Novi broj najčitanijeg magazina za zdravlje

NESANICA: ozbiljna bolest novog doba - kako je pobijediti?

Imate li problema sa spavanjem? Muči vas nesanica i ne znate kako je pobijediti? Sve o tom poremećaju doznajte u novom Doktoru u kući koji izlazi u četvrtak, 7. ožujka.

 

Najnovije znanstvene spoznaje otkrivaju da postoji čak pet skupina oboljelih od nesanice. Nesanica, pokazuju istraživanja, može imati veze i s genetikom. Naime, znanstvenici su zaključili kako ljudi koji imaju rizične gene imaju poteškoća u otpuštanju napetosti tijekom usnivanja. Istraživanje je tako pokazalo da kod osoba s nesanicom mehanizam koji pomaže u procesiranju dojmova i događaja koji se odvijaju tijekom dana - ne funkcionira ili funkcionira nedovoljno.

 

Što se događa u klimakteriju

Poteškoće sa spavanjem javljaju se i kod žena u menopauzi. Naime, klimakterij je potaknut padom proizvodnje hormona, a najznačajniji su hormoni estrogen, progesteron i testosteron. Ovi hormoni djeluju zajedno kako bi regulirali žensku reproduktivnu funkciju i menstrualni ciklus. Također utječu na raspoloženje, energiju, seksualni nagon, kognitivne i emocionalne sposobnosti pa tako i na spavanje. Primjerice, estrogen također potiče zdrav san, a uz to pomaže tijelu da koristi serotonin i druge neurokemikalije koje pomažu spavanju. Estrogen pridonosi kvalitetnijem spavanju s manje buđenja tijekom noći i skraćuje vrijeme potrebno za uspavljivanje. Stoga je niska razina estrogena povezana s tjeskobom i slabim raspoloženjem, umorom, otežanom koncentracijom, fizičkom boli, uključujući glavobolju i migrenu, debljanjem, ali i poremećenim spavanjem. Dakle, upravo je nesanica jedan od uobičajenih ranih znakova menopauze.

No, pojavio se i jedan novi, dosta nevjerojatan poremećaj nesanice, o kome ćete čitati u novom broju Doktora u kući.

 

Što sve utječe na stopala

Donosimo i sve o tegobama sa stopalima, koje su posljedica uglavnom lošeg izbora obuće, ali i prevelike kilaže. Doznat ćete, također, za koga je biološka terapija i trebamo li se bojati biosličnih lijekova. Svi oboljeli od šećerne bolesti u novom broju najčitanijeg magazina za zdravlje pronaći će vježbe kreirane za njih. U Dežurnoj ordinaciji liječnici odgovaraju na vaša pitanja, a možete osvojiti i svoj zdravi dar - tlakomjere, dodatke prehrani, kozmetiku.  

 

Nemojte propustiti, u četvrtak je na kioscima paket Doktor u kući + Jutarnji list za samo 14 kuna!

 

 

Svidio vam se ovaj članak? Prijavite se na Živim.hr newsletter i ne propustite slične priče!

Možda će vas zanimati i ovo