Zašto nam se teže probuditi ako odgodimo alarm za 5 minuta?
 Foto: Istock
ako ste se pitali

Ovih 9 stvari izluđuje većinu ljudi, a iza njih stoji jednostavno objašnjenje

Jeste li se ikad pitali zašto udarac u mali prst toliko boli, zašto mrzimo čuti vlastiti glas na snimci i zašto nam ljuske jaja uvijek završe u zdjeli?

Užasno nas živcira kad netko pored nas glasno žvače, kad se 'puknemo' u mali prst ili kad kasnimo na posao jer ne možemo naći ključeve.

Znate li da se sve ove pojave mogu znanstveno objasniti. Otkrili smo naime zašto se ove dosadne stvari događaju i kako ih u budućnosti možete izbjeći.

Zašto znoj ima izrazito neugodan miris kada smo pod stresom?

Kada smo pod stresom, naše apokrine žlijezde počinju raditi brže i krenu oslobađati znoj. Ovaj znoj sadrži više hranjivih tvari, proteina i lipida nego znoj proizveden od strane ekrine žlijezde koja samo sadrži sol i vodu.

Ove hranjive tvari predstavljaju 'fantastičan obrok' za bakterije koje žive u našim porama i oko njih. Budući da bakterije razgrađuju ove kemikalije, one oslobađaju neugodan miris.

Kao rezultat toga, kada smo nervozni, mirišemo gore jer je taj znoj bakterijama ukusniji…

Zašto nam se teže probuditi ako odgodimo alarm za 5 minuta?

Stvar je u tome da kad ponovno zaspemo, započinje novi ciklus spavanja. Potrebno je oko 100 minuta da taj ciklus završi i ako traje manje od 100 minuta, faza neće biti dovršena. Tako da je najbolje da se probudite na prvi znak alarma. Moš' misliti :)

Zašto nas izluđuju oni koji glasno žvaču?

Ovaj sindrom ima znanstveni naziv- mizofonija. To je agresivna reakcija na zvukove kao što su: žvakanje, mljackanje, zviždanje, zvukovi pri ljubljenju... Oko 20 posto ljudi u svijetu pate od mizofonija. Ovo se danas još naziva i sindromom selektivne osjetljivosti na zvuk. Ta osjetljivost budi u ljudima neobjašnjivu navalu bijesa koja može dovesti do impulzivne agresije.

Zašto nam naš vlastiti glas zvuči toliko čudno kad se čujemo na nekoj snimci?

Kada čujemo svoj glas dok pričamo, čujemo mješavinu zvukova iz okoline kroz vanjski slušni kanal, bubnjić i srednje uho do pužnice. Kad čujemo snimku, čujemo čisti zvuk vođen zrakom do unutarnjeg uha. Drugi dio zvukova jednostavno nestaje. Zbog toga nam naš vlastiti glas zvuči čudno i strano.

Zašto imamo crvene oči na fotografijama?

Ponekad se naše zjenice ne uspiju suziti kad nas netko fotografira. Pri izradi fotografije uz bljeskalicu svjetlo ulazi u oko brže nego što se zjenica uspije suziti, a potom se reflektira od očnog dna i izlazi natrag kroz zjenicu. Kamera će zabilježiti ovo svjetlo kao crvenu zjenicu.

Crvenu boju daju crvene krvne stanice kojima je bogata srednja očna ovojnica. Kako biste izbjegli taj efekt, pokušajte snimati fotografije kad ima dovoljno svjetla.

Zašto ljuske od jaja uvijek upadnu u zdjelu?

Ako jaje nepravilno razbijete, ljuskice će uvijek zaglaviti u bjelanjku i pasti u zdjelu. Evo tajne: prije nego što razbijete jaje, pronađite najširi dio ljuske (sredina). Lagano ga razbijte na ravnoj površini pa ga onda rastvorite iznad zdjele ili direktno na tavu.

Zašto ne možemo pronaći ključeve?

Ako vam se često događa da ne možete pronaći ključeve, zasigurno ne uključujete radnu memoriju kad se vratite kući i ključeve samo bacite negdje. Zato se ne možete sjetiti gdje su i nerijetko preokrenete cijeli stan kako biste ih našli.

Postoji samo jedan način da ovo riješite: nađite mjesto samo za ove stvari i uvijek ih tamo odlažite.

Zašto se žniranci odvezuju, pogotovo djeci?

Dječji žniranci se češće odvezuju jer se njihov hod razlikuje od hoda odraslih. I kod hodanja na prstima, vezice se brže odvezuju nego kod normalnog hoda. Kad stopalo udari o podlogu, peta ode gore i odveže vezicu. Kada trčite, vaša noga udara u zemlju silom koja je sedam puta jača od gravitacijske, što rasteže i otpušta čvor.

Zašto udarac u mali prst toliko boli?

Prsti imaju čitavu skupinu živčanih završetaka, i nedovoljno tkiva koje bi ih zaštitilo. Kao rezultat toga, kad se udarimo u mali prst, udarimo se u našu kost, krvne žile i živce.

Linker
20. travanj 2024 10:15