Stres ne bira svoje žrtve, no dobra je vijest da se protiv njega možemo boriti.
 Foto: iStock
Ti to možeš!

Ovih 9 savjeta trebaju svakom tko je pod stresom!

Zahtjevan posao, odgajanje djece, briga o starim roditeljima, nedostatak vremena i loša prehrana... sve to uzima danak na našem raspoloženju i zdravlju. Evo kako to spriječiti.

ODVOJITE VRIJEME ZA OPUŠTANJE

Isprobajte pozu za koju ne morate biti jogi: Lezite na pod raširenih nogu. Ruke držite dalje od tijela s dlanovima okrenutima prema gore. Zatvorite oči, opustite cijelo tijelo i usredotočite se na disanje. Ostanite u tom položaju desetak minuta, duboko dišući.

BUDITE FIZIČKI AKTIVNI

Redovita fizička aktivnost od velike je važnosti za lakše podnošenje stresa, a pridonijet će i:

  • gubitku suvišnih kilograma
  • učvršćivanju mišića
  • boljem držanju
  • dodatnoj energiji
  • boljem zdravlju
  • dobrom snu
  • samopouzdanju
  • boljoj koncentraciji i pamćenju

UNOSITE DOVOLJNO MAGNEZIJA I PAZITE NA PREHRANU

Magnezij pridonosi spremnosti organizma na stresne situacije. Grickalice i slatkiši možda donose kratkoročnu utjehu, ali dugoročno znače više kilograma.

PAZITE NA UNOS TEKUĆINE

Ne, pod tekućinom ne mislimo na alkohol. Pretjerana konzumacija alkohola povećava potrebe za magnezijem, a pritom još i deblja. Energetska pića također nisu najbolji izbor, ali zato jest mineralna voda prirodno bogata magnezijem.

OGRANIČITE UNOS KAVE

Kavoljupci, oprez! Jedna do dvije šalice vjerojatno će djelovati pozitivno, ali lonac kave sigurno neće. Ako je već morate piti, tada radije birajte beskofeinsku.

POGLEDAJTE SMIJEŠNI VIDEO CLIP

Slike slatkih životinja mogu pomoći da se bolje fokusirate. No, ne pretjerujte sa surfanjem, postoji život i izvan društvenih mreža. Filmić ili dva dnevno, tek toliko da se od srca nasmijete nestašlucima iz životinjskog carstva bit će sasvim dovoljna.

ORGANIZIRAJTE DAN UNAPRIJED

"To-do" liste zaista pomažu u boljem organiziranju vremena. Ne moraju biti napisane u Excelu i ne moraju predvidjeti svaku minutu vašeg dana da bi vam pomogle naći kompromis između obaveza i odmora te ostvariti ciljeve.

PROVODITE VIŠE VREMENA S PRIJATELJIMA

Ako još možete birati kakva će to druženja biti, uvijek odaberite ona u prirodi. Manja je vjerojatnost da ćete samo sjediti, piti i jesti. Malo fizičke aktivnosti i svježeg zraka uz smijeh i skretanje mislil sa svakodnevice mora vam goditi.

I najvažnije

NE BUDITE STROGI PREMA SEBI!

Nerealno visoka očekivanja, perfekcionistički zahtjevi i strah od neuspjeha često će nas samo blokirati i usporiti u postizanju ciljeva. Ne postoji bez razloga poslovica "Na greškama se uči".

Foto: iStock
Iako su odlični i za doručak, jogurt i orašaste plodove možete jesti i prije spavanja.

Najbolja hrana protiv stresa

Brojna istraživanja bave se utjecajem koji hrana ima na naš organizam i zdravlje. Namirnice bogate magnezijem, nimalo iznenađujuće, našle su se na popisu hrane koja pozitivno djeluje na naše raspoloženje, kognitivne funkcije i smanjenje stresa.

Stoga, grickalice i slatkiše zamijenite ovim ukusnim namirnicama koje će omogućiti:

  • DOBAR SAN

Bademi sadrže magnezij, koji poboljšava kvalitetu sna i opušta mišiće.

Osim što sadrže magnezij, banane su bogate triptofanom, aminokiselinom potrebnom za proizvodnju serotonina.

Jogurt je također izvor triptofana. Dodajte borovnice i... laku noć!

  • DOBRO RASPOLOŽENJE

Orašasti plodovi i sjemenke bogati su magnezijem, koji dobro utječe na vaše kognitivne funkcije.

Borovnice su također bogate magnezijem te antioksidansima kojitite stanice od slobodnih radikala.

Brokula sadrži magnezij i druge minerale i vitamine koji doprinose normalnom funkcioniranju cijelog organizma uključujući psihu.

Kako bismo tijelo opskrbili dnevno potrebnom količinom magnezija, idealno je odabrati vodu bogatu magnezijem. Mg Mivela je prirodna mineralna voda koja sadrži 343 mg magnezija u topivom obliku, pa ga organizam lako apsorbira u krvotok te ga može iskoristiti za vitalne životne funkcije ne izazivajući laksativan učinak.

Linker
18. travanj 2024 21:00