Kad vam je već sapun u rukama, šteta je ne iskoristiti ga, a i pasta za zube može učiniti čuda.
 Foto: iStock
Peri, peri

Osim sebe, dobrim starim sapunom možete oprati i puno više...

Među svojim proizvodima za osobnu higijenu lako ćete pronaći one pomoću kojih možete održavati i čistoću u kućanstvu. Čak i za one najnježnije i najosjetljivije ima rješenja.

S NAKITOM NJEŽNO

Sapun sadrži masnoće biljnog porijekla i nije agresivan pa može biti prikladan za čišćenje različitih površina i predmeta, pa i nakita. Stavite nakit u mlaku vodu u kojoj je otopljen sapun i ostavite da se namače dok se nečistoća ne rastopi.

PRANJE KRISTALA

Kristal je vrlo osjetljiv i na njemu lako ostaju ogrebotine. To se neće dogoditi ako kristalne predmete očistite mekanom četkom i vodom u kojoj je otopljen sapun te potom isperete.

ZA NAMJEŠTAJ OD RATANA I BAMBUSA

Takav namještaj treba što češće prebrisati mokrom krpom, ali s vremena na vrijeme i oprati vodom u kojoj je otopljen sapun. Predmete od bambusa i ratana nikada ne namačite u vodi jer će to oslabiti vlakna i učiniti ih manje fleksibilnima.

U KUPAONICI

Stijenke tuš-kabine uspješno ćete očistiti sapunom i sodom za pranje (natrijev karbonat). Šaku naribanog sapuna i žlicu sode otopite u 600 ml mlake vode. Tom otopinom istrljajte stijenke kabine.

ČISTI I ZUBE I SREBRO

Pasta za zube učinkovita je za čišćenje srebrnine. Malu količinu paste za zube nanesite na vlažnu krpu, istrljajte njome predmete od srebra, isperite vodom i obrišite. Pripazite da ne upotrijebite pastu za zube s izbjeljujućim djelovanjem ili onu na kojoj je označeno da je protiv kamenca: takve paste su blago abrazivne pa bi mogle oštetiti srebrnu površinu.

ČISTE TIPKE INSTRUMENATA

Imate li glazbeni instrument s klavijaturom, za čišćenje tipki idealna je pasta za zube. Nanesite je na mokru krpu i istrljajte tipke - zablistat će kao nove.

BLISTAVE PLOČICE

Esencijalno ulje eukaliptusa (20 do 30 kapi) pomiješajte sa 300 ml vode i 600 ml bijelog octa. To je recept za odličan višenamjenski, neškodljiv i vrlo jeftin deterdžent kojim se mogu čistiti pločice u kuhinji i kupaonici, ali i predmeti od plastike.

ZA SLAVINE I KROMIRANE PREDMETE

Kako biste slavinama i kromiranim predmetima vratili sjaj, nanesite na njih malo paste za zube. Potom ih dobro istrljajte vlažnom krpom.

Foto: iStock
Zašto biste bacili limun nakon što ga iskoristite za limunada, kad još može poslužiti za toliko toga?


ČISTI I ODMAŠĆUJE

SVESTRANI LIMUN U KUHINJI I KUPAONICI

MIRISNA PEĆNICA: Prerežite limun napola i istrljajte njime stijenke pećnice: uklonit će masne naslage i ostaviti ugodan miris. Dvije polovice limuna ostavljene preko noći u kanti za otpatke uklonit će neugodan miris, a limunovim sokom u trenutku ćete ukloniti miris s ruku nakon čišćenja ribe.
POSUĐE BEZ MRLJA: Za bolji učinak i sjajnije posuđe dodajte žlicu limunova soka u deterdžent za perilicu posuđa. Osim toga, polovicom limuna bez muke ćete s plastičnih posuda ukloniti mrlje od rajčica i drugih kiselih namirnica.
SNJEŽNO BIJELO RUBLJE: Limunom možete postići snježnu bjelinu bijelog rublja. Prije ciklusa ispiranja stavite u perilicu pola šalice limunova soka.

Linker
18. travanj 2024 06:08