Majčina krivnja i grižnja savjesti nešto je s čim ćete se vrlo brzo suočiti kada stignete s novorođenčetom kući
 Getty Images
Druga strana majčinstva

Osam stvari koje vam sigurno nisu rekli o majčinstvu: Sve je divno, ali...

U posljednje vrijeme sve je više žena koje bez zadrške, otvoreno progovaraju o možda manje lijepim stranama majčinstva i uvjerenjima (najčešće drugih ljudi, ali i onima koja imamo od sebe), a koja nas ponekad izluđuju

Postati mama, s bezuvjetnom ljubavi prema svom djetetu, prava je bura emocija. I prilično je izazovno nositi se s njima uz pomoć hormona koji bujaju, mijenjaju mozak na određeni način pomažući ujedno da se stvari poslože onako kako je priroda namijenila. Primjerice, da se novorođenče hrani majčinim mlijekom. Bez pomoći određenih hormona to bi bilo nemoguće. Biti mama nije jednostavan zadatak, čak i bez stvari koje se rijetko spominju u tom “savršenom, ljubavnom, čarobnom i ispunjavajućem” ostvarenju. Ipak, u posljednje vrijeme sve je više žena koje bez zadrške, otvoreno progovaraju o možda manje lijepim stranama majčinstva i uvjerenjima (najčešće drugih ljudi, ali i onima koja imamo od sebe), a koja nas ponekad izluđuju.

Odlučili smo izdvojiti i one druge strane, možda neočekivanje poteškoće koje mogu ponekad otežati majčinstvo.


1. Dojenje ipak ne dolazi uvijek prirodno

Iako se čini sasvim normalno i prirodno, dojenje djeteta ponekad u početku može predstavljati problem. Nemali broj žena suoči se s ispucalim i bolnim bradavicama, tvrdim i upaljenim dojkama koje dovedu do bolnog mastitisa, prejakog ili preslabog otpuštanja mlijeka te pritiska okoline ako majka odluči ne dojiti svoje dijete. Za borbu s ovim najčešćim problemima u dojenju potrebno je mnogo upornosti, strpljenja, samopouzdanja te razumijevanje i podrška okoline.


2. Briga o tome kako izgledate stvar je prošlosti

Teško vam je zamisliti da bi dan mogle provesti u preširokoj trenirci, s flekama od mlijeka, zapuštene frizure i bez imalo ikakve kozmetike. No te se stvari drastično mijenjaju kada stigne beba. U početku može biti dosta teško uhvatiti ritam male bebe i organizirati se (pogotovo ako nemate pomoć nekog sa strane). Pažljivo biranje odjeće zadnja je stvar na koju ćete u početku obraćati pažnju. No to će se svakako promijeniti kako dijete raste.


3. Samo vi stalno govorite“ne,” dok svi ostali popuštaju

Prihvatite da ćete vi biti najstroža osoba u djetetovom životu. Svi ostali (ovo ne uključuje tatu djeteta) uglavnom će dopuštati djetetu da čini sve što hoće i kada hoće. No, to je u redu. Postavljanje granica najteži je oblik iskazivanja ljubavi prema djetetu. A roditelji su ti čiji je to prvenstveni zadatak. Granice su samo linije koje označavaju koje je ponašanje prihvatljivo, a koje nije. Ljubav niti povjerenje nikada se ne dovode u pitanje. Unatoč tome, što će vas dijete mnogo puta upozoriti da prijateljičina mama “to” dozvoljava.


4. Dobivat ćete savjete i mišljenja o svemu -kada ih i ne zatražite

Ubrzo nakon što rodite uvidjet ćete da svi odjednom o tome sve znaju i imaju svoje mišljenje. Ama baš svatko ima potrebu savjetovati vas što da činite, što da nikako ne radite, što bi bilo najbolje, a što radite krivo. Tražili vi to ili ne odjednom ćete zaplivati u moru informacija i savjeta od baka, strina, tetki, prijateljica, prodavačica u trgovini, kumica na placu, prolaznika na ulici, drugih mama u parku… Ali imajte na umu da vi najbolje znate što vašoj bebi treba i da je u redu sve što napravite. Konačno, vi ste je nosile u trbuhu devet mjeseci.


