Znate, nisu obrve jedino što treba njegovati, tu su i trepavice...
 Foto: iStock
3 rješenja za savršene obrve

One su okvir očiju, a ako su lijepo oblikovane privlače poput magneta!

Donosimo vam sve trikove za savršen izgled obrva - u situacijama kad su neuredne, rijetke, pa čak i sijede...

Prije nekoliko desetljeća u modi su bile ultratanke obrve, a neke su ih žene čak i brijale. No, obrve su zapravo nužne kao okvir pogledu, ali i zato što licu daju karakter. Upravo zato, kada treba intervenirati na njima, važno je izbjeći prekomjerno stiliziranje i neprirodnost. Ne preporučuju se, u tome se slažu svi estetski stručnjaci, nikakve drastične promjene u smislu debljine, dužine i zakrivljenosti luka obrva jer to vodi u neprirodan izgled. Ako niste sigurni što biste trebali raditi s obrvama, radije se ograničite samo na to da uklonite dlačice koje strše previše, a što se tiče oblikovanja, povjerite stvar kozmetičarki.

Problem 1: neuredne obrve

Dovedite ih u red poštujući njihov prirodan oblik

• Razlog

Neuredan izgled obrva može biti uzrokovan prekomjernom dlakavošću i/ili nepravilnim oblikom obrva (što je nasljedno) ili pak pogreškom u obrađivanju obrva pincetom u kućnoj radinosti. Morate obrvama vratiti njihov prirodan oblik ili ih malo prilagoditi, ali pazeći na to da ostanu usklađene s oblikom i dimenzijama lica. Primjerice, obrve s naglašenim zavijenim lukom izvrsno izgledaju na trokutastom licu i licu s izraženim čeljusnim kostima. Kosa linija obrva može dati finoću okruglastom licu, dok je za duguljasto i četvrtasto lice najbolji izbor više horizontalna linija obrva.

• Rješenje

Položite štapić na korijen nosa: na mjestu gdje štapić dodiruje unutrašnji kut oka nalazi se početak obrve. Zatim nagnite štapić tako da mu je jedan kraj na korijenu nosa, a drugi preko vanjskog ruba oka: na tom mjestu treba završavati luk obrve. Prije nego što počnete uređivati obrve, očistite taj dio lica mlijekom za čišćenje. Kožu napnite prstom i zatim pincetom uklonite dlačice s donje strane luka obrve prateći njihov smjer rasta. Nemojte čupati dlačice duž gornjeg ruba luka obrve jer ćete dobiti namrgođen izgled. Primijetite li neku predugu dlačicu, skratite je škaricama za nokte. Ako pak primijetite neke prazne dijelove gdje su dlačice prerijetke ili želite naglasiti luk obrve, upotrijebite olovku s tvrdim vrhom u istoj boji kao što je prirodna boja vaših obrva i nemojte pretjerivati s bojenjem. I završni potez: počešljajte obrve prema gore i prema vanjskom rubu lica kako biste dodatno naglasili njihov oblik.

Problem 2: rijetke obrve

Možda je problem u štitnjači, trebali biste otići endokrinologu

• Razlog

Ako ste primijetili da vam se obrve u posljednje vrijeme prorjeđuju na vanjskim rubovima, ako vam kosa ispada više nego inače, ako vam je lice ujutro otečeno, ako se osjećate stalno umorno i imate neuredne menstruacije, moguće je da patite od hipotireoze, usporene aktivnosti štitne žlijezde.

• Rješenje

Dogovorite pregled kod endokrinologa: terapija (lijekovi na bazi tiroksina, hormona štitnjače) zaustavit će i prorjeđivanje dlačica na obrvama, a vjerojatno će potaknuti i njihov novi rast. U međuvremenu, koristite jodiranu sol i jedite često (ali bez pretjerivanja) gljive, krastavce, piletinu i brazilske orahe - to su namirnice koje obiluju selenom koji je izuzetno važan za pravilan rad štitnjače. I nastojte ne pretjerivati s hranom koja utječe na sintezu hormona štitnjače, kao što su soja i proizvodi od nje, cvjetača, brokula, repa i slično.

Problem 3: sijede obrve

Obojite ih nijansom koja odgovara vašem licu

• Razlog

U odnosu na kosu, obrve puno sporije sijede. No, ponekad se poneka sijeda dlačica može pojaviti čak i u mladoj dobi, najvjerojatnije zbog prekomjernog izlaganja suncu. Osobe koje inače imaju dosta svijetle obrve mogu ih samo potamniti za jedan do dva tona kako bi pogledu dali veću dubinu i prikrili sijede dlačice.

• Rješenje

U kozmetičkim salonima možete napraviti tretman bojenja obrva, čiji rezultat traje četiri do pet tjedana. Kako biste istaknuli boju očiju, potamnite obrve u odnosu na boju oka: tamno kestenjasta boja ako je šarenica svijetlosmeđa, brončana boja ako su šarenice plave, a kosa crvenkasta ili boja lješnjaka ako imate plavu kosu i svijetlo smeđe šarenice. Ako imate plavu kosu i plave oči, možete odabrati boju lješnjaka pomiješanu s bojom meda.

I trepavice treba njegovati

1. Koristite mlijeko za čišćenje namijenjeno posebno za područje oko očiju, na bazi ulja i koje ne sadrži alkohol. Kako biste što dulje održali trepavice sjajnim i gustim, povremeno škaricama odrežite vrhove dlačica (za oko 1 mm) i svaku večer prije spavanja četkicom u njih utrljajte kap ricinusova ulja.

2. Ako su trepavice slabe i ispadaju, tijekom najmanje jednog mjeseca ujutro i navečer (a poslije samo navečer nakon skidanja šminke) nanesite na trepavice posebne gelove za jačanje, kao što su oni na bazi koprive, ekstrakta soje, alantoina i slično.

3. Nemojte koristiti spravu za uvijanje trepavica i odaberite maskaru dva u jedan koja s jedne strane ima sredstvo za jačanje trepavica, a s druge boju. Prvo nanesite podlogu koja će ojačati trepavice, a zatim maskaru koja će ih obojiti i stvoriti dojam veće dužine.

4. Kod kozmetičarke možete ugraditi umjetne trepavice, a možete ih kupiti i u drogerijama i staviti ih sami. Želite li otvoreniji pogled, stavite umjetne trepavice na srednji dio gornjeg kapka, a ako želite zavodljiv i mističan pogled, stavite ih na vanjski rub oka.

Linker
25. travanj 2024 15:51