Bolje razumijevanje depresije i načina na koji tu bolest treba liječiti tek započinje.
 Foto: iStock
Brojka koja raste

Niste sami! Od depresije u svijetu boluje više od 300 milijuna ljudi

Depresija se može javiti u bilo kojoj dobi od dječje do starije dobi, ali je ipak najčešća u srednjoj dobi.

Ako ste ikad osjećali kao da se samo vi borite s depresijom, novo istraživanje pokazuje da itekako niste sami. Depresija je naime vodeći uzrok lošeg zdravstvenog stanja i radne nesposobnosti, a od te bolesti u svijetu, prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji ((WHO) boluje više od 300 milijuna ljudi. Naglašavaju da samo polovica prima potrebnu terapiju. Broj oboljelih je porastao za 18 posto u razdoblju od 2005. do 2015. godine.

- Pokrenuli smo kampanju 'Depression: Let's talk' (Depresija: Razgovarajmo) kako bismo prekinuli tu stigmu koja je povezana s mentalnom bolešću. Za nekoga tko živi s depresijom, razgovor s osobom od povjerenje je prvi korak prema liječenju i oporavku - rekli su iz organizacije.

Bolje razumijevanje

Izrazili su zabrinutost zbog činjenice da je u brojnim zemljama svijeta potpora osobama s mentalnim poremećajima vrlo malena ili nikakva.

Foto: iStock
Simptomi kliničke depresije prožimaju čitavo biće, cijelo vrijeme i u svim situacijama. Osoba ima samo potrebu za izolacijom, bez interesa, bez energije...

- Bolje razumijevanje depresije i načina na koji tu bolest treba liječiti tek započinje. Pristup liječniku i ustanovama za mentalno zdravlje mora biti dostupan svima, uključujući i one najsiromašnije - rekli su.

Depresija nije lijenost, nedostatak volje, osjećaj slabog raspoloženja ili prolazne tuge, to je bolest čitavog tijela, izaziva u čovjeku neopisivu duševnu bol. Slikovito rečeno, depresija je pakao u vlastitom srcu. Kako bolest napreduje, dolazi se u zonu užasa i to se najčešće uoči kada ni sreća i osmijeh najmilijih i najbližih ne mogu više kod oboljelog izazvati baš nikakvu radost. Nažalost, velik broj depresija ostane neprepoznat, neki podaci govore čak i o 60 posto. Jednim dijelom to je zato što su simptomi prikriveni nekim drugim, primjerice tjelesnim simptomima i ostaju neprepoznati, a dijelom zbog stigmatiziranja psihičkog poremećaja.

Ljudi koji boluju od depresije mogu iskusiti:

  • nizak nivo životne energije
  • fizički umor
  • teškoće u koncentraciji
  • oslabljeni libido
  • osjećaj praznine, tuge ili krivnje
  • povlačenje u sebe
  • promjene u spavanju i apetitu
  • misli o samoubojstvu

Linker
17. travanj 2024 20:42