Predstojnik Kliničkog zavoda Ivica Mihaljević istaknuo je kako se s ovim uređajem mogu točnije locirati patološki procesi kod malignih, upalnih i drugih bolesti.
 Snimila: Emica Elveđi/Hanza Media
Bolja opremljenost

Osječki KBC dobio novi SPECT/CT uređaj vrijedan gotovo 5 milijuna kn

S ovim uređajem i novom tehnologijom, koja će se koristiti i za pretrage kod kardioloških i neuroloških pacijenata, ravnateljstvo KBC-a Osijek očekuje da će se smanjiti liste čekanja.

U osječkom Kliničkom bolničkom centru (KBC) pušten je u rad novi SPECT/CT uređaj, vrijedan 4,8 milijuna kuna, a ministar zdravstva Milan Kujundžić tom prigodom je istaknuo kako je to doprinos ujednačavanju standarda u kliničkim bolničkim centrima, prenosi Hina.

Puštajući u rad novi uređaj na Kliničkom zavodu za nuklearnu medicinu i zaštitu od zračenja osječkog KBC-a ministar je rekao kako vjeruje da će novi uređaj doprinjeti novoj kvaliteti, boljem dijagnostičkom i terapijskom pacijenata u ovome dijelu Hrvatske.

"Ministarstvo i Vlada nastaviti će pratiti potrebe osječkoga KBC-a kao središnje medicinske institucije u ovom dijelu Hrvatske", poručio je ministar Kujundžić.

Predstojnik Kliničkog zavoda Ivica Mihaljević istaknuo je kako se s tim uređajem mogu točnije locirati patološki procesi kod malignih, upalnih i drugih bolesti te s dvije različite slikovne tehnike, fuzijskom snimkom, dobiti daleko precizniju i kraću dijagnostiku, s manjim ozračivanjem pacijenata.

S ovim uređajem i novom tehnologijom, koja će se koristiti i za pretrage kod kardioloških i neuroloških pacijenata, značajno ćemo podići našu nuklearno-medicinsku struku, a očekujemo da ćemo značajno smanjiti liste čekanja, iako trenutno ni za jednu pretragu organskih sustava nemamo listu čekanja dulju od mjesec dana, rekao je Mihaljević.

Snimila: Emica Elveđi/Hanza Media
U ovoj godini KBC Osijek može očekivati da će dobiti još suvremene opreme.

Stara oprema, nova ulaganja

Ravnatelj osječkog KBC-a Željko Zubčić kazao je kako će novi uređaj ujednačiti standard kvalitete i opremljenosti s ostalim ustanovama takve vrste u Hrvatskoj te podsjetio da je ta Klinički zavod dosad bio jedini bez SPECT/CT uređaja i radio sa SPECT kamerama starima više od 15 godina.

Najavio je kako osječki KBC tijekom ove godine može očekivati nabavu četiri nova uređaja, među kojima je i uređaj za dijaskopske pretrage na Kliničkom zavodu za radiologiju, jer je postojeći u kvaru, a čija se vrijednost procjenjuje na dva milijuna kuna.

"Ministarstvo zdravstva kontinuirano prati stanje u KBC-ima i općim bolnicama te se, iz godine u godinu, radi plan zanavljanja kapitalnih uređaja, i nabavlja se ono što bolnicama stvarno treba i što skraćuje liste čekanja", istaknuo je Zubčić.

Linker
23. travanj 2024 06:31