Ana Mari je dobila status invalida te i dalje svakodnevno uči osnovne stvari. Zaboravila je pisati i čitati...
 Foto: privatni album
OVI DEČKI TREBAJU SVOJU MAMU

Otpisali su je, ali ona se 'vratila'. I vi možete ovoj hrabroj majci olakšati život

Život vas nikad ne može pripremiti na ove strahote. I na to da vam se, preko noći, sretan obiteljski život pretvori u čistu suprotnost, govori nam Zagrepčanin Dino Ljutić.

O Ani Mari Ljutić (38), kojoj je u sedmom mjesecu trudnoće dijagnosticiran najteži oblika raka dojke zasigurno ste već čitali.

Ova hrabra majka, hitnim je carskim rezom rodila drugog sina, a njoj su doktori predviđali još nekoliko dana života.

- U bolnicu smo došli zbog bolova u leđima te smo isti dan saznali za bolest i da će porod biti hitan - govori nam tata Dino. Sin Matias rođen je kao neurološki rizično dijete s krvarenjem u mozgu prvog stupnja. Imao je 2,70 kilograma. Na intenzivnoj je dobio bubrežnu infekciju koja je za bebu u tom stanju životno ugrožavajuća, no svemu se othrvao.

Supruga Ana Mari je u vegetativnom stanju bila do travnja prošle godine te se, kaže Dino, probudila kao druga osoba.

- Otpuštena je iz bolnice uz očekivanja da će živjeti 'kao biljka', no ona je, očito, odlučila drugačije. Supruga je sada bolje, iako se, u zadnje vrijeme, žali na bolove u leđima. Sve joj je otežano - od govora, hoda, razumijevanja. Više ne zna čitati, ni pisati… - govori nam.

Foto: privatni album
Nekad i danas.

TEŠKA FINANCIJSKA SITUACIJA

Dodaje da su doktori zadovoljni jer su nekog tko nije imao ni 1 posto šanse vratili u život.

- Prognoze nam ne daju, samo kažu da je bolest metastazirala - kaže Dino, koji je brigu o supruzi i dva dječaka u potpunosti preuzeo na sebe. Po profesiji je kuhar te od rujna radi na pola radnog vremena.

- Nosim se kako mislim da je najbolje. Djeca vide da nešto nije u redu i da ne funkcioniramo kao obitelj, ali tako im je odmalena i praktički ni ne znaju za drugo. Nažalost - rekao je.

Trenutno im financijsku i svaku drugu vrstu pomoći pružaju roditelji i prijatelji. Ipak, štede na svemu kako bi imali dovoljno za mamine potrebe - ortopedska pomagala, pomoć logopeda, dodatne lijekove, masti, čajeve, dodatke prehrani i vježbe…

- Nikada nismo bili socijalni slučaj i živjeli smo pristojan i dobar život od poslova koje smo oboje radili. Ono što nam je život donio nismo mogli predvidjeti ni u najcrnjim snovima i dovedeni smo, u financijski, iznimno tešku situaciju. Vlak je krenuo u drugom smjeru… Tko god je imao ovu bolest u kući reći će vam isto - DA bolest košta, zdravlje košta. I sve ćete učiniti kako biste to pokušali promijeniti. Čovjek nije ni svjestan što se sve nudi i prodaje… Sve ćete probati jer život nema cijenu. Najvažnije je jačati organizam, a tu ima 10- ak opcija i ni jedna nije jeftina - rekao je ovaj hrabri tata. Dodaje da su mu sinovi najveća utjeha.

- Ujedno sam i tužan jer ovo nije život koji roditelj želi svojoj djeci. Zato još jednom molim za bilo kakvu pomoć jer vjerujem da ima ljudi koji razumiju cjelokupnu situaciju. I hvala svima koji su nam već pomogli - zaključio je.

Obitelji Ljutić možete pomoći uplatom na broj žiro-računa:

  • IBAN HR 9423400093112557332 u Privrednoj banci Zagreb na ime Dino Ljutić.
  • SWIFT za uplate iz inozemstva je PBZGHR2X.

Linker
25. travanj 2024 07:53