5. Pelene će vas ponekad izluditi

Ne može biti jednostavnije, samo stavite pelene i opušteno - neće biti promočivanja niti potrebe da pelene mijenjate deset puta na dan, stavljate duplo, kao ni to da ih perete pa potom sušite kao što su činile naše bake. No, mnoge se mame iznenade koliko dugo treba da pronađu idealne pelene, koliko zapravo one koštaju i kako se ponekad neugodne scene ne mogu izbjeći ni uz suvremena dostignuća. Pripremite se na to da će se dijete ponekad baš nezgodno popiškiti, a tek ste mu stavili čistu pelenu i obukli najljepšu odjeću, a tek dječaci… Gotovo da nema mame koja se nije susrela s “fontana efektom” u presvlačenju svog mališana. Osim toga, o pelenama i odvikavanju od pelena napisano je toliko mnogo savjeta da se ponekad može činiti kao da je odvikavanje od pelena svemirska misija.


6. Postavljate sebi prevelika očekivanja

Majčina krivnja i grižnja savjesti nešto je s čim ćete se vrlo brzo suočiti kada stignete s novorođenčetom kući. Želite biti savršeni u svemu i ako nešto ne ide onako kako očekujete možete postati poprilično depresivni. Važno je da spoznate da će biti dobrih, boljih i manje ugodnih dana, da nećete, i ne trebate, biti savršena mama, supruga, poslovna partnerica… Najčešće prvih šest mjeseci majka provodi tako da odmah odgovara na bebine potrebe pružajući joj osjećaj sigurnosti i ljubavi. Podrška partnera iznimno je važna kako bi se lakše izdržalo razdoblje takozvane prirodne simbioze majke i djeteta. No nakon toga dijete počne jesti i drugu hranu, postaje samostalnije, svjesnije drugih osoba u svom okruženju, a majka tada treba misliti i na svoje potrebe te vrijeme koje je predviđeno samo za nju - bez grižnje savjesti. Tako ujedno šalje poruku djetetu da može biti dobro i bez majke što svakako pridonosi njegovom samopouzdanju.


7. Vaš će se brak neminovno promijeniti

Ponekad ćete biti frustrirani i doslovno ćete mrziti partnera jer on bezbrižno spava dok vi ustajete svakih nekoliko sati da biste nahranili i ponovno uspavali dijete. No bit će dana kada ćete ostati potpuno oduševljeni njegovom brižnošću i kreativnom vremenu koje provodi s djetetom. Dolazak djeteta u svakom odnosu predstavlja izazov. U isto vrijeme isprepliću se neopisiva sreća i veliki jaz između žene i muškarca. Pažnja koja je do sada bila podijeljena između para proširuje se na treću osobu - dijete. Njegove potrebe postaju prioritet i odjednom je sve manje vremena za partnera. To može rezultirati zbunjenošću, osjećajem odbačenosti, nezadovoljstvom, frustriranošću, a ako predugo potraje, brak će neminovno zapasti u krizu. Kako bi to izbjegli potrebno je osvijestiti da ste i dalje partneri, ljubavnici, bez obzira na to što ste postali i roditelji.


8. Iznenađenjima nikad kraja

Djeca mogu biti nepredvidiva u bilo kojoj dobi. Najprije bi se mogli iznenaditi kako tako mala i sićušna stvorenja mogu “pustiti plin” kao kakav odrasli čovjek, potom koliko neugodan miris može imati njihova kakica. Njihovo ponašanje teško je predvidjeti, ponekad neće htjeti spavati ni jesti i plakat će kao da gledaju “Titanic”. U početku ćete morati pogađati njihove potrebe, a ponekad jednostavno s njima samo proživjeti dan.

Linker
19. travanj 2024 22:57