Čak i tužne priče usrećuju ljude jer misle na svoje voljene.
 Getty Images/iStockphoto
knjigu u ruke

Nemojte da sad knjige s Interlibera skupljaju prašinu, evo kako čitanje djeluje na naš mozak

Empatija, povezanost, bolje raspoloženje, razumijevanje, osnaživanje i nadahnuće osjećaji su koje knjige bude u nama.

Pozitivno razmišljanje, dobro raspoloženje i osjećaj prijateljstva i povezanosti blagodati su koje pruža vrijeme provedeno u čitanju knjiga. Istraživanja kažu da čak i tužne priče usrećuju ljude jer zbog njih više misle na svoje voljene. Psiholozi su otkrili kako knjiga djeluje na naše mentalno zdravlje.


Suosjećanje

Dok pratite živote likova iz priča, poboljšavate svoju sposobnost razumijevanja osjećaja drugih ljudi. Priče nude promjenu životnog gledišta, kažu znanstvenici. Na primjer, kad vidite svijet očima Jane Eyre, možete lakše razumjeti stavove, primjerice šogorice.


Povezanost

Čitanje romana povlači poistovjećivanje s junacima, osjećate vezu sa sličnim stvarnim događajima i međuljudskim odnosima što povećava vaš osjećaj pripadnosti. Evo primjera: nakon što pročitate knjigu Marley i ja, vlasnike pasa u parku doživljavat ćete kao prijatelje.


Sjećanja

Sretan kraj priče poboljšat će raspoloženje, kao i događaji u priči koji vas mogu podsjetiti na nešto lijepo što ste vi doživjeli.


Nadahnuće

Istraživanje na Sveučilištu Ohio pokazalo je da su ljudi motiviraniji za dostizanje vlastitih životnih ciljeva nakon što pročitaju o nekome tko je svladao životne prepreke. Ohrabrenje i nadahnuće osjećaji su koji se javljaju kad junaci iz knjiga imaju takve karakteristike. Što se više uživite u lik iz knjige, to ćete prije i odvažnije poduzeti nešto.

Linker
25. travanj 2024 09:38