Prepoznajte simptome

Otežano kretanje pasa - starost, lijenost ili bolest?

Ponekad je teško odrediti jesu li promjene znaci starenja ili ozbiljan zdravstveni problem. Vlasnici ponekad i nehotice zanemaruju signale kao što su nevoljkost, učestali proljev ili mokrenje, zamućene zjenice, promjena težine... jer ih tumače kao znakove starenja.

Piše: Lea Kreszinger, dr. vet. medicine, Veterinarska klinika Kreszinger, www.klinika-kreszinger.com


Često u razgovoru sa starijim vlasnicima pasa čujem tvrdnju kako je njihov pas u posljednje vrijeme lijen, nerado se kreće ili je neveseo te pripisuju ovakvo stanje godinama. Za štene je prirodno da se nakon intenzivne igre i trčanja umori, nakon čega više spava i odmara se.

Kada pas pokazuje znakove slabosti, otežanog ustajanja ili bolova u leđima, stanje može biti puno ozbiljnije.

Simptomi slabosti stražnjih nogu su gubitak koordinacije i ravnoteže, posrtanje, otežano ustajanje, neravnomjeran i usporen hod, oklijevanje u hodu ili pri skoku, gubitak osjeta na podlogu (propriocepcija), drhtanje nogu, inkontinencija, nemogućnost mokrenja, oticanje zglobova s posljedičnim lizanjem, gubitak mišićne mase, mršavljenje, letargija…

 

Na udaru stražnji dio tijela

• Artritis je vjerojatno najčešći uzrok otežanog kretanja u pasa. Starenjem, naročito kod velikih pasmina i pretilih pasa, nalazimo rendgenski vidljive artrotične promjene najčešće kukova, koljena ili laktova. Uznapredovale promjene nije moguće vratiti u prvobitno stanje. Određeni protuupalni lijekovi, dodaci prehrani i fizikalna terapija mogu olakšati bolove i poboljšati kvalitetu života te umanjiti otečenost zglobova. Važno je upamtiti da psi s osteoartritisom često prikrivaju bol pred vlasnikom. Instinktivno skrivaju bol jer je to njihov obrambeni mehanizam. Stoga nerijetko vlasnici nisu ni svjesni kako njihov ljubimac pati godinama od npr. displazije kukova.

Struganje i bolne, smanjene kretnje ukazuju na artrozu zglobova. Iako su simptomi nekad prolazni, tj. povremeni, veterinar će lako rendgenskim snimanjem pregledati stanje zglobova, a vi ćete olakšati starije dane svojem ljubimcu.

• Degenerativna mijelopatija bolest je koja pogađa u prvom redu starije pse većih pasmina i jedan je od mogućih uzroka slabosti stražnjih nogu. Nepoznat je uzrok degeneracije ili propadanja leđne moždine, a posljedica je postupni prestanak prijenosa signala putem živčanih vlakana kroz leđnu moždinu od mozga do nogu. Psi polako razvijaju slabost stražnjeg dijela tijela i na kraju u potpunosti gube kontrolu nad njim. No, degenerativna mijelopatija nije bolna. Ne postoji testiranje na ovu bolest. Ponekad ju je moguće uočiti na MR-u, ali ne postoji siguran način dijagnostike, kao što ne postoji ni učinkovit konvencionalni tretman. Holistička medicina propisuje biljne tvari za ublažavanje simptoma. Ako vaš pas u starijoj dobi počinje pokazivati slabost u stražnjim nogama, razgovarajte sa svojim veterinarom.

 

Dijabetes češći kod ženki

• Drugi čest razlog slabosti stražnjih nogu je ozljeda leđne moždine ili živaca kao posljedica traume, tj. protruzije ili ekstruzije diska, fibrokartilaginozne embolije, lumbosakralne stenoze, Wobblerova sindroma, tumora… Predstavlja oko dva posto svih razloga posjeta veterinaru. Ako je došlo do oštećenja, pritiska ili upale u području moždine i kralježničkog kanala, stražnje noge slabe i kretanje je nestabilno, otežano ili onemogućeno. Posjet veterinaru može biti od presudne važnosti. MR i CT najbolji su način dijagnostike ovih bolesti.

• Cushing je bolest koja također može biti uzrok slabosti stražnjih nogu. Uzrok je prevelika proizvodnja kortizola, hormona nadbubrežne žlijezde. Cushing najčešće razvijaju psi stariji od šest godina, no pogađa i mlađe.

 

Primijetite li slabost stražnjih nogu kod svog ljubimca praćenu gubitkom dlake, napetim bačvastim trbuhom, pojačanim uzimanjem vode i učestalim mokrenjem, potrebno je isključiti ovu bolest.

 

Veterinar će lako obaviti testiranje iz krvi kako bi potvrdio ili isključio dijagnozu. Letargija može biti simptom vrlo ozbiljnih bolesti uključujući Cushing, kroničnu bolest bubrega, Addisonovu bolest, hipotireozu ili nekih tumora (jetra, slezena…).

• I dijabetes je jedan od mogućih uzroka slabosti stražnjih nogu, iako je ovaj simptom češći u mačaka. Dijabetes se nešto učestalije javlja kod kuja, a pasminski su mu skloni zlatni retriveri, njemački ovčari, patuljasti šnauceri i pudli. Pretili psi i psi koji jedu hranu bogatiju ugljikohidratima i žitaricama također su podložniji razvoju dijabetesa. Veterinar će jednostavnim pretragama krvi i urina testirati vašeg ljubimca na dijabetes.

Foto: Istock

Ne zanemarivati simptome

Ponekad je teško odrediti jesu li promjene u starijoj dobi samo znakovi starenja ili ozbiljan zdravstveni problem. Vlasnici nekad i nehotice zanemaruju znakove upozorenja o lako lječivoj bolesti, jer izgledaju kao prirodni znakovi starenja. Nevoljkost, učestalo povraćanje ili proljev te mokrenje, zamućene zjenice, promjena težine, dezorijentacija, sporije cijeljenje rana ili loš zadah često su simptomi koje vlasnici olako prihvaćaju, a upravo su oni znakovi tipičnih bolesti povezani sa starijom dobi. Vrlo je važno da vlasnici obrate pažnju na simptome najčešćih bolesti starijih pasa kako bi lakše raspoznali “normalno” starenje od uzroka koji pozivaju na posjet veterinaru.

 

KADA NA KARDIOLOŠKI PREGLED

Psi koji pate od kongestivnog zatajenja srca također su neuobičajeno umorni i ne žele se kretati. Ponekad je srce toliko slabo da se krv vraća u pluća ili jetru. Ako se ne liječi, psi kašlju ili čak iskašljavaju pjenušavu sukrvicu iz pluća. Kardiološki pregled preporučuje se za sve pse starije od osam godina.

Svidio vam se ovaj članak? Prijavite se na Živim.hr newsletter i ne propustite slične priče!

Možda će vas zanimati i ovo