Ponekad rješenje za svoje probleme treba potražiti u prirodi.
 Foto: iStock
Herbalna medicina

Olakšanje za prostatu potražite u koprivi i hortenziji

Biljke svoju ljekovitu moć pokazuju i kad treba ublažiti ili riješiti neke tipično muške probleme - povećanje prostate, probleme s erekcijom, malen broj spermija

Muškarci puno češće nego žene oklijevaju potražiti pomoć za svoje zdravstvene probleme, a to je oklijevanje još izraženije ako problem pogađa njihov reproduktivni sustav, i baš se zbog toga mnogi tumori prostate i testisa ne dijagnosticiraju na vrijeme. No, redoviti liječnički pregledi za obje te bolesti životno su važni.

Prostata je žlijezda koja proizvodi sjemenu plazmu, mliječnu tekućinu koja štiti spermije. Smještena je tik ispod mokraćnog mjehura te okružuje mokraćni kanal, uretru. Njeno benigno povećanje, često kod starijih muškaraca, uzrokovano je, smatra se, pretvaranjem muškog hormona testosterona u dihidrotestosteron.

Pad snage i energije

Danas se zna da sabal palma, biljka koja se i inače koristila kod problema prostate, sprečava tu hormonsku konverziju pa može služiti za borbu protiv onoga što leži u podlozi povećanja prostate. Tjelesna neaktivnost također može biti okidač za probleme s prostatom, osobito kod svježe umirovljenih muškaraca, kod kojih kreativna energija i životna snaga mogu slabjeti i opadati.

Rast žlijezde otežava protok mokraće i vodi do karakterističnih tegoba s mokrenjem. Zadržavanje mokraće pak može izazvati pritajenu urinarnu infekciju koja može izazvati umor i bezvoljnost, što opet potiče tjelesnu neaktivnost i gomilanje kilograma. Tjelesna aktivnost važna je da bi se održala životna energija i volja.

Postoji li veza

U kineskoj medicini reproduktivna energija - također povezana s kreativnošću - prebiva u bubrezima. Zalihe te energije su ograničene i ne mogu se obnavljati. I prema ajurvedi postoji veza između seksualne i stvaralačke energije, a obje se teorije slažu da ta vitalna energija može biti oštećena neumjerenom seksualnom aktivnošću. Seksualna iznurenost, kažu, vodi do slabljenja, umora, gubitka libida i impotencije.
Suvremeno zapadno društvo stavlja jak naglasak na važnost muške seksualne snage, a impotencija se često povezuje sa stresom, napetošću i preopterećenošću. Ponekad je za rješavanje tih problema potreban i kirurški zahvat.

Suprotno tome, istočnjačka medicina savjetovat će seksualnu apstinenciju kao lijek protiv impotencije, uz upotrebu biljnih tonika za bubrege kako bi se ponovno uspostavila potrebna energija. Ashwagandha, shatavari, bala, kineska pustikara (lat. rehmannia, kin. shu di huang), kineski jam (kin. shan yao) i jin ying zi (lat. Rosa laevigata, hrv. čiroki ruža) među biljkama su kojima se liječe muški reproduktivni problemi, ali pomoću jačanja energije bubrega.

Poznati afrodizijački ajurvedski tonici upotrebljavaju se ne samo za jačanje seksualne energije nego i kao sredstvo za osvježavanje kreativne i duhovne energije.


Foto: iStock
Ako ste samo pod velikim stresom, ne bi bilo loše da prije dizanja panike primijenite jedan od ovih recepata.

Impotencija i gubitak libida

Stres, preopterećenost, alkohol i pretjerivanje s kofeinom mogu utjecati na snižavanje libida. Uzroci mogu biti i fizički, primjerice bolni hemoroidi.
Glavni simptomi su smanjeno zanimanje za seks, teškoće u postizanju i održavanju erekcije, preuranjena ejakulacija.

Biljke koje pomažu:

  • Damiana (lat. Turnera diffusa var. aphrodisiaca)

Djelovanje: Koristi se nadzemni dio biljke. Afrodizijak je i antidepresiv, podiže raspoloženje te stimulira seksualnu izvedbu.
Kako se koristi: Kao biljni čaj, u tabletama ili tinkturama.
Kombinacije: Dodajte klinčić u svaku šalicu čaja ili dodajte sabal palmu, ashwagandhu ili korejski ginseng u tinkturu. U tabletama se uobičajeno kombinira sa sabal palmom ili biljkom kola. Kod preuranjene ejakulacije pomaže čaj od sporiša (verbene).

