Nova mama

Najbolje i najpopularnije aplikacije za buduće mame

Isprobala sam hrpu aplikacija. Neke su se pokazale beskorisnima pa sam ih ubrzo napustila, neke su bile super pa ih imam i danas, a neke, iako nisu baš korisne, vrlo su duhovite i simpatične pa zaslužuju pažnju. Evo nekih koje su meni posebno zanimljive.
Tehnologija je otišla toliko daleko da sad već i na zaslonu svog pametnog mobitela ili tableta možete čuti otkucaje bebina srca, pratiti trudove...
 Foto: iStock

Kad sam u prvim mjesecima trudnoće išla na svoj prvi ultrazvučni pregled, pitala sam liječnika hoće li mi moći nekako isprintati fotografiju bebe. Ili, hoću li barem moći svojim mobitelom snimiti ili uslikati sliku s ekrana. On me malo začuđeno gledao, a onda rekao da će mi i fotografije i video spremiti na USB ili poslati mailom.

'Pa da, naravno', pomislila sam malo posramljeno. Kako mi je uopće palo na pamet da danas, kad USB ulaze imaju praktički i usisivači, takva mogućnost neće postojati na jednom modernom ultrazvučnom uređaju. Ne znam.

Trudnoća i rođenje je nešto praiskonski, nešto što se radi oduvijek, pa to cijelo iskustvo nisam odmah spojila s modernom tehnologijom. Potpuno pogrešno! A kako je trudnoća odmicala, otkrivala sam sve više i više o tome kako suvremena tehnologija gleda na trudnoću.

Svakako najzabavnije su razne aplikacije za pametne telefone koje prate doslovno svaki aspekt trudnoće: bilježe bebine pokrete, njezinu duljinu i težinu, onda savjetuju i podsjećaju na prehranu, pa čak i novim očevima pomažu da se priviknu na novu ulogu uspoređujući veličinu djeteta s nekim njima bliskim predmetima, recimo čepom od piva.

Isprobala sam hrpu aplikacija. Neke su se pokazale beskorisnima pa sam ih ubrzo napustila, neke su bile super pa ih imam i danas, a neke, iako nisu baš korisne, vrlo su duhovite i simpatične pa zaslužuju pažnju.

Evo nekoliko najzanimljivijih:

Sprout je vrlo korisna i lijepo dizajnirana aplikacija koja pruža vrlo detaljan 3D prikaz bebe u maternici u svim fazama razvoja. Od devetog tjedna čuju se i otkucaji srca, a tu je i mjerač majčine težine, timer za trudove i nekoliko drugih opcija. Također, aplikacija donosi i liječničke preporuke te informacije o onome što možda osjećate i što biste trebali raditi u svakoj fazi trudnoće. Osim toga, putem Sprouta možete voditi i osobni dnevnik trudnoće. Ova je aplikacija dostupna za Androide i iPhone.

Pregnancy + je vrlo popularna i vizualno atraktivna aplikacija koja vam omogućujete da doznate kako točno vaša beba izgleda u svakoj fazi trudnoće. Osim toga, putem aplikacije možete pratiti napredovanje bebe kroz svaki pojedini dan, kao i voditi računa o svojoj težini i općenito zdravlju. Aplikacija vam također predlaže i članke vezane uz svaku fazu vaše trudnoće. Pregnancy + je dostupan na Andriodima i iPhoneima.

BabyBump Pregnancy Pro je vrlo detaljna i korisna aplikacija dostupna za Androide i iPhone. Ovdje možete naći od svega po malo: možete voditi svoj dnevnik trudnoće, motriti svoju težinu i veličinu trbuha, dostupna je i velika baza imena za djecu (u kojoj ipak nema hrvatskih imena), kao i zgodni planer poroda. Vrlo koristan bit će vam i brojač bebinih udaraca koji će vam omogućiti da pratite pokrete svojeg djeteta.

My Baby Beat je zanimljiva aplikacija vrlo jednostavna za korištenje koja vam omogućuje da čujete otkucaje srca svojeg djeteta. Kad god želite, možete čuti kucanje maloga srca tako da jednostavno prislonite mobitel na svoj trbuh i pričekate trenutak dok aplikacija odradi određene prilagodbe. Svaka snimka se automatski sprema tako da ju možete poslušati i kasnije, a aplikacija vam također omogućuje i da snimku podijelite na društvenim mrežama. My Baby Beat je dostupan na iPhoneima.

Baby Me za Android i Baby Motion za iPhone su jednostavne aplikacije koje vam pomažu pratiti pokrete vaše bebe i koje će vam biti naročito korisne u kasnijem stadiju trudnoće.

What To Expect je aplikacija za sve ljubitelje knjiga 'Što očekivati u trudnoći' i nastavaka 'Što očekivati prve godine' i 'Što očekivati u drugoj i trećoj godini'. Za razliku od većine ostalih, ova aplikacija se više bazira na tekstu nego na slikama, a puna je zanimljivih podataka i praktičnih savjeta za svaki pojedini dan trudnoće. Aplikacija je dostupna na Androidima i iPhoneima.

Contraction Timer je aplikacija koja će vam trebati kad veliko iščekivanje već dođe svojem kraju. Naime, aplikacija mjeri duljinu trajanja trudova i razmak između njih. Contraction Timer dostupan je za Androide i iPhone.

Nešto i za njega

M Pregnancy je aplikacija namijenjena muškarcima i može se koristiti samo na iPhoneima, a trudnoću opisuje na način s kojim se i ponosni očevi mogu poistovijetiti. Iako na prvi pogled izgleda kao čista zafrkancija, zapravo donosi i puno korisnih podataka. Budućem tati tako zorno prikazuje kad se očekuje dolazak podmlatka, ujedno ga podsjećajući i odbrojavajući koliko je točno dana ostalo do kraja njegove slobode. Kako bi se ponosni otac čim prije povezao sa svojom bebom, njezinu veličinu u određenim etapama razvoja uspoređuje s nekim tati poznatim predmetima, primjerice čepom od pivske boce ili nogometnom loptom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. rujan 2023 10:46