Čega smo se bojali

Da li naša beba diše, zašto plače, kiše, kašlje... Popis briga je golem

Spisak stvari radi kojih roditelji brinu je ogroman, a i kad prestanemo brinuti zbog jedne, odmah iskrsne neka nova stvar. Čim smo našu malu štrucu donijeli doma, briga je krenula..
'Sate i sate smo znali pažljivo osluškivati diše li.'
 Foto: iStock

'Ako bih majčinstvo morala opisati jednom riječju, ta riječ bi bila - briga!' Sad kad sam i sama postala mama, sjetim se ovih riječi svoje mame i po nekoliko puta dnevno. Ta briga počne još dok je beba mala točkica na ultrazvuku, a ne prestaje nikada. Je li dovoljno jeo, je li mu hladno, jesu li ti grčeviti pokreti normalni, zašto plače?

Spisak stvari radi kojih roditelji brinu je ogroman, a i kad prestanemo brinuti zbog jedne, odmah iskrsne neka nova stvar. Kad prestanu grčevi, počet će zubići, ako je sve u redu sa spavanjem, mogli bi početi problemi s hranjenjem. Čim smo našu malu štrucu donijeli doma, briga je krenula...

Diše li?

Ovo je bojazan valjda svakog novog roditelja. Sate i sate znali smo stajati uz Filipov krevetić i pažljivo osluškivati diše li jer disanje novorođenčeta zna biti tako tiho i meko da je ponekad skoro potpuno nečujno. Ulje na vatru dodatno je dolila i patronažna sestra koja nam je rekla da ako primijetimo da beba ne diše, svakako odemo na hitnu.

'Znači, može prestati disati??' - bili smo šokirani. Sljedeća dva dana proveli smo osluškujući disanje.

Boli li ga pupak?

Pupak, odnosno pupčani bataljak, posebna je priča i svi ga se roditelji pomalo boje. Vjerojatno zato što izgleda kao da bebu boli, no to srećom nije tako. Ali pupak zahtijeva posebnu njegu. Svaki dan treba ga previjati, čistiti i ponovno zamatati, a to je doista osjetljivo jer izgleda kao da će svaki čas otpasti - što se jednom doista i dogodi.

Kad pupak zaraste, znak je to da je beba ušla u novu fazu svojeg novog mladog života.

Zašto plače?

Ovo je pitanje za milijun dolara. Zašto beba plače? Ah, tko bi ga znao. Najjednostavniji odgovor je 'jer ne zna govoriti pa plačem signalizira da nešto nije u redu'. No odgonetnuti što je to nešto, druga je stvar.

Kad naš Filip zaplače, mi krenemo redom. Prvo provjeriš pelenu, pa mu probaš dati jesti, provjeriš je li mu vruće ili hladno i smeta li mu nešto na peleni ili odjeći. Ako je to sve u redu, možda ga nešto boli, a najčešće bole trbuh ili zubići i možeš se samo nadati da nije nešto treće.

S vremenom smo počeli razlikovati vrste plača: nagli, jaki plač koji se pojavi niotkuda znači grč trbuščića, beskrajno tužan plač od kojeg ti se slama srce znači da je gladan, nervozan plač bez previše suza znači da je umoran, nervozan ili ga iritiraju zubići, a zvuk nalik plaču ali bez suza i tužna faca koja se začas može preokrenuti u osmijeh znači da mu je dosadno i da želi da ga zabavljamo ili nosimo.

Foto: iStock
Kod isključivo dojene djece, nikad se zapravo ne zna koliko je točno beba pojela.

Boli li ga nešto?

Strašno je kad beba plače od boli, a ti joj ne možeš pomoći. Jer najčešće doista ne možeš, bilo da plače zbog grčeva u trbuščiću ili nicanja zubića. Oko grčeva kruže razne teorije: da se javljaju kod djece koja se hrane kombinirano, i formulom i majčinim mlijekom, pa onda da se javljaju kod dojenih beba čije mame su jele previše zelenog povrća ili jako začinjenu hranu i slično. No grčeve imaju mnoga djeca i to bez obzira na način prehrane i zapravo se ne zna točno zašto nastaju. Možda se doista radi o sazrijevanju probavnog trakta.

Pomoći im se malo može probiotskim kapima, masiranjem trbuščića ili vježbicama, ali ni jedno rješenje nije čudotvorno, pa ti jedino preostaje ono što je zapravo najgore: čekati da prođe i usput slušati očajan plač djeteta kojeg boli.

Je li gladan?

Kod isključivo dojene djece, nikad se zapravo ne zna koliko je točno beba pojela. Ponekad dojenje traje satima, a beba pojede relativno malo jer se većinu vremena samo igra i uživa, a ponekad za pet minuta pojede dovoljno da ne bude gladna sljedećih par sati. S flašicom je druga priča jer tu točno znate na čemu ste, ali kad je dojenje u pitanju bolje da se ne udaljavate previše jer klinac može tražiti jesti opet za par minuta.

