatno ćete televizijski program proglasiti manje bitnim od razgovaranja, šetnje ili čitanja djetetu prije spavanja.

REALIZACIJA POSTAJE LAKŠA

Sa svakim jasnim 'zašto' automatski postaju jasniji i 'kako' i 'kada'. Znati što želite tj. zašto nešto radite olakšava vam i organizaciju vremena. Tjedni rasporedi počinju odražavati vaše prioritete, a vaša svakodnevica sve više odražava onu izreku 'kad postoji volja postoji i način'.

RASTU MENTALNI MIR I ZADOVOLJSTVO

Kad izazove svakodnevnog života lakše rješavate onda napreduju i vaše samopouzdanje i psihofizičko stanje. Svrha onoga što radite i kako živite vam odgovara, a depresivnost i problematični međuljudski odnosi polako nestaju. Uspješnije ostvarivanje onoga što znate da želite direktno se odražava na vaše zadovoljstvo vlastitim životom.

PREISPITUJTE SVOJE RAZLOGE ŠTO ČEŠĆE

Svaki puta kada tuđe želje, molbe ili 'hitne' stvari stavite ispred svojih vi ste svoju svrhu tj. svoje razloge stavili na čekanje. Radite li to redovito samo se sve više udaljavate od slike vlastitog života kakvog biste željeli živjeti.

Drugim riječima, svrha nije nešto što vam drugi trebaju definirati, ali svakako jest nešto o čemu ovisi baš svaki aspekt vašeg života.

Zapitajte se zato kako ste ušli u ovu godinu i služe li vaše odluke pravoj svrsi u vašem obiteljskom, poslovnom ili društvenom životu?

Linker
20. travanj 2024 10:34