nikad, pa ni tad

Osam tipova 'sebičnog' ponašanja kojih se ne nikad ne bismo trebali sramiti

Određena doza sebičnosti samo vam može donijeti dobre stvari. I nitko vam ne bi trebao tvrditi drugačije.

 

Ako vas je netko nazvao 'sebičnim' to može zvučati uvredljivo, no to ne znači uvijek nešto loše. Veća vjerojatnost je da ste sazreli te da ste se naučili izboriti za sebe. I ova kvaliteta mnoge ljude iritira.

Sastavili smo nekoliko tipova takozvanih sebičnih ponašanja koji zapravo označavaju da je osoba psihološki zrela.

 

Traženje naknade

Loša frizura, preslana juha ili neispravan uređaj dovoljno su dobri razlozi za žalbu. No, mnogima je i dalje neugodno prigovoriti, iako su potpuno u pravu i zaslužuju naknadu. Najčešće odu kući i prepričavaju 'zgodu' prijateljima i obitelji. 

 

Odmor od svega

Kada se osoba osjeća krivom zbog nedostatka produktivnosti, to može biti znak niskog samopoštovanja zajedno s jakim osjećajem odgovornosti.

Pročitali smo desetke članaka o tome kako poboljšati produktivnost, ali često zaboravljamo da se ponekad moramo zaustaviti, opustiti i imati malo vremena za sebe. Makar to značilo ne raditi apsolutno ništa.

 

Odvajanje privatnog i profesionalnog života

Iako je sasvim normalno zatražiti da vas klijenti ili kolege ne ometaju nakon 18 ili 19 sati, to može uzrokovati nerazumijevanje. Međutim, psiholozi vjeruju da sposobnost odvajanja vašeg privatnog i profesionalnog života nije zapravo sebično ponašanje, već učinkovita metoda koja će spriječiti profesionalno izgaranje.

 

'To je moje mjesto'

Kada ste u avionu, vlaku, ili kinu uvijek postoje oni koji, iz svakojakih razloga, žele promijeniti mjesta. Ali ne morate to učiniti ako ne želite! Ne morate ni tražiti opravdanje za svoje ponašanje, odnosno odbijanje. Na kraju krajeva, mogli su rezervirati mjesto unaprijed ako im je to toliko važno.

 

Traženje povišice

Ne traženje povišice djelomično potječe od straha od odbacivanja, a djelomično od potrebe da se usreće drugi, objašnjavaju psiholozi. Ponesite popis svega što ste radili u posljednje vrijeme i kada sve dobro analizirate, shvatit ćete da zaslužujete veću plaću i bit ćete spremni boriti se za nju.

 

'Nisam samo rame za plakanje'

Ako imate prijatelja koji vas svakodnevno zove kako bi se žalio na sve u svom životu i to traje godinama, možda je vrijeme da razmislite o vašem odnosu. Prijateljstvo bi trebalo donijeti radost i inspiraciju i trebalo bi ići u dva smjera.

Ako konačno odbijete biti svima na raspolaganju i dežurno rame za plakanje, to vas ne čini sebičnom osobom. Granice moraju postojati.

Važno je pomoći i podržati svoje prijatelje, ali na ispravan način:

  • Pokušajte pomoći osobi da se prestane osjećati kao žrtva.
  • Dajte dobre savjete ili izrazite svoju zabrinutost.

Obratite pažnju na svoje osjećaje nakon razgovora - osjećate li se iskorišteno?

 

Odlučili ste raditi stvari za sebe

Živjeti za druge može izgledati plemenito, ali može dovesti do razornih posljedica. Psihološka zrelost znači da osoba može odvojiti svoje želje i težnje od nametnutih i može ostvariti svoje snove. To što ste jedanput u životu odlučili napokon učiniti nešto za sebe nipošto ne daje pravo ljudima kojima ste podredili svoj život da vam prigovaraju ili nabijaju grižnju savjesti.

Čak i ako će to činiti, imajte na umu da o vašoj osobnoj sreći ovisi i vaše zdravlje. Što prije to svima jasno date do znanja, prije ćete moći zaista uživati u svom novom, sebi podređenom životu!

 

Ne bojite se tuđeg mišljenja

Sposobnost slobodnog izražavanja emocija i mišljenja jedna je od glavnih obilježja jake osobnosti. Snažni ljudi se ne boje reći NE, bilo to na poslu ili u vezi. I to nije odraz njihove sebičnosti i gledanje samog sebe. Nije im problem reći da im se nešto ne sviđa (a to se sviđa svima) te se ne guraju u tuđe "okvire" samo da budu prihvaćeni. 

 

Pročitajte i: 15 stvari koje ne dugujete objasniti baš nikome!

Svidio vam se ovaj članak? Prijavite se na Živim.hr newsletter i ne propustite slične priče!

Možda će vas zanimati i ovo