  • Ashwagandha (lat. Withania somnifera)

Djelovanje: Koristi se korijen. Afrodizijak je, pomlađuje i pruža dobrobit cijelom organizmu te poboljšava seksualnu izvedbu.
Kako se koristi: U mlijeko umiješajte dekokt, do jedan gram po dozi. Prah ashwagandhe možete umiješati u toplo mlijeko zaslađeno s malo šećera.
Kombinacije: Koristi se s ginsengom ili sabal palmom ili pak dodajte prstohvat dugog papra u dekokt. I masaža prije vođenja ljubavi može pomoći: u 5 mililitara bademova ulja umiješajte jednu kapljicu ružina ulja i pet kapljica sandalovine za masažu tijela oboje partnera.

Neplodnost

Nove studije sugeriraju da junk food i onečišćivači poput pesticida te zagađena voda i općenito okoliš utječu na smanjenje broja spermija. Glavni simptomi su problemi sa začećem i malen broj spermatozoida.

Biljke koje pomažu:

  • Gotu kola (lat. Centella asiatica)

Djelovanje: Koristi se nadzemni dio biljke. Pomlađuje i stimulira te povećava energiju.
Kako se koristi: Kao čaj, u tinkturi ili kapsulama.
Kombinacije: Miješa se s damianom u čajevima; dodajte sporiš, kamilicu ili grozničicu ako je uzrok vašeg problema stres.

  • Kineska heljda (lat. Polygonum multiflorum, kin. he shou wu)

Djelovanje: Koristi se korijen. Tonik za bubrege koji stimulira reproduktivnu energiju.
Kako se koristi: U dekoktu, tinkturama, kapsulama i vinskom toniku.
Kombinacije: Dodajte klinčić u šalicu dekokta; vinski tonik kombinirajte s ginsengom ili ashwagandhom.
Upozorenje: Izbjegavajte u slučajevima proljeva i potištenosti.

Problemi s prostatom

Prostatitis je upala često povezana s infekcijom prostate; benigno povećanje prostate često je kod muškaraca starijih od 50 godina.
Glavni simptomi: česta potreba za mokrenjem, osjećaj hitnog uriniranja noću, bol u donjem dijelu zdjelice i leđa, teškoće kod mokrenja. Zadržavanje mokraće može biti akutno.
Važno: Svako povećanje prostate zahtijeva stručnu evaluaciju i pregled zbog moguće malignosti.

Biljke koje pomažu:

  • Glatka hortenzija (lat. Hydrangea arborescens)

Djelovanje: Koristi se korijen. Umiruje i ima diuretsko djelovanje, od pomoći je kod prostatitisa i u slučajevima kad povećanje prostate izaziva zadržavanje urina i infekciju.
Kako se koristi: U dekoktima i tinkturama.
Kombinacije: Miješa se s medvjetkom, stolisnikom ili biljkom buchu (lat. Agathosma betulina) kod prostatitisa, a sa sabal palmom i pulsatillom kod benignog povećanja prostate.

  • Bijela mrtva kopriva (lat. Lamium album)

Djelovanje: Koristi se cvijet. Djeluje umirujuće, steže tkivo, a posebno djeluje na reproduktivni sustav, smanjuje benigno povećanje prostate.
Kako se koristi: Pije se čaj ili se upotrebljava tinktura, do 15 mililitara na dan.
Kombinacije: Upotrebljava se samostalno ili s glatkom hortenzijom, kukuruznom svilom te pirikom kao diuretik te za poticanje rada prostate.

  • Sabal palma (lat. Serenoa repens)

Foto: iStock
Ovako izgleda sušeni plod sabal palme, biljke koja služi za smanjenje benignih povećanja prostate.

Djelovanje: Koristi se plod. Diuretik je te antiseptik za urinarni sustav, ima specifično hormonalno djelovanje na muški reproduktivni sistem, smanjuje benigno povećanje prostate.
Kako se koristi: Stavite 10 grama bobica u 500 mililitara vode za dekokt ili uzimajte do dva mililitra tinkture tri puta dnevno.
Kombinacije: Upotrebljava se samostalno ili u kombinaciji s glatkom hortenzijom i preslicom kako bi se pojačala aktivnost prostate.

  • Kopriva (lat. Urtica dioica)

Djelovanje: Koristi se nadzemni dio biljke i korijen. Ekstrakt od listova i korijena, pokazalo se u studijama, djeluje za smanjenje povećane prostate i za ublažavanje simptoma.
Kako se koristi: U čajevima, dekoktu, tinkturama ili kapsulama.
Kombinacije: Koristi se s bijelom mrtvom koprivom, preslicom ili listom sljeza; ako je s povećanjem prostate udružena i infekcija, uzimaju se tablete ehinaceje.

Linker
19. travanj 2024 14:40