Gladni plač je nešto što roditelji uglavnom odmah nauče prepoznavati. To je najtužnija vrsta plača koja može značiti samo jedno: Odmah me nahrani!

Zašto bljucka?

Ako beba puno bljucka, znači li to da se prejela? Dojene bebe vole biti na dojci i kad nisu gladne jer u tome uživaju i lijepo im je pa se teoretski može dogoditi da se prejedu. No bljuckat će i ona beba koja nije pojela previše. To je naprosto tako. Radi se o pojavi zvanoj fiziološki refluks, potpuno je normalna i trebala bi nestati kad beba navrši otprilike tri mjeseca. Ako se jako bljuckanje nastavi i kasnije, svakako treba posjetiti liječnika. Do tada najbolje je uvijek nadohvat ruke imati pamučnu pelenu.

Zašto štuca?

Moj Filip puno je štucao još dok je bio u trbuhu, a to se nastavilo i nakon rođenja. Kad smo pitali patronažnu sestru zašto je to tako, rekla nam je da je to zato što je on mali halapljivac pa kad jede, proguta i puno zraka od čega štuca. Ništa opasno, ali strašno slatko.

Je li mu hladno ili vruće?

Kad nas je prvi put posjetila patronažna sestra, prvo što je Filipu rekla bilo je: 'O mišu moj mali, pa tko je tebe toliko obukao?', nakon čega mu je odmah skinula jedan sloj odjeće. Rekla sam joj da sam ga tako toplo obukla i zamotala jer su mu hladne ruke i noge, na što se ona nasmijala i rekla da to nije pokazatelj da mu je hladno jer su bebama često hladne ruke i noge jer im još cirkulacija ne radi kako treba. Bebu treba obući onako kao i sebe – plus još jedan tanki sloj. Znači, ako su roditelji u kratkim rukavima, nije potrebno bebu obući u pet slojeva, plus dekica i kapica – jer nedobog propuha!

Foto: iStock
Kad sam Filipu prvi put rezala noktiće čekala sam da čvrsto zaspi. Ono, da baš bude u transu kako bih bila sigurna da se neće pomaknuti.

Kako ću mu odrezati noktiće?

Male bebe nekontrolirano mašu ručicama pa se noktićima često ogrebu po licu. Nije rijetkost da bebino lice bude svo puno ogrebotina, pa im roditelji često znaju navlačiti posebne rukavice ili čak čarapice na ruke kako bi se to izbjeglo. Druga stvar koju možete napraviti je odrezati te sitne, minijaturne, nježne noktiće za što će vam biti potrebni čelični živci.

Kad sam Filipu prvi put rezala noktiće čekala sam da čvrsto zaspi. Ono, da baš bude u transu kako bih bila sigurna da se neće pomaknuti. Krešo mu je čvrsto držao ručicu, a ja rezala sićušni noktić po noktić. Za nježne dječje noktiće postoje posebne škarice i grickalice, no što god odabrali, pred vama je vrlo pipav zadatak.

Zašto se trza?

Bebe proizvode najčudnije zvukove i izvode najčudnije pokrete. Dok je bio još sasvim mali, iznenada bi tijekom sna znao raširiti ruke kao da se pokušava za nešto uhvatiti. To je tzv. Moorov refleks i posve je normalan iako roditeljima izgleda jako čudno. Osim toga, male bebe se trzaju, grče, mašu glavom i slično. I sve je to normalno i znak još nerazvijenog živčanog sistema. Kako beba odrasta, sve bi to trebalo prestati.

Zašto kašlje?

Kad su Filipu bila dva mjeseca, Hrvatsku je zahvatila epidemija gripe koja je rijetko koga zaobišla, a i oni koji nisu imali gripu, dobili su neku virozu. Isto se dogodilo i s nama. Prvo je obolio Krešo i zalegao u krevet s visokom temperaturom, nakon toga ja, a na koncu je pogodilo i tad dvomjesečnog Filipa koji srećom, nije imao temperaturu, ali je u jednom trenutku jako kašljao.

Kad tako malu bebu uhvati kašalj, to je nešto prestrašno! Bebe još ne znaju kašljati, ne znaju kako iskašljati sadržaj i kako udahnuti između kašljaja.

Filip na momente nije mogao udahnuti, grčio se i povraćao, znao bi se sav zacrveniti od tolike muke. Jedino što smo mogli je držati ga uspravno i tapšati po leđima. Tako maloj bebi ne daju se nikakvi sirupi protiv kašlja i zapravo je jedino što možeš ono što ti se čini najgorim: čekati da prođe samo od sebe.

Zašto kiše?

Čim beba kihne, roditelji pomisle da joj je hladno. Ali bebe kišu iz različitih razloga. Možda im je zasmetala prašina, a možda su naglo pogledale prema izvoru svjetlosti. Filip kiše ujutro kad ga stavimo na njegovu ležaljku uz prozor. Kihne tako par puta dok se ne privikne na svjetlost. Ono što ne treba raditi kad beba kihne je automatski joj obući još dva-tri sloja odjeće.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. kolovoz 2023 01:32