I oni znaju biti zlopamtila, ali brzo ih to pusti...
 Getty Images/iStockphoto
psi su čudo

Nije samo bolest! Nevjerojatne stvari koje psi mogu osjetiti kod ljudi

Dobro je poznato da psi mogu osjetiti stvari koje ljudi ne mogu. Za neke od njih ste sigurno već čuli, a neke stvari bi vas mogle iznenaditi.

Pseća čula su istančanija i osjetljivija od ljudskih, a često nam se čini da naši najbolji četveronožni prijatelji posjeduju i ono mistično šesto čulo, kojim mogu predosjetiti stvari kojih ni sami nismo svjesni.

Za neke od njih već znate, a neke bi vas mogle iznenaditi.


1. Raspoloženje

Vaš pas može itekako osjetiti vaše raspoloženje. Tako će i on biti pod stresom, ako ste i vi to često ili postati nametljiv, ako osjeti da ste tužni. Također, brojni treneri primijetili su poprilično veliku razliku u rezultatima pasa, ovisno o raspoloženju treneru.


2. Pažnja

Psi su vrlo inteligentne životinje i oni znaju točno kada vi ne obraćate pažnju. Također znaju točno određeno vrijeme kada će napraviti neki lukavi potez, jer znaju kad ne gledate, iako vi stojite tamo. Da, tako je nestao vaš ručak…


3. Nejednakost

Istraživači su uparili pse te im zadali istu zapovijed. Jedan je nakon toga dobio poslasticu, a drugi nije. Onaj pas koji nije dobio ukusnu poslasticu, ubrzo je prestao ispunjavati tu zapovijed te je čak i prestao obraćati pozornost na istraživača uopće.


4. Bolest

Posebno obučeni psi imaju nevjerojatnu sposobnost njuha za prepoznavanje ozbiljnih bolesti kod ljudi, pa su tako u stanju otkriti bolesti poput raka mnogo ranije nego što je trenutno moguće drugim metodama.

Njihovo osjetilo njuha toliko je sofisticirano da reagiraju na vrlo sitne koncentracije mirisa koje upućuju na bolest.

5. Laž

Jedno japansko istraživanje otkrilo je da psi mogu raspoznati kada su prevareni i naučiti da ne vjeruju osobi koja ih je zeznula.

Linker
19. travanj 2024 